Hlavní obsah

Nový kanonýr Chelsea Demba Ba Spartu strašit nemusí. V Evropské lize nastoupit nesmí

Praha

Fotbalisté Sparty žádné obavy z nové akvizice londýnské Chelsea Demby Ba mít nemusí. Senegalský kanonýr, který přestoupil na Stamford Bridge z Newcastlu v přepočtu za dvě stě miliónů korun a hned se uvedl dvěma góly v FA Cupu proti Southamptonu, totiž v únorových zápasech vyřazovací části Evropské ligy za Chelsea nastoupit nesmí. Do probíhajícího ročníku druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěže už totiž zasáhl a padesát minut odehraných v základní skupině mu tudíž vystavilo stop.

Foto: Sport.cz

Kanonýr Demba Ba.

Článek

Sparťanští stopeři mohou být v klidu. Trenér Lavička zrovna tak. Útočník Demba Ba, který si nové angažmá v Chelsea nesmírně pochvaluje, je strašit nemusí. Do únorových zápasů Evropské ligy proti Spartě ho totiž trenér Rafael Benítez nasadit nesmí.

Pravidla se sice v letošním ročníku změnila, takže fotbalisté, kteří odehráli play-off o Evropskou ligu v barvách jiného klubu, než ve kterém momentálně působí, mohou na rozdíl od sezón předchozích za nové mužstvo hrát. Jenže ti, co zasáhli do zápasů ve skupině, mají dál smůlu.

Přestupem si splnil sen

A právě na to  třeba na rozdíl od nové sparťanské akvizice Váchy doplatí Demba Ba. V Evropské lize toho za Newcastle moc neodehrál. V play-off proti řeckému Artromitosu ho trenér Pardew postavil pouze do domácí odvety, v šesti zápasech základní skupiny vyběhl reprezentant Senegalu na hřiště jen na padesát minut. V utkání proti portugalskému Maritimu střídal pět minut před přestávkou francouzského legionáře Ben Arfu.

Proto už nesmí Demba Ba v další fázi Evropské ligy za Chelsea nastoupit.  Exliberecký Lukáš Vácha, který přestoupil na Letnou v lednu, je jiný případ. Za Severočechy hrál jen kvalifikaci a play-off o Evropskou ligu, do níž se ovšem Liberec nedostal. Proto mu nic nebrání, aby se v únorové konfrontaci proti Chelsea v dresu Sparty objevil.

Sedmadvacetiletému útočníkovi Blues  to však ani trochu nevadí, neboť už novým angažmá na Stamford Bridge si Demba Ba splnil velký sen.

„Newcastle je sice velkým klubem s dlouhou historií, ale nebylo se nad čím rozmýšlet. Hrát s tak prvotřídními a inteligentními hráči, jako jsou v Chelsea, to je prostě něco docela úplně jiného. Jsem nevýslovně šťastný, že jsme mezi nimi a že si mohu fotbal naplno užívat," nechal se slyšet Demba Ba, který v Newcastlu nastřílel v 54 zápasech 29 branek a jakmile po přestupu do Chelsea nastoupil v základní sestavě, Blues vyhráli. V poháru nad Southamptonem, v Premier League v sobotu na půdě Stoke City,

Reklama

Související témata: