Hlavní obsah

Energická obrana, líčil britský tisk Spartu, když před deseti lety uhlídala Chelsea

Praha

Žádný strach před věhlasnými soupeři. Fotbalisty Sparty již ve čtvrtek čeká první velká bitva s Chelsea. Nikdo z nich je nezažil, přesto mohou mít na paměti deset let staré zápasy s tímto protivníkem v Lize mistrů. Tehdy na Stamford Bridge čerstvě začínala éra ruského miliardáře Romana Abramoviče. Na Letné vyhráli Blues 1:0 a odveta v Londýně skončila bezbrankovou remízou.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Frank Lampard (uprostřed) hrál proti Spartě v obou zápasech již v roce 2003...

Článek

Abramovič koupil od Kena Batese většinový podíl v klubu za 60 miliónů liber v červnu 2003. A hned v září se pak tým kouče Claudia Ranieriho představil na Letné. Těsnou výhru 1:0 zajistil favoritovi až pět minut před koncem stoper Gallas.

„První zápas nové Chelsea v evropském poháru nevyšel podle trenérových plánů. A to sestavil svou jedenáctku tak, že hráči za nějakých 50 miliónů liber jen zahřívali lavičku," omlátil tehdy Ranierimu o hlavu The Independent.

Také komentátoři televize ITV2, která zápas vysílala, několikrát uštěpačně podotkli, že Abramovič sice utratil milióny liber za nové útočníky, ale gól Spartě musel dát až obránce.

„Hlavně Hernán Crespo by měl jít úspěšnému střelci poděkovat. Rozhodně si nepočínal tak, jak by se od útočníka za 16,8 miliónu liber dalo čekat," rýpl si také The Guardian.

„Chelsea si nicméně vítězství proti průměrně hrajícímu, i když tvrdě pracujícímu soupeři zasloužila," uzavřel list.

Liga mistrů - 16. září 2003
Sparta - Chelsea 0:1 (0:0)
Branka: 85. Gallas. Rozhodčí: Fleischer - Ehing, Henes (všichni Něm.). Diváci: 18 997.
Sparta: Blažek - Petráš (46. Sionko), Hübschman, Johana, Labant (87. Ježek) - Poborský, Němec, Kováč, Michalík (56. Zbončák) - Jun, I. Gluščevič. Trenér: Kotrba.
Chelsea: Cudicini - Johnson, Desailly, Gallas, Bridge - Geremi, Makelele, Petit (46. Lampard) - Verón - Mutu (46. Duff), Crespo (72. Hasselbaink). Trenér: Ranieri.

Cudicini potřeboval v odvetě dalekohled...

V listopadové odvetě v Londýně gól nepadl, takže radovat se mohli oba soupeři. Chelsea si kolo před koncem základní skupiny pojistila postup, český mistr si na něj uchoval naději.

Tým trenéra Jiřího Kotrby vsadil na tuhou defenzivu, což mu vyneslo vytoužený bod. „Energická obrana Sparty zhatila Chelsea plány rozhodnout zápas do konce prvního poločasu. Největší zábavu divákům poskytovali trenéři obou týmů, kteří ve vzdálenosti pět metrů jeden od druhého zuřivými gesty posílali své hráče do útoku a dávali najevo svou frustraci ze hry," psal ironicky The Independent.

„Představení obou pánů rozhodně stálo za zaplacené vstupné," přidával se The Times.

„Nedostatek ambicí pražského celku byl až ostudný. Sparta se opevnila v hloubi své poloviny hřiště a po dlouhé minuty tohoto nanicovatého zápasu byl míč na kopačkách domácích. Brankář Chelsea nebyl nikdy ohrožen a občas potřeboval dalekohled, aby soupeře vůbec zahlédl," posmíval se The Daily Telegraph.

Všechny posměšky ale mohly být sparťanům fuk. O dva týdny později doma porazili Lazio Řím 1:0 a nejslavnější gól Marka Kincla je poslal do osmifinále proti dalšímu evropskému gigantovi, AC Milán...

Liga mistrů - 26. listopadu 2003
Chelsea - Sparta 0:0
Rozhodčí: Larsen - Hansen, Rasmussen (všichni Dán.). Diváci: 40 152.
Chelsea: Cudicini - Melchiot, Gallas, Terry, Bridge - Lampard, Makelele, Duff, Cole (73. Geremi) - Mutu, Crespo (73. Gudjohnsen). Trenér: Ranieri.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Hübschman, Labant - Kováč, Krmaš - Poborský, Zelenka (87. Flachbart), Michalík (73. I. Gluščevič) - Sionko (90. Ježek). Trenér: Kotrba.

Zápas Sparta - Cheslea se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen