Hlavní obsah

VIDEO: Okradli Hamšíka i jeho těhotnou partnerku. Přesto slovenská ikona Neapol miluje

Radek MalinaSport.czPrávo

Má vlastní hymnu! Fanoušci Neapole slovenskou fotbalovou hvězdu Marka Hamšíka doslova zbožňují. Klíčový muž týmu, jemuž se ve čtvrtek postaví Viktoria Plzeň v prvním jarním kole Evropské ligy, je v klubu z třetího největšího města Itálie spojovaného s Maradonou populární takřka jako legendární Argentinec.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Fotbalista Neapole Marek Hamšík slaví gól do sítě Catanie.

Článek

Hamšík má vlastní písničku.

„Úplně na vrcholu zájmu je Uruguayec Cavani, já jsem až za ním," přiznává s úsměvem v rozhovoru pro slovenské rádio Expres pětadvacetiletý rodák z Banské Bystrice.

Fotbalová Neapol patří filmovému producentovi, ale hráči klubu z Kampánie jsou rozhodně populárnější než herci. Hamšík si jen výjimečně může vyrazit do města. Fanoušci Neapole jsou hodně temperamentní. „Do nákupního centra jdu s přítelkyní jen ráno, kolem desáté, dokud není v městě tolik lidí. Jinak každých padesát metrů chce někdo fotku či podpis. Brzy člověka obklopí, že není k hnutí. Pak musím být ostřejší. Lidi musí pochopit, když si vyrazím s rodinou," vykládá Hamšík.

Město, které je jeho domovem už od června 2007, mu přirostlo k srdci. „Velkou část v roce si můžete užívat sluníčka. První únorový týden jsem letos chodil v tričku s krátkým rukávem. Od května do konce října můžete do moře. My máme vybraných pár míst, kde je klid. Kdybych chodil s rodinou na veřejnou pláž, nevykoupal bych se," vypráví Hamšík.

Neapol mu nezprotivily ani drsnější zážitky. Jednou byl za bílého dne přepaden samotný fotbalista, jemuž maskovaní bandité ukradli hotovost ve výši dvaceti tisíc korun a hodinky Rolex. Stejně nepříjemnou zkušenost má i jeho partnerka Martina. A dokonce z doby, kdy byla těhotná. Lupiči jí ukradli terénní BMX X6.

„Pochopitelně jde o velkou mrzutost. Ale musím říct, že o posledních vánočních svátcích měl stejný zážitek i spoluhráč. Lupiči si snad vybírají záměrně fotbalisty. Poznají, když máte něco cennějšího. V tomhle případě nás popularita neochrání," přemítá Hamšík o městě, které nechvalně proslulo i jako domov mafie. Ale jako fotbalová hvězda nemá člověk důvod si stěžovat. „Zamiloval jsem si Itálii i Neapol. Jsou tam dobří lidé, skvělé jídlo. Zbožňuji rýži se sýrovou omáčkou nebo pizzu margarita s mozzarellou."

Před zrcadlo jen na pár minut

Borec pocházející ze země pod Tatrami je proslulý divokým účesem s vlasy vyčesanými do kohouta a hlavou po stranách vyholenou. „Patří ke mně, jde o image. Nosí mi štěstí. Mám takhle vlasy už od mládí," líčí Hamšík, ale odmítá, že by byl přehnaný fintil. „Před zrcadlem nejsem hodinu. Za čtyři minuty jsem hotový," ujišťuje a doznává, že speciální gel mu vydrží dva týdny. „Jen dvakrát jsem se nechat ostříhat. Poprvé, když jsme postoupili se slovenskou reprezentací na mistrovství světa, podruhé po triumfu v Italském poháru s Neapolí. A pokud postoupíme na mistrovství světa do Brazílie, půjdou vlasy dolů potřetí."

Skutečnost, jak moc jej fanoušci zbožňují, dokládá fakt, že jeden z nich složil na Hamšíkovu počest hymnu. Inspiroval jej hit Gangnam Style, upravený ve stylu slovenského fotbalového bouráka jako Marekiaro Style. „Ani nevím, jak to vzniklo. Zpívá se tam o mém rodném Slovensku, jak dávám góly. Je to celkem zajímavé. Kluk, co písničku složil, se chce sejít," říká Hamšík. „Mám u fanoušků velmi dobrou pozici. Ale jedničkou je Cavani," poukazuje na borce z Uruguaye, který je s osmnácti trefami nejproduktivnějším útočníkem italské ligy!

Lepší nahrávač v Itálii není

Popularita není na škodu, zvláště když dojde na střet s policisty. „Nevím, jestli se mám přiznat," směje se. „Mám pořád slovenské značky na autě. Je to výhodné kvůli pokutám. Policisté mě poznávají, mám to u nich snadnější," culí se. V zemi, kde se mnozí řidiči převtělují za volantem do rolí závodníků, živě gestikulují a klakson je nedílnou součástí provozu, se na silnici rychle zabydlel. „Na severu Itálie se jezdí klidněji, ale v Neapoli je doprava hodně živelná. Semafory se moc nerespektují. Na křižovatkách, kde nejsou kamery, není výjimkou jízda na červenou," popisuje Hamšík.

Kromě fotbalových povinností plní i ty rodičovské. Vychovává tříletého Christiana a dvanáctiměsíčního Lucase. „Staršího baví kopat do míče. Už chodí i na tréninky, pomalu ho učím tajům fotbalu," říká Hamšík. „Ve volném čase se snažím dětem věnovat. Ale spíše Martina by měla říct, jaký jsem otec. Přebalování mi nedělá problémy. Ale je pravda, že v noci partnerce nepomáhám. Lucas naštěstí dobře spí. A pokud přeci jen pláče, jdu si lehnout do jiného pokoje," popisuje upřímně, že fotbalové úspěchy má na paměti v každé situaci.

„Jde o detaily. Nestačí mít jen talent," vypravuje borec, který je podle statistik druhým nejproduktivnějším hráčem italské ligy. V probíhající sezóně vstřelil devět gólů, což ho řadí na deváté místo, na dalších jedenáct přihrál! V počtu asistencí je v Sérii A králem. „V Itálii jsou tyhle statistiky hodně sledované. Udržuji si přehled," přiznává hvězda Neapole.

Do klubu přišel v létě 2007 za pět milionů eur, nyní je jeho cena minimálně šestinásobná. Zájem projevila řada velkých klubů, ale Hamšík zatím zůstává na místě. „Neapol už se řadí mezi velké evropské týmy. Nejen výsledkově! Finančně patříme mezi dvacet nejbohatších klubů v Evropě. Za poslední tři roky jsme udělali velký skok," poukazuje slovenský záložník na pravidelnou účast v evropských pohárech. Aktuálně je Neapol v italské lize druhá o pět bodů za Juventusem. „Hlavním úkolem je Liga mistrů," přibližuje záměry klubového vedení.

A jak naloží bossové s pětadvacetiletým klenotem? „Když už bych měl přestoupit, pak v rámci Itálie. Země mi přirostla k srdci. Ale já doufám, že si mě v Neapoli nechají. Chtěl bych zůstat. Mám takovou pozici, že není důvod k odchodu."

Marek Hamšík
Narodil se 27. července 1987 v Banské Bystrici.
Žije s přítelkyní Martinou, mají syny Christiana (3) a Lucase (1).
Jeho fotbalovým vzorem je Pavel Nedvěd.
Jako nejoblíbenější nápoj uvádí coca-colu, z domácích jídel pak bryndzové halušky.
Přezdívají mu Žaba nebo Marekiaro.
Našel zálibu v tetování, na těle má už dvacet obrázků. „Naposledy jsem si nechal udělat mikrofon jako výraz mojí lásky k hudbě. Růže značí moji partnerku, dvě poupata na ní mé syny. Vlaštovka představuje volnost."

Reklama

Související témata: