Hlavní obsah

Vrba proseděl u televize hodiny. Video nerozhoduje, uvědomuje si a věří ve zkušenosti

Praha

Teorii zmákli na jedničku! Fotbalisté Viktorie Plzeň odletěli ve středu dopoledne do Neapole, kde je ve čtvrtek čeká úvodní bitva prvního vyřazovacího kola Evropské ligy. Italský tým po přestávce během vánočních svátků sehrál šest utkání tamní nejvyšší soutěže, ani jednou neprohrál a je v jedné z nejprestižnějších lig světa druhý. Naproti tomu Západočeši po zimní přestávce nastoupí k ostrému zápasu poprvé právě v Neapoli. Není proto divu, že trenéři kladli velký důraz na přípravu.

Foto: MPM-Quality

Takhle si užíval plzeňský trenér Vrba s Pavlem Horváthem postup od jarní fáze Evropské ligy. Teď chtějí zvládnout i duel v Neapoli.

Článek
Fotogalerie

„Udělali jsme všechno, abychom byli důstojným soupeřem a třeba překvapili," říká plzeňský trenér Pavel Vrba, vědom si síly italského protivníka. „Viděl jsem všechny zápasy Neapole, do nichž nastoupila od Nového roku. Vlastně i některé z prosince," přiznává s úsměvem, že u televizní obrazovky trávil desítky hodin. „Hráči dostali souhrn šesti utkání, dávku informací mají maximální. Ale video nerozhoduje, může jen pomoci," krčí rameny Vrba.

Jeho svěřenci po podzimním tažení domácí soutěží, které vládnou, i Evropskou ligou, v níž ovládli svoji skupinu, od výhry nad Atletikem Madrid 6. prosince čekají na ostrý zápas. „Italská liga se hraje až na krátkou pauzu bez přestávky, což může výhoda. Pro nás hovoří fakt, že jsme odpočinutější," přemítá Vrba. „Neapol je teď hodně rozjetá. Každý týden hraje těžký zápas a vždy před několika desítkami tisíc diváků. Na naše přípravná utkání na Kypru se přišly podívat maximálně desítky lidí. Rozdíl je obrovský," míní klíčový záložník Plzně Daniel Kolář.

V přípravě sbírali výhry

Plzeň během soustředění na Kypru remizovala s Levski Sofia 3:3, porazila Lokomotiv Moskva 5:3 a Slask Vratislav 1:0. V předešlých pěti zápasech se soupeři z nižších domácích soutěží vždy bezpečně zvítězila. „V mistrovských zápasech si však dovolíte zcela odlišné věci," nepřeceňuje bilanci Kolář.

„Během přípravy na Kypru jsme hráli se soupeři, kteří patří k elitě ve svých zemích. Levski Sofia hraje pravidelně evropské poháry, Lokomotiv Moskva má čtvrtý nejvyšší rozpočet v Rusku, Slask Vratislav je úřadujícím polským mistrem. Kvalita soupeřů byla obrovská," lebedí si Vrba.

Jeho tým přežil zimu v evropských pohárech podruhé v řadě. V minulé sezóně po postupu z Ligy mistrů do jarní fáze Evropské ligy narazil na Schalke a vypadl až po tuhém boji v prodloužení na německé půdě. „Neapol řadím na vyšší úroveň než Schalke. Vybavují se mi její zápasy v Lize mistrů s Chelsea v předešlé sezóně. Hráli naprosto neuvěřitelně," skládá protivníkovi poklonu Kolář.

„Panděv, Cavani, Hamšík! To je obrovská síla. Navíc v poslední době dávali více jak polovinu gólů ze standardních situací, které mají skvělé zvládnuté," vyzdvihuje Vrba ofenzivní přednosti italského soka.

Pokrok je veliký, lebedí si plzeňský trenér

Šéf plzeňské lavičky přitom pevně doufá, že tým po zkušenostech z evropských pohárů v posledních dvou letech dokáže s Neapolí držet krok. „Sehráli jsme spoustu zápasů v Lize mistrů i Evropské lize. Každé utkání na této úrovni přináší zkušenosti. Někteří kluci se prosadili do národního mužstva, dokonce do jeho základní sestavy, což představuje další posun. Jsme mnohem zkušenější. Udělali jsme velký pokrok," přemítá Vrba v připomínce bojů s AC Milán, Barcelonou, Borisovem či Schalke, Atletikem Madrid nebo Tel Avivem. „Ty zápasy nám neskutečně pomohly," rozplývá se Vrba nad přínosem střetů s evropskými soky.

Navíc se může opřít i o nové tváře, které v zimě zvedly konkurenci v jeho týmu. V součtu šestatřicet milionů za jihlavského útočníka Tecla a jabloneckého záložníka Kovaříka učinilo Plzeň zase o trošku silnější. „Ani s nimi nebudeme měnit naši hru. Nerozděluji hráče na útočníky a obránce. Když máme balón, jsme v ofenzívě, do níž se zapojuje třeba až sedm hráčů. A když jsme bez míče, bráníme v jedenácti," kličkuje Vrba před čtvrtečním střetem s Neapolí, jaké rozestavení bude po výrazném ofenzivním doplnění preferovat.

Reklama

Související témata: