Hlavní obsah

VIDEO: Spíše je naší nevýhodou, že nás Čech zná, oponuje před duelem s Chelsea kapitán Sparty Matějovský

Praha

Postavit se proti Chelsea, to je pro český fotbal událost. Pro Spartu pochopitelně dvojnásobná, neboť na konfrontaci s vítězem Ligy mistrů čekala celá dlouhá léta. Jasně, že londýnský klub ruského miliardáře Abramoviče je favoritem na třetí, ale Pražané chtějí bojovat a pokoušet osud. „Musíme podat výkon na hranici možností se stoprocentním nasazením a odhodláním. Pak se uvidí,“ doufá kapitán Sparty Marek Matějovský, že i zázrak může na letenský trávník sestoupit.

Fotbalisté Sparty se připravují na duel s Chelsea.Video: Jan Peceny, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Konfrontace s vítězem Ligy mistrů bude pro Spartu určitě zápasem roku. Jak jste na ni natěšeni?

Nejen natěšeni, ale i odhodláni odevzdat na hřišti úplně všechno. Třeba i proto, že náš čeká první soutěžní utkání v tomto roce.

Troufnul byste si určit, v čem je největší síla Chelsea a odkud vám bude hrozit největší nebezpečí?

Když se podíváme na soupeřovu soupisku, čteme na ní jedno hvězdné jméno vedle druhého. Kdybychom se tudíž zaměřovali na jednotlivce, mohli bychom se z toho zbláznit. Musíme se proto zaměřit sami o sebe a nestarat se, odkud bude Chelsea hrozit nejvíc.

A co naopak soupeřova slabina? Našli jste nějakou? Referovali vám trenéři, s čím se dá proti vítězi Ligy mistrů uspět?

Pokyny jsme samo sebou dostali, rady od trenérů také, ale klíčové bude, jak si povedeme my. Podstatné bude, abychom podali výkon na hranici možností se stoprocentním nasazením a odhodláním. Pak se uvidí.

Do brány Chelsea se nakonec přece jen postaví Čech. Bude pro vás výhodou, že ho dokonale znáte?

Spíše je nevýhodou, že on zná nás, protože dodnes sleduje zápasy Sparty a její výsledky.

Poslední soutěžní zápas jste sehráli před dvěma měsíci na evropské scéně v Bilbau, což určitě představuje hodně velký handicap pro celou Spartu.

Ideální stav to není, ale vymlouvat se nemůžeme. Musíme brát situaci, jaká je.

V době působení na ostrovech jste si proti Chelsea zahrál pár minut v dresu Readingu. Vzpomenete ještě na tento duel?

Pro mě šlo o úplné začátky zahraničního angažmá. Pamatuji, že jsme prohráli, stejně jako vím, jakou sílu Chelsea měla a má, i když její mančaft se od té doby dost změnil.

Vás mladší spoluhráč Václav Kadlec mluvil o tom, že sparťanské šance na postup jsou třicet ku sedmdesáti. Korigoval byste jeho odhad?

Nemá smyslu si nic nalhávat. Chelsea je velkým favoritem, ale už několikrát jsme se přesvědčili, že fotbal nevyzpytatelný. Budeme chtít nechat na hřišti maximum a nic nevzdáváme předem. Pak uvidíme, na co to bude stačit.

Bral byste raději aplaus na otevřené scéně za fotbal, který předvedete, byť nakonec třeba i prohrajete, nebo bude pro vás prioritou výsledek docílený všemi prostředky?

Pochopitelně by byla nádhera skloubit vydařený výkon s výsledkem. Je nám ale jasné, že po porážce a vyřazení nás nikdo nebude plácat po ramenou, i kdybychom zahráli sebelépe. Proto je pro nás nejpodstatnější výsledek.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen