Hlavní obsah

VIDEO: Sparta chce přepsat historii, Angličanům dala doma gól naposledy před třiceti lety za Eltona Johna

Praha

Mimořádný zápas se vším všudy. Taková bude čtvrteční bitva fotbalistů Sparty s Chelsea v Evropské lize. Inspirující už jen třeba tím, že Letenští dali doma anglickému soupeři gól naposledy před třiceti lety, když porazili Watford 4:0. „Nenastoupil jsem, ale pamatuji si ten zápas moc dobře. Tehdy jsem tu působil jako hráč. Budiž pro nás utkání s Chelsea o to větší výzvou. Bylo by skvělé, přepsat historii,“ usmíval se kouč Pražanů Vítězslav Lavička před středečním tréninkem.

Středeční tisková konference pražské Sparty před utkáním Evropské ligy s Chelsea.Video: Jan Peceny, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Bitva s posledním vítězem Ligy mistrů je motivací sama o sobě. Pražané jsou v ní velkými outsidery. Neskládají však zbraně předem. Kdyby tak dali doma aspoň gól, což se jim proti anglickému soupeři povedlo naposledy v prosinci 1983. V tehdejším Poháru UEFA smetli Watford 4:0.

Tenkrát to pravda ještě byla trochu pionýrská doba. Angličané přistáli na nepříliš frekventované Ruzyni a prezident klubu, slavný zpěvák Elton John, chválil Spartu, že má nečekaně pěkné soukromé letiště... Fotbalisté z něho byli paf, takže třeba pozdější kouč nároďáku Jozef Chovanec přinesl proslulé star k podpisu celý balík vinylových elpíček.

„O ten zápas jsem jako hráč přišel, ale vzpomínám si na něj moc dobře. Samotného by mě nenapadlo, že od té doby Sparta doma anglickému soupeři gól nedala. O to větší výzva, abychom přepsali historii," těší se trenér Vítězslav Lavička.

Sparta versus anglické kluby:
1964/65 (PVP)West Ham United - Sparta 2:0, 1:2
1983/84 (UEFA)Watford - Sparta 2:3, 0:4
2000/01 (LM)Sparta - Arsenal 0:1, 2:4
2003/04 (LM)Sparta - Chelsea 0:1, 0:0
2004/05 (LM)Sparta - Manchester Utd. 0:0, 1:4
2005/06 (LM)Sparta - Arsenal 0:2, 0:3
2007/08 (LM)Sparta - Arsenal 0:1, 0:3
2010/11 (EL)Sparta - Liverpool 0:0, 0:1
Celková bilance
16 zápasů3 výhry3 remízy10 porážekskóre 12:25

Na podzim se favoritů nelekli

Přehnané iluze si před bitvou s obrem nedělá. Na druhou stranu své hráče nabádá, aby si dobře vzpomněli, jak na podzim vyřadili Feyenoord či Bilbao.

„Nejsme v pozici favorita, ale už podzimní zápasy s velkými týmy ukázaly, že se můžeme s těmito týmy měřit. To však musíme být dostatečně odvážní, disciplinovaní a efektivní. A také samozřejmě spoléháme na naše diváky. V minulých pohárových zápasech nám pomohli tak, že se hráči vypnuli k mimořádným výkonům," poukázal Lavička, který se musí obejít bez trojlístku Jarošík, Přikryl, Kadeřábek.

Obavy z velkého soupeře jdou stranou, i hráči už se nemohou dočkat. „Je před námi dlouhodobě propíraný zápas, umocněný tím, že pro nás je letos první soutěžní. Uděláme vše, abychom uspěli, těšíme se. Chceme na hřišti odvést maximum," ujistil kapitán Marek Matějovský.

Zápas Sparta - Chelsea se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímým přenosem ho vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: