Hlavní obsah

Čišovského čeká bitva s dalším ofenzivním gigantem: Neděsí mě Neapol ani Cavani

Argentinský fenomén Messi, velkohubý a mimořádně produktivní Ibrahimovic, se zabijáckým instinktem hrající Huntelaar. Co mají tihle fenomenální fotbalisté společného? Všechny se je snažil s větší či menší úspěšností zkrotit Marián Čišovský, slovenský stoper Plzně. A teď jej čeká střet s Edisonem Cavanim, snajprem Neapole a nejproduktivnějším útočníkem italské i Evropské ligy. „Patří mezi pět nejlepších," přemítá opora Západočechů před čtvrtečním duelem Evropské ligy.

Foto: Sport.cz

Plzeňský stoper Marián Čišovský (vlevo) zkouší zastavit Tota Tamuze z Hapoelu Tel Aviv

Článek

Neapol v novém roce ze šesti zápasů italské ligy ještě neprohrála a drží se na druhém místě Serie A pět bodů za Juventusem. Pořád ještě platí, že se na souboj v prvním jarním kole Evropské ligy těšíte, nebo už vás spíše soupeř děsí?

Od doby losu se Neapoli výjimečně daří, to je fakt. Ale hrůzu ze soupeře nemám. Doufám, že jejich úspěšnou sérii přerušíme.

Po předloňských konfrontacích v Lize mistrů či soubojích v Evropské lize během minulého kalendářního roku vás čeká další obrovsky silná ofenziva. Jak vnímáte nadcházející střet s excelentním triem Panděv, Cavani, Hamšík?

Jsou strašně kvalitní. Těším se stejně jako naši fanoušci. Fakt, že se měříme s takovými borci, je důkazem velké práce odváděné všemi v Plzni. Jde i o odraz našeho úspěchu. Věřím, že bude dlouhodobější.

Cavani vstřelil v probíhajícím ročníku italské ligy osmnáct branek, je nejlepším střelcem soutěže. Říkal jste si po losu, že vás po Messim, Ibrahimovicovi, Huntelaarovi a dalších skvělých borcích zase čeká pořádná fuška s dalším excelentním útočníkem?

Spíše jsem se snažil hledět na Neapol globálně. Pochopitelně vím, že Cavani patří mezi elitní útočníky, řekl bych top pět. Má skvělou produktivitu. V součtu s Evropskou ligou skoro gól na zápas. Když si to promítnu, řadím ho mezi absolutní špičku střelců, proti nimž jsem nastoupil. Je pro Neapol nenahraditelný. Všechny evropské velkokluby jej nelákají nadarmo. Ale nebojím se.

Po losu převládal v plzeňských řadách opatrný optimismus, že jde o kvalitního, nicméně za určitých okolností přemožitelného soupeře. Jaký je váš pohled dnes?

Od prosince jsem se na Neapol zaměřil více. Při přenosech jsem si uvědomil, jak jsou kvalitní. Neřadil jsem je mezi top kluby italské ligy. Nemyslel jsem si, že jsou tak silní. Ale zmýlil jsem se. Představují úplnou špičku.

Jednou z největších hvězd Neapole je váš krajan Slovák Marek Hamšík. Byli jste před zápasem ve spojení?

Nemluvil jsem s ním. Střetli jsme se v závěru minulého roku na srazu reprezentace. Říkal, že se na souboj s námi moc těší. V Itálii patří k absolutní špičce, což bude chtít potvrdit a my se budeme snažit, aby o naší rodné zemi moc vědět nedal (usmívá se). Je to hodně prestižní souboj, což potvrzuje fakt, že utkání se bude přímo vysílat i na Slovensku.

Chová se jako hvězda i mimo hřiště?

Nechci Marka hodnotit, protože se zase tolik neznáme a nejsme pravidelně ve styku. Ale ze srazů reprezentace mohu říct, že se chová naprosto přirozeně. Nemá žádné manýry.

V čem je největší Hamšíkovo kouzlo na hřišti?

Je neuvěřitelně gólový a mimořádně efektivní. Umí skvěle zakončit zpoza velkého vápna i v pokutovém území, disponuje skvělým výběrem místa. Řada útočníků se nechá otrávit třeba tvrdou hrou nebo včasným přistupováním. Ale Marek nikoliv. Má buldočí povahu. Zapne a jede bez ohledu na protihráče.

Největší klubové úspěchy Neapole jsou spojeny s érou kontroverzního Argentince Diega Maradony. Vzpomínáte si na jeho působení v Itálii?

Mám v paměti více jeho fotbalových momentů, ale většina je spojena s účinkováním v reprezentačním dresu. Asi každý si pamatuje famózní sólo přes polovinu hřiště v utkání mistrovství světa proti Anglii v šestaosmdesátém. Šlo vážně o něco neskutečného. Ale z pohledu Neapole jej zařazeného nemám, protože na konci osmdesátých let se v tehdejším Československu klubový fotbal ze západní Evropy na obrazovkách tolik neobjevoval.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen