Hlavní obsah

VIDEO: Kouč Chelsea Benítez se nad Evropskou ligou neofrňuje. Nad Spartou a Prahou už tuplem ne

Praha

Nad Evropskou ligou se neofrňuje. Nad Spartou a Prahou rovněž ne. Však také když před konfrontací s letenským týmem přistál před koučem londýnské Chelsea Rafaelem Benítezem dotaz, zda mu není málo hrát jen v Praze a se Spartou k tomu, namísto aby válčil třeba s Barcelonou na Nou Campu, pohoršeně se zakabonil. „Proč říkáte jen? Sparta je velkým klubem a Evropská liga důležitou soutěží. Však jsem hráčům vysvětloval, že do utkání budou muset dát maximum,“ pravil bez dlouhého rozmýšlení.

Brankář Chelsea Petr Čech a trenér lonýnského klubu Rafael Benítez na středeční tiskové konferenci před utkáním na Spartě.Video: Jan Peceny, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

I Benítez dobře ví, že Evropská liga představuje vlastně jednu ze dvou posledních možností, jak zachránit zpackanou sezónu. Evropský superpohár Chelsea nevyhrála, byť on v té době na lavičce Blues samozřejmě ještě neseděl, z Ligy mistrů jako obhájce vypadla už ve skupině, v Ligovém poháru rovněž skončila, její šance na zisk mistrovského titulu rovněž devalvovaly prakticky k nule.

I Evropská liga je důležitá, tvrdil kouč

Na ostrovech jí tak zbývá slavný FA Cup, na starém kontinentu Evropská liga. I to by se ovšem mohlo zdát pro Beníteze slabou útěchou, když má na kontě triumf v Champions League  s Liverpoolem, Poháru UEFA s Valencií i třeba v Interkontinentálním poháru s milánským Interem.

„Samozřejmě že Liga mistrů je víc, jenže Evropská liga je pro mě důležitou soutěží, jako všechny zmiňované. Hlavně, když se podaří postoupit do finále. My sice musíme zároveň absolvovat i Premier League, ale i na vyřazovací zápasy Evropské ligy se připravujeme do posledního detailu," odmítal Benítez mínění, že by Chelsea nahlížela stejně jako většina anglických klubů na druhý z evropských pohárů s despektem a Evropská liga pro ni byla až na druhé koleji.

Pět měsíců dopředu se nedívá

Že by se snad chytal stébla? Že by podlehl iluzi, že triumf v Evropské lize by mu snad mohl přinést proměnu dočasné smlouvy na Stamford Bridge na angažmá dlouhodobé?

„Teď se soustřeďuji jen na nejbližší budoucnost a velmi těžký zápas, jenž nás čeká. Nechci myslet na to, co přijde za pět měsíců," utnul i v Praze kouč Chelsea spekulace o své budoucnosti.

Teď tedy před ním stojí Sparta. I s českým legionářem ve službách Chelsea Petrem Čechem se o ní bavil, to se ví.

„Nejen s ním, s našimi skauty také. Je to výborný tým, který dobře kombinuje a je nebezpečný hlavně po stranách a v němž nyní hraje i nejlepší střelec české ligy. Záležet bude na spoustě detailů, takže uvidíme ve čtvrtek."

Pro španělského kouče ve službách Chelsea je velkým plus, že už má k dispozici kompletní kádr. „Věřím, že i Terry je po zdravotních problémech schopen zápas zvládnout. Samozřejmě, pokud nastoupí. A Matu jsem minule poslal až na posledních dvacet  jen proto, že trpěl lehkým nachlazením," liboval si Benítez, ale zda zmiňované borce proti Spartě opravdu postaví, to pochopitelně neprozradil.

Reklama

Související témata: