Hlavní obsah

Lavička spí před Chelsea dobře, sparťanům rozpitval i přítele Čecha

Tvrdí, že spí dobře, přestože jeho tým projde večer ohnivou zkouškou proti poslednímu vítězi Ligy mistrů. Fotbalisty Sparty čeká dlouho očekávaná bitva s Chelsea a jejich trenér Vítězslav Lavička doufá, že se tým představí ve stejně dobrém světle jako v podzimní části Evropské ligy. Zápas Sparta - Chelsea se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Marek Matějovský (vlevo) a trenér Vítězslav Lavička na středeční tiskové konferenci před utkáním Evropské ligy mezi Spartou a Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Sparta se chystá na duel s Chelsea.

Jestlipak víte, že Sparta dala na Letné anglickému týmu gól naposledy před třiceti lety? V roce 1983, když porazila 4:0 Watford.

Tak dlouho, to by mě ani nenapadlo. Nenastoupil jsem, ale pamatuji si ten zápas moc dobře. Tehdy jsem tu působil jako hráč. Budiž pro nás utkání s Chelsea o to větší výzvou. Bylo by skvělé, přepsat historii.

Co všechno se musí sejít, abyste takový tým dokázali porazit?

Nejsme v pozici favorita, ale už podzimní zápasy s velkými týmy ukázaly, že se můžeme s těmito soupeři měřit. To však musíme být dostatečně odvážní, disciplinovaní a efektivní. A také samozřejmě spoléháme na naše diváky. V minulých pohárových zápasech nám pomohli tak, že se hráči vypnuli k mimořádným výkonům.

Neuzdravil se vám klíčový stoper Jarošík. Nakolik kvůli tomu musíte změnit své plány?

Pro Jirku je to dost krutá záležitost. Během kariéry prošel Chelsea, takže dvojutkání má pro něj speciální náboj. Je z toho zklamaný, ale věříme, že se jeho zdravotní stav rychle zlepší, aby byl k dispozici. To platí také o dalších zraněných Kadeřábkovi a Přikrylovi.

Pošlete na hřiště značně pozměněnou obranu, zřejmě s Hybšem na kraji a Holkem na stoperu. Spí se vám klidně...?

Mám klidné spaní, bez ohledu na to, jestli nás druhý den čeká Chelsea nebo někdo jiný. Změny v obraně byly avizované delší dobu, vše směřovalo k tomu, že Jirka nebude připraven. V přípravě jsme proto zkoušeli další varianty a vykrystalizovala podoba obrany, která by měla vyběhnout na hřiště.

Jejím lídrem tedy bude Švejdík. Zvládne to?

Už během podzimu získal pozici zkušeného hráče, vypracoval se. Teď odpovědnost z větší části padá právě na něj. Je s tím ztotožněn, už jeho výkony na soustředění ve Španělsku naznačily, že by to mohlo fungovat.

Vytipoval jste mužstvu nějaké slabiny Petra Čecha, který jinak žádné slabší stránky nemá...?

Těžko na brankáři jeho kvalit hledat nějaké slabiny. Ale hráče Chelsea jsme si jednotlivě představili. Aby to nebylo pro mužstvo moc dlouhé, strávili jsme u videa asi 50 minut. Ale to hlavní se stejně ukáže až na hřišti. Pro všechny z nás i pro fanoušky bude příjemné potkat se s Petrem tam, kde dřív působil. Teď je to náš soupeř, ale přátelství mezi ním a některými našimi hráči, a musím říci, že i mnou, dál trvá.

Reklama

Související témata: