Hlavní obsah

Velký triumf Plzně, třemi góly sestřelila Neapol! Sparta na Chelsea nestačila

Praha
Aktualizováno

Fotbalistům Plzně se podařil husarský kousek, když v úvodním utkání prvního kola play-off Evropské ligy zvítězili na hřišti Neapole 3:0 a výrazně tak nakročili do osmifinále druhé nejprestižnější soutěže Evropy. O góly se v Itálii postarali Darida, Rajtoral a Tecl. Ani Sparta neodváží do odvety na Stamford Bridge beznadějný výsledek, na Letné prohrála s Chelsea 0:1, když se o jediný zásah postaral střídající Oscar. Odvety obou duelů se odehrají příští týden.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Fotbalisté Plzně se radují z jednoho ze tří gólů, které vstřelili v Neapoli.

Článek
Fotogalerie

Plzeň začala v Neapoli, která překvapivě nastoupila bez Hamšíka, bez respektu a od začátku hrála s italským celkem otevřenou partii. Už v osmé minutě na to však málem doplatila. Panděv obešel v pokutovém území Kovaříka a pálil do horní části brány, Kozáčik ale míč vyrazil na roh. Přesně o dvacet minut později se na druhé straně do podobné palebné pozici dostal Darida. Míč se k němu odrazil po Kovaříkově zblokované střele, mladý záložník Viktorie však mířil lépe a brankáře De Sanctise překonal střelou do pravého rohu.

Hned do začátku druhé půle již Hamšík vyběhl a od prvních minut rozhýbal ofenzivu. Cavani pálil střelou po zemi těsně vedle tyče, Džemailiho dělovku vytěsnil Kozáčik alespoň na roh. Gólman Viktorie zachránil Západočechy i po Hamšíkově sólu, během něhož pronikl do vápna, ale k důrazné střele se nedostal.

V 66. minutě Horváth vyslal do šance Rajtorala, který vstřelil druhý gól Plzně. Hlavní sudí nejdříve gól uznal, ale po debatě s asistentem jej znovu odvolal pro ofsajd. Sám střelec sice v době přihrávky za obrannou linií Neapole nebyl, Kolář, který zasáhl do hry, ale ano.

Rajtoral se ale gólu přece jenom dočkal. V 79. minutě k němu doputoval centr z levé strany, na zadní tyči si obhodil Zúňigu a přehodil skákajícího De Sanctise. Ani to však nebylo ze strany Viktorie vše. Střídající Fillo vysunul v závěru zápasu dalšího čerstvého hráče Tecla, který bez potíží vstřelil třetí gól Plzně.

Sparta nestačila na Chelsea

Sparta nastoupila do úvodního duelu s Chelsea poněkud bázlivě a úvodních deset minut spíše vyčkávala, s čím na ně poslední vítěz Ligy mistrů vyrukuje. Do první šance se Blues paradoxně propracovali po rychlém brejku, který v osmé minutě zakončoval z velkého úhlu Hazard. Belgičan ale bránu trefit nedokázal. V šestnácté minutě viděli diváci na Letné první velkou příležitost zápasu. A měli ji Pražané. Zápotočný našel ideálním centrem Lafatu, ten však střelou z první bránu přestřelil.

Domácí zjistili, že se proti týmu z Londýna dá hrát a do šancí se dostávali čím dál častěji. Gólman Chelsea Čech se dostal do potíží po střele Krejčího, kterou tečoval Cahill. Reprezentační brankář ale nakonec balón lapil. Hosté sázeli spíše na rychlé protiútoky. Po jednom z nich se ve velké příležitosti objevil Mata. Španěl místo střely volil přihrávku na Torrese, kterého ale balón neposlechl a Vaclík mu ho sebral.

Vyrovnaný zápas pokračoval i ve druhé půli. Rozhodující okamžik se odehrál v 82. minutě. Kouč hostů Benítez poslal na hřiště místo Maty Oscara. Brazilec si ihned narazil s Hazardem a vzápětí překonal vyběhnutého Vaclíka. Blues se ve zbytku zápasu pokusila náskok navýšit, Pražané to však nedovolili a do Londýna odvážejí hratelný výsledek.

Evropská liga - úvodní zápasy vyřazovací fáze:
Sparta - Chelsea 0:1online
Branka: 82. Oscar.
Neapol - Plzeň 0:3online
Branky: 28. Darida, 79. Rajtoral, 90. Tecl.

Reklama

Související témata: