Hlavní obsah

Plzeň chce pod Vesuvem udržet naději pro odvetu, Neapol nastoupí bez Hamšíka a dalších opor

Radek Malina (Neapol)Sport.czPrávo

Marek Hamšík, jedna z největších fotbalových hvězd Neapole, zůstane s největší pravděpodobností při čtvrtečním souboji italského klubu s Viktorií Plzeň v úvodním duelu vyřazovacího kola Evropské ligy na lavičce náhradníků. Západočeši nastoupí k utkání na půdě aktuálně druhého nejlepšího celku Apeninského poloostrova v 19 hodin (Sport.cz připravuje podrobnou on-line reportáž).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Horváth z Plzně se snaží odzbrojit Diega Costu z Atlétika Madrid v utkání Evropské ligy.

Článek

„Neapol bude hrát ofenzivně se snahou rozhodnout už v prvním zápase," tuší plzeňský trenér Pavel Vrba. Jakkoli se po losu zdál soupeř Plzně přijatelnější než Chelsea pro Spartu, čeká Západočechy přetěžký úkol. „Neřadil jsem Neapol mezi top kluby Itálie. Nemyslel jsem si, že jsou tak silní. Ale zmýlil jsem se. Představují úplnou špičku," říká stoper Marián Čišovský. „V momentální formě jsou silnější než Chelsea," přesvědčuje obránce David Limberský.

Kanonýr Cavani je s osmnácti trefami nejlepším střelcem Itálie, se sedmi zásahy je rovněž v čele pořadí kanonýrů Evropské ligy. V den zápasu navíc slaví šestadvacáté narozeniny, takže jeho motivace uspět bude dvojnásobná. Hamšík vládne statistikám asistencí (11). Sílu ofenzívy podtrhuje Panděv. Poslední dva však podle tvrzení italských médií ve čtvrtek večer nenastoupí. Mimo hru zůstanou i další esa. Trenér Mazzarri hodlá většinu nejlepších hráčů šetřit na boj v italské lize, kde tým z města pod Vesuvem útočí na mistrovský titul.

„Dobře víme, že už na podzim nastupovali v Evropské lize v odlišné sestavě proti domácí nejvyšší soutěži. Pro ně je prioritou titul, ale sní i o úspěchu na mezinárodní scéně. Z domácího poháru vypadli, zbývají jim tedy jen dvě soutěže," přemítá Vrba.

Jen nezmatkovat v obraně, nabádá Vrba

Soka má z desítek hodin u videa dobře prostudovaného. „V útočné fázi hrají na dva vysunuté krajní záložníky, ve středu jsou tři ofenzivní hráči, kteří mají volnost. Hledali jsme řešení, jak zabránit zmatkům při bránění," poukazuje Vrba na neapolský ortodoxně dodržovaný systém rozestavení 3-5-2. „Domácí jsou neskutečně agresivní v soubojích, přistupují bleskově k protihráčům. Je nutné se rychle dostávat z prostoru, kde bude mít Neapol početní převahu. Pokud rychlé přenášení hry zvládneme, můžeme uspět," hledá cestičky k úspěchu plzeňský trenér Vrba.

„Hrají jinak, než všechny týmy, proti nimž jsme dosud v Evropě nastoupili. Dva krajní záložníci jsou v obou šestnáctkách, což fyzicky nechápu," smál se plzeňský kapitán Pavel Horváth. „Pro italská mužstva je příznačné chodit do koncovky ve dvou či třech. Neapol jde za gólem bezhlavě, v pěti šesti lidech," kroutí hlavou Horváth.

Majitel neprodává, proto mají Italové sílu

Ještě před pár lety by Neapol byla zřejmě snadným soustem. Po zlaté éře v osmdesátých letech, kdy pod Vesuvem zářil Diego Maradona a dovedl tým k jediným dvěma titulům i triumfu v Poháru UEFA, přišel hluboký pád. Klub zbankrotoval. V srpnu 2004 jej přebral filmový producent Aurelio De Laurentiis a z třetí nejvyšší soutěže tým dovedl mezi elitu. A nyní město, kde je pořád živý odkaz Maradony, sní o třetím titulu. A velkém úspěchu v Evropě.

„Neapol je fotbalové město, které se po určitých problémech znovu dere na výsluní. Majitel nemá důvod hráče prodávat, byť za ofenzivní esa má pohádkové nabídky. Jsou stabilizovaní, z čehož těží," uvědomuje si Vrba. „I tak se chceme domů vracet s nadějí na postup," doufá Vrba, že jeho tým v prvním soutěžním utkání jara obstojí. „Snad v pekelné atmosféře nepropadneme a budeme mít doma o co hrát," přeje si Horváth.

Duel SSC Neapol - Viktoria Plzeň začne v 19 hodin (přímý přenos TV Fanda), zápas řídí nizozemský rozhodčí Van Boekel.

Předpokládané sestavy:
Neapol: De Sanctis - Gamberini, Rolando, Britos - Maggio, Dzemaili, Donadel, Zuniga; El Kaddouri - Insigne, Cavani.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš (Tecl).

Reklama

Související témata: