Hlavní obsah

Kozák dvěma góly zařídil Laziu remízu s Mönchengladbachem

Petrohrad
Aktualizováno

Český útočník Libor Kozák pomohl Laziu Řím dvěma góly k remíze 3:3 v dramatickém úvodním utkání 2. kola Evropské ligy proti Mönchengladbachu. Obránce Michal Kadlec se poprvé od října vrátil do sestavy Leverkusenu, který však doma podlehl Benfice Lisabon 0:1.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Libor Kozák, autor dvou branek římského Lazia v utkání s Borussií Mönchengladbach.

Článek
Fotogalerie

Kozák se dostal na hřiště až o poločase, kdy Římané již půl hodiny prohrávali po pokutovém kopu Stranzla. Brzy po přestávce však srovnal Floccari a v 64. minutě otočil skóre Kozák volejem po asistenci Luliče. Šanci srovnat pak nevyužil Stranzl, jehož druhou penaltu chytil brankář Marchetti.

Borussia ale přesto dramatický duel ještě stačila otočit. Již třetí penaltu nařízenou v její prospěch proměnil v 84. minutě Marx a dvě minuty před koncem poslal německý tým do vedení 3:2 Arango. Ve třetí minutě nastavení však vyrovnal tvrdou střelou svou pátou brankou v ročníku Kozák a dostal se na dělené druhé místo pořadí střelců.

Kadlecův návrat Bayeru nepomohl

Český reprezentant Kadlec si po říjnovém zranění postranních vazů v koleně a nemoci ze začátku jarní části sezóny zahrál za národní tým v přípravném utkání proti Turecku, v Bayeru však dostal na jaře příležitost poprvé. Proti Benfice se ocitl i v šanci, jediný gól zápasu však vstřelil v 61. minutě šikovným lobem lisabonský kanonýr Cardozo.

Liverpool v Premier League nevyhrál třikrát v řadě a proti ruskému mistrovi, který nehrál od prosince soutěžní duel kvůli zimní přestávce, nevyužil ani větší rozehranost. Zatímco Suárez zahodil několik velkých šancí, na druhé straně o vítězi rozhodli slepenými góly dvacet minut před koncem Hulk a Semak.

Návrat do Ruska si tak příliš nevychutnal slovenský stoper Martin Škrtel, jemuž se před odchodem do Liverpoolu v roce 2007 podařilo se Zenitem vybojovat mistrovský titul.

Již ve středu večer napadla čtyřicítka chuligánů menší skupinku anglických fanoušků. Příznivci Liverpoolu se před nimi ukryli v restauraci a před útočníky je musela bránit její ochranka baseballovými pálkami. Situaci kolem stadiónu ve čtvrtek podle ruských médií hlídalo 2500 policistů.

Výborný večer ruských celků potvrdila i Kazaň, když překvapila obhájce celkového vítězství Atlético Madrid a venku vyhrála 2:0. O výsledku rozhodl už v šesté minutě Karadeniz a Rubin o výhru nepřipravilo ani celý druhý poločas trvající oslabení po vyloučení Šaronova.

Plašil má do odvety slibnou pozici

Bordeaux, vedené kapitánem Jaroslavem Plašilem, prohrávalo v Kyjevě s Dynamem jen tři minuty. Na konečných 1:1 srovnal už ve 23. minutě parádní dělovkou z první Obraniak a zajistil francouzskému týmu slibnou výchozí pozici do odvety.

I přes zahozenou penaltu kamerunského útočníka Samuela Eto'a si poveze do venkovní odvety v Hannoveru cennou výhru 3:1 Machačkala. Dněpropetrovsk s českým obráncem Ondřejem Mazuchem a brankářem Janem Laštůvkou poprvé v sezóně vyšel v EL střelecky naprázdno a prohrál 0:2 v Basileji.

Utkání BATE Borisov - Fenerbahce Istanbul, jehož vítěz narazí v dalším kole na lepšího z dvojice Neapol - Plzeň, skončilo bez branek. Turecký tým hrál již od čtvrté minuty bez vyloučeného Meirelese. V duelu potenciálních soupeřů pražské Sparty si poradil Ajax se Steauou Bukurešť doma 2:0.

Úvodní utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:
Zenit Petrohrad - Liverpool 2:0 (0:0)
Branky: 69. Hulk, 72. Semak. Rozhodčí: Velasco Carballo (Šp.).
Machačkala - Hannover 3:1 (1:1)
Branky: 34. Eto'o, 48. Ahmedov, 64. Boussoufa - 22. Huszti. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.).
BATE Borisov - Fenerbahce Istanbul 0:0
Rozhodčí: Kelly (Ir.). ČK: 4. Meireles (Fenerbahce).
Levante - Olympiakos Pireus 3:0 (2:0)
Branky: 10. Rios, 40. Barkero z pen., 56. Martins. Rozhodčí: Gräfe (Něm.). ČK: 29. Abdoun (Olympiakos).
Dynamo Kyjev - Bordeaux 1:1 (1:1)
Branky: 20. Haruna - 23. Obraniak. Rozhodčí: Tudor (Rum.).
Leverkusen - Benfica Lisabon 0:1 (0:0)
Branka: 61. Cardozo. Rozhodčí: Mateu Lahoz (Šp.).
Ajax Amsterodam - Steaua Bukurešť 2:0 (1:0)
Branky: 28. Alderweireld, 48. Van Rhijn. Rozhodčí: Todorov (Bul.). ČK: 89. Pintili (Steaua).
Inter Milán - Kluž 2:0 (1:0)
Branky: 20. a 87. Palacio. Rozhodčí: Koukoulakis (Řec.)
Newcastle - Charkov 0:0
Rozhodčí: Hagen (Nor.).
Stuttgart - Genk 1:1 (1:0)
Branky: 42. Gentner - 90. Plet. Rozhodčí: De Sousa (Portug.).
Atlético Madrid - Kazaň 0:2 (0:1)
Branky: 6. Karadeniz, 90.+4 Orbaiz. Rozhodčí: Vad (Maď.). ČK: 45. Šaronov (Kazaň).
Basilej - Dněpropetrovsk 2:0 (1:0)
Branky: 23. Stocker, 67. Streller. Rozhodčí: Moen (Nor.).
Mönchengladbach - Lazio Řím 3:3 (1:0)
Branky: 17. Stranzl z pen., 84. Marx, 88. Arango - 64. a 90.+3 Kozák, 57. Floccari. Rozhodčí: Karasev (Rus.). ČK: 69. Dias (Lazio).
Tottenham - Lyon 2:1 (1:0)
Branky: 45. a 90.+2 Bale - 55. Umiti. Rozhodčí: Proenca (Portug.).

Reklama