Hlavní obsah

Neapol - Plzeň 0:3Senzace! Plzeň sejmula druhý tým italské ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Darida 0 : 1
79. Rajtoral 0 : 2
90. Tecl 0 : 3
Záznam online reportáže

Neapol

Senzace prvotřídního kalibru! Západočeši v úvodním utkání 1. kola vyřazovací fáze Evropské ligy vyhráli ve čtvrtek večer v Neapoli a mají luxusní pozici pro odvetu, která se hraje příští čtvrtek v Plzni. Západočeši předvedli v Itálii disciplinovaný výkon, který vyšperkovali třemi povedenými výpady.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

František Rajtoral se raduje z gólu, který vstřelil do sítě Neapole.

Článek
Fotogalerie

Neapol nastoupila bez Hamšíka, Campagnara a Cannavara, kteří obyčejně v základní sestavě italského celku figurují. Borci klubu sídlícího pod Vesuvem jsou však aktuálně druzí v domácí soutěži a nahánějí vedoucí Juventus, proto se trenér Mazzarri rozhodl některé borce šetřit.

Plzeňský kouč Vrba naopak dva otazníky v sestavě vyřešil podle očekávání. Na levou stranu zálohy poslal k ostrému debutu v dresu Západočechů Kovaříka, který přišel v zimě z Jablonce, na hrotu dostal před Teclem vykoupeným za dvacet miliónů z Jihlavy zkušený Bakoš.

Úvod byl v podání hostující jedenáctky nervózní, svěřenci Pavla Vrby vyráběli řadu nepřesností v rozehrávce už na vlastní polovině, a tak nabízeli hostům příležitosti k ohrožení branky Kozáčika. Ten bravurně zasáhl po osmi minutách při střele Panděva, kterou vytlačil nad břevno. Po dvaceti minutách pak zpacifikoval i hlavičku Kaddúrího, byť jen za cenu rohového kopu.

Časem odhodili ostych

Jak ubíhal čas, Západočeši odhodili ostych a testovali připravenost domácí obrany. Zejména akce po pravé straně tažené Daridou a Rajtoralem opakovaně načapali defenzivu Italů v nedbalkách, ke gólové situaci však snaha obou borců nevedla.

Šedesátitisícové tribuny zaplněné ani ne ze čtvrtiny však brzy oněměly. Bakoš se sice po centru Limberského z levé strany natahoval marně, jenže balón se odrazil k nekrytému Daridovi, který si míč zpracoval, posunul do pokutového území a pálil nechytatelně k tyči - 0:1!

Borci Neapole šokovaní nepříznivým vývojem měli problém s kombinací, lehce ztráceli míč a při přechodu na polovinu Plzně kazili i snadné přihrávky. Trenér Mazzari u postranní čáry běsnil, vyrovnání do přestávky se však nedočkal.

Uragán po přestávce

Nástup do druhé půle měla Neapol s čerstvým Hamšíkem strhující. Plzeňská obrana čelila jednomu výpadu za druhým, největší šanci pro Cavaniho připravil paradoxně chybnou rozehrávkou Horváth, ale borec z Uruguaye pálil těsně vedle. Vzápětí se Hamšík prokličkoval přes čtyři borce, ale Kozáčik jej vychytal. Za pár vteřin pak tygřím skokem k tyči vyškrábl dělovku Džemailiho z pětadvaceti metrů.

Plzeň nebyla schopná držet balón, Neapol ve srovnání s prvním poločasem hrála v odlišném tempu a dokazovala, proč je druhá v italské lize. Hamšík v tutovce přestřelil, Zuňiga zase netrefil odkrytou branku, když Kozáčik o pár vteřin dříve vyboxoval centr Panděva.

Západočeši se prakticky jen bránili, nicméně každou příležitost k brejku se snažili využít. Když pak v 80. minutě nechali domácí borci volného Rajtorala, předvedl plzeňský záložník luxusní střelu z otočky ke vzdálenější tyči a De Sanctis lovil míč podruhé ze sítě. Neapol nebyla schopná reagovat. Když pak v předposlední minutě na hranici ofsajdové pasti prostrčil střídající Fillo míč k Teclovi, byla plzeňská paráda dokonána.

Šokovaní Italové po sobě nechápavě hleděli, protože tříbrankový výprask byl hodně silnou kávou i pro nejotrlejší z nich.

Došlo i na nože

Ještě před utkáním byli v Neapoli napadeni čtyři fanoušci českého týmu, jeden z nich skončil kvůli zranění nožem v nemocnici. Podle místních médií byla skupinka příznivců z Česka přepadena a okradena poblíž vlakového nádraží Campi Flegrei. Případem se zabývá policie.

Úvodní utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:
SSC Neapol - Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)
Branky: 28. Darida, 79. Rajtoral, 90. Tecl. Rozhodčí: Van Boekel - Simmons, Langkamp (všichni Niz.). ŽK: Rolando, Inler - Hejda. Diváci: 20.000.
Neapol: De Sanctis - Gamberini (46. Hamšík), Rolando, Britos - Maggio, Donadel (72. Inler), Džemaili, Zúniga - Kaddúrí (59. Calaio) - Panděv, Cavani. Trenér: Mazzarri.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral (85. Fillo), Kolář (90. Hejda), Kovařík - Bakoš (59. Tecl). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: