Hlavní obsah

Měl jsem to trefit lépe, litoval Lafata zmařené šance, v níž byl tváří v tvář Čechovi

Praha
Aktualizováno

Anglické prokletí nezlomila pražská Sparta ani v konfrontaci s Chelsea. Gól ostrovanům ani po třiceti letech ve svém letenském chrámu nedala, před vyprodanými ochozy opět padla. Přitom zimní sparťanská akvizice David Lafata měla hned v prvním poločase na noze možná životní trefu, „Jenže jsem dostal balón od Zápotočného na dlouhou nohu. Měl jsem to trefit lépe,“ bědoval nad zmařenou šancí nejlepší ligový kanonýr, který tváří v tvář Čechovi reprezentačního kolegu jen vyděsil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech děkuje fanouškům.

Článek
Fotogalerie

Podařilo se mu ho ostatně vystrašit ještě jednou, ale z příležitosti zase nic nebylo. „Pomezní mával ofsajd, ale stejně bych to nedal," přiznával Lafata, jak těžké bylo se proti obraně Blues prosadit. „Bojovali jsme, nechali na hřišti všechno, jenže v závěru nás Chelsea bohužel potrestala."

Byl to takový gól negól, litoval Vaclík

„Škoda. Byl to přitom takový gól negól, takže nakonec pojedeme na Stamford Bridge s mankem," litoval gólman Tomáš Vaclík, že ho Oscar v samém závěru překonal.  „Přitom my brankáři moc práce neměli, neboť se příliš šancí nenarodilo. Bohužel, jednu jsme nepohlídali," dodával zklamaně.

„Právě v tom se projevila naše větší zkušenost. Začali jsme na Letné lépe, dvacet minut jsme měli navrch a i příležitosti jsme si připravili, ale protože jsme je neproměnili, narostlo Spartě sebevědomí. Kvůli nepřesnostem mých spoluhráčů rovněž," glosoval vítězný duel český gólman ve službách Chelsea Petr Čech.

„Domácí využívali našich nepřesností k rychlým protiútokům, které ovšem nedotáhli do konce, zatímco my se v závěru prosadili. A to jsme ještě mohli přidat druhou branku, jenže Vaclík Torresovu příležitost zmařil."

Kde jste s těmi dresy, kluci, divil se Čech sparťanům
Nebyli tak utajení, jak se o nich tvrdilo. Fotbalisté Chelsea se v den zápasu se Spartou vyrazili projít po Karlově mostě. „Chodíme takhle všude, kde hrajeme, třeba v Moskvě na Rudé náměstí. Alespoň si nás užijí fanoušci, kteří se jinak nedostanou k hotelu pro fotografie a podpisy,“ líčil Petr Čech a kroutil hlavou, co všechno se v souvislosti s pobytem Chelsea v Praze napsalo. „Třeba ten nesmysl, že si nechceme už po prvním utkání měnit dresy. Žádný takový zákaz neplatil, ale protože si to sparťani přečetli, tak zpočátku naše dresy ani nechtěli. Řekl jsem tedy Tomáši Vaclíkovi, že si je klidně vyměníme. Až potom začali chodit i další - ne všichni to však stihli,“ líčil Čechíno, o jakou sběratelskou šanci se někteří letenští hráči připravili.

Lavička: Po hodině nám docházela energie

Sparťanskému trenérovi Vítězslavu Lavičkovi nezbývalo, než s Čechovým hodnocením souhlasit. „Prvních patnáct minut jsme hráli s respektem, ale pak jsme k dobře organizované hře přidali i potřebnou aktivitu a pár příležitostí měli. Jenže jsme je neproměnili," zmiňoval letenský kouč hlavně zmařenou šanci Lafaty.

„Po hodině hry jsme ovšem už ztráceli energii i aktivitu, Chelsea začala mít navrch a v závěru nás potrestala. Pochopitelně že se na naší prohře podepsala jak větší zkušenost soupeře, tak naše nerozehranost, ale na to se vymlouvat nechceme."

Benítez jen v saku. Byl jsem nervózní, přiznal

Španělský kouč ve službách Chelsea se zase nemínil vymlouvat na nabitý program, s nímž se se musí jeho tým vyrovnávat. „Máme dost široký kádr, abychom si poradili," pravil lakonicky Rafael Benítez, který vydržel celý zápas koučovat navzdory mrazivému počasí jen v saku, pod nímž měl pouze košili.

„Byl jsem tak nervózní a napjatý, že jsem zimu necítil," vysvětloval pochopitelně navýsost spokojený, jak mu vyšel tah s nasazením Oscara. Ten vyběhl na trávník a o pár sekund později utkání rozhodl.

„Mata hrál skvěle, ale byl přece jen unavený, takže jsme potřebovali udělat změnu. Oscar měl čerstvější nohy a prokázal své kvality," chválil Benítez mladého Brazilce.

„Chybou bylo, že jsme promeškali situaci před naší šestnáctkou, nezachytili jeho náběh a neuzavřeli koridor. On nás pak potrestal," rozebíral Benítezův kolega na letenské lavičce jediné zaváhání sparťanské obrany.

„Prohráli jsme, takže Chelsea je ve výhodě, ale ještě se nevzdáváme. Za týden se budeme snažit soupeři pozici favorita co nejvíce zkomplikovat," sliboval letenský kouč. „My ale prostě musíme doma dokončit to, co jsme v prvním zápase začali," připouštěl i Benítez, že navzdory vítězství o postupujícím ještě rozhodnuto není.

Reklama

Související témata: