Hlavní obsah

Kozáčik byl fantastický, rozplýval se Vrba nad nenápadným hrdinou po demolici Neapole

Neapol

Slastně si mohl vychutnávat skandování pěti stovek plzeňských fanoušků, kteří byli králi stadiónu v Neapoli, na němž svěřenci Pavla Vrby deklasovali ve čtvrtečním večeru domácí výběr. Po vítězství 3:0 v úvodním duelu prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy však šéf lavičky Západočechů nelétal v oblacích. „Žádná euforie není, ještě jsme nepostoupili," pravil rázně po historicky nejvyšším vítězství českého týmu na italské půdě v evropských pohárech.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský kouč Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

Napadlo vás po losu úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy, že dokážete v Neapoli vyhrát? Už se vidíte v osmifinále?

Ne, protože jsme teprve v poločase. Výsledek je velice povzbudivý a určitě jsme ho nečekali. Ale je třeba uznat, že na začátku druhého poločasu jsme měli štěstí, Neapol si vytvořila obrovský tlak. Na druhou stranu naše mužstvo už má svou tvář. Nezalekli jsme se ani týmu, který je druhý v italské lize, což mě velmi těší.

Není paradoxem, že jste uštědřili lekci z taktické připravenosti týmu z Itálie, která si na přípravě a taktice zakládá?

Je otázka, jak důkladně se Neapol připravovala na nás. My jsme sestříhali posledních šest zápasů protivníka a kluci si ze záznamů asi něco vzali. Na druhou stranu můžete hráče připravovat na Hamšíka, když je pak o tři vteřiny rychlejší na stovce. S tím se těžko něco dělá. Hráči však odvedli v Neapoli strop, úplné maximum. A někteří bych řekl, že i víc. Určité individuální výkony byly skvělé. Je vidět, že by někteří mohli nastupovat, nechci říct ve špičkových, ale v nadprůměrných evropských klubech.

První poločas jste s přehledem kontrolovali, ale dvacet minut po přestávce jste čelili obrovskému tlaku Neapole. Nastal zvrat jen příchodem Hamšíka, který v prvním dějství zůstal na lavičce náhradníků?

Hlavně byl rychlejší než Pavel Horváth. My jsme podlehli tomu, že se začalo hrát nahoru dolů. Hra se valila z jedné strany na druhou. Měli jsme štěstí, že jsme neinkasovali. Postupně se ale hra zklidnila, možná Neapoli trochu došly síly. A rovněž je třeba vidět, že my jsme lépe drželi balón. Hráli jsme více do nohy, čímž jsme nápor Italů otupili. V pasáži bezprostředně po přestávce jsme měli mnoho ztrát.

Oporou byl v krušných chvílích po přestávce brankář Kozáčik. Vyrostl za necelý rok v klíčového muže plzeňského kádru?

V celé přípravě ukazoval obrovskou kvalitu. Má fantastickou formu. Přestože měl určité zdravotní problémy a v prosinci musel na lehčí operaci, výkonnost neztratil. V naší brance kraloval už na podzim a já doufám, že bude pokračovat.

V konfrontacích se silnými soupeři v evropských pohárech jste vyrovnané zápasy ztratili. Po prodloužení jste minulé jaro podlehli Schalke, na podzim v poslední minutě přišli o remízu na půdě Atletika Madrid. Je výsledek v Neapoli odměnou za trpělivost?

Každé mužstvo se učí zápasy na mezinárodní scéně. Čím více takových duelů, zkušenosti rostou. Když vidíte, jak hraje Limberský proti nejlepším fotbalistům italské ligy... On je v určitých fázích převyšuje, což je pro mě ohromně potěšující. Jsem rád, když mohu s takovými hráči pracovat.

Třetí branku, která může být v konečném účtování nesmírně důležitá, vstřelil střídající Tecl, jehož jste přivedli z Jihlavy. Zvažoval jste jeho zařazení do základní sestavy, ale zůstal na lavičce. Nakonec se prosadil, byť dostal šanci jen na třicet minut.

Potřeboval bych, aby mohlo nastupovat více fotbalistů. Standa si zaslouží místo v základní sestavě. Ale mám jen jedenáct míst. Po přípravě jsem s ním mluvil. Jsem rád, že vše pochopil. Ukázal, jaký je střelec. Je pohotový. Vyhovuje mu otevřenější hra soupeře. Ale nesmí se zapomínat, že Marek Bakoš odvedl ohromné penzum černé práce. Prostě mají smůlu, že na daném postu může být jen jeden. Ale já v jejich přítomnosti mám neskutečnou výhodu, protože podobně kvalitní hráče jsme na hrotu dlouho neměli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články