Hlavní obsah

Nevím, kde se na Letné vzal nesmysl s výměnou dresů až při odvetě, divil se Čech

Praha

Dovedl spoluhráče z Chelsea k soše svatého Jana Nepomuckého na Karlově mostě, aby si na ni pro štěstí sáhli. Kouzlo naordinované Petrem Čechem před zápasem se Spartou skutečně působilo, neboť úřadující evropský klubový šampión ze Stamford Bridge o pár hodin později na Letné štěstí měl a opravdu vyhrál. „Jakmile vlezl Oscar na hřiště, hned jsem si řekl, že dá gól. On je totiž fotbalistou hrajícím v každém okamžiku jen a jen pro radost. Na nic nečeká, fotbalem se vyloženě baví,“ svěřoval se český legionář ve službách londýnského velkoklubu, že měl i další předtuchu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech byl spokojen. Pověrčivost se mu vyplatila, jeho předtucha se také naplnila.

Článek
Fotogalerie

Po dvanácti letech se vrátil na pražskou Letnou jako host. Nejen s helmou na hlavě, ale tentokrát i se zabandážovaným malíčkem, který si před deseti dny zlomil a jenž ho neměl do brány pustit.

Hodně zvláštní, přiznával po rozcvičení

„Bolest nepolevuje. Cítím ji nejen při chytání míčů, ale při každém pohybu. Ale zvykám si," přiznával Petr Čech před utkáním, kdy zamířil  k rozcvičce do úplně jiné brány, než býval v době sparťanského angažmá zvyklý a kam chodívá při trénincích i zápasech české reprezentace.

„Fakt zvláštní. Od roku dva tisíce, kdy jsem tady chytal za Blšany, jsem se na levé straně hřiště nerozcvičoval. A v kabině hostů od té doby také nikdy neseděl," svěřoval se, že šlo o hodně zvláštní zápas. „I třeba tím, že jsem jako jediný z našeho mužstva rozuměl sparťanským hráčům," přidával pobaveně.

Možná i to mu pomohlo, že v konfrontaci se Spartou udržel čisté konto, i když i jemu v první půli zatrnulo. „Nejvíc při střele Krejčího tečované Cahillem, neboť jsem ji honil na poslední chvíli. Měl jsem štěstí, že jsem nepadl a situaci ustál, protože jinak bych se k míči asi nedostal," doznával Čech, že ho sparťanský mladík vystrašil víc než kanonýr Lafata. „Počítal jsem spíše s tím, že balón kolem Davida proletí, protože dostával přihrávku na dlouhou nohu. On se k ní přesto dostal, ale už ji neusměrnil."

Chelsea nehrála hlavně v první půli dobře, ale obě ožehavé situace přečkala, aby si pak od trenéra Beníteze vyslechla v kabině své. „Jakmile Sparta přežila prvních dvacet minut bez úhony, zjistila, že se s námi hrát dá. I proto, že jsme zkazili několik jednoduchých míč, čímž jsme ji sami nabídli možnosti k protiútokům. To ji samo sebou zvedlo, takže i o tom jsme v šatně mluvili," líčil český legionář ve službách Chelsea poločasovou rozpravu za dveřmi šatny.

Jeden gól není podle Čecha rozhodující

„Chtěli jsme být aktivnější, neměli jsme tolik kazit, Spartu jsme chtěli dostat pod větší tlak. V druhé půli už jsme hráli lépe, a i když nám párkrát chyběl krok či dva k lepšímu zakončení, gól jsme nakonec dali. Neodehráli jsme ale právě ideální zápas," přiznával i Čech, že měl o letenském vystoupení své Chelsea trochu jinou představu.

Podstatný byl ovšem výsledek. Chelsea přičiněním zmiňovaného Oscara dosáhla svého, na Letné vyhrála a má namířeno do osmifinále Evropské ligy. „Jenom ale namířeno, protože výhoda jednoho gólu není rozhodující. Stačí, aby se Spartě povedl v odvetě jeden brejk, a nic hotového není. Musíme proto i odvetu odehrát zodpovědně a přidat k Oscarově trefě ještě jednu branku," rozpovídal se Čech, který po závěrečném hvizdu nahlédl i do sparťanské kabiny.

„Hledal jsem tam Jirku Jarošíka, protože jsme byli domluvení, že se potkáme. A také vyzýval sparťanské hráče, aby si s námi přišli vyměnit dresy. Nevím, kde se na Letné vzal ten nesmysl, že si je budeme měnit až v Londýně."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články