Hlavní obsah

Snad si mě Hamšík všiml, prohodil skromně gólman Kozáčik. Přitom ztrapnil celou Neapol

Radek Malina, NeapolSport.czPrávo

Poklony ze všech stran se hrnuly k brankáři Matúši Kozáčikovi po jeho brilantním vystoupení na hřišti Neapole v úvodním zápase vyřazovací části Evropské ligy. Strůjci senzačního triumfu 3:0 byli Darida, Rajtoral a Tecl, nebýt však slovenského gólmana, mohli si Západočeši o životním vítězství nechat jen zdát. „Byl fantastický," chválil svěřence čarujícího mezi tyčemi plzeňský trenér Pavel Vrba, který přitom chválou neplýtvá.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Plzeňský gólman Matúš Kozáčik bojuje ve vzduchu s Markem Hamšíkem.

Článek

A Kozáčik? „Hlavní je úspěch týmu. Jako pomohli kluci mně, pomohl já jim. Udrželi jsme nulu, ale jde o zásluhu všech na hřišti. Až jestli postoupíme, můžeme hodnotit můj výkon," tvrdil skromně rodák z Dolného Kubína. Přitom Neapol má naprosto excelentní ofenzivu s Cavanim, nejlepším střelcem italské ligy, a Hamšíkem, nejlepším gólovým nahrávačem soutěže. V Itálii impotenci neapolských borců při boji se Západočechy označili za trapas.

"Byl jako skála"

„Byl jistý, bezchybný, jako skála, bez jediného zaváhání," hodnotil jeho výkon italský deník La Gazzetta dello Sport, který ocenil výkon brankáře známkou číslo 7. Lepší byl jen Rajtoral (7,5), dvojice Darida-Limberský dostala rovněž 7. „Podržel nás, jeho zásluhou jsme přestáli drtivý tlak Italů po přestávce," klaněl se spoluhráči záložník Vladimír Darida.

„V naší brance kraloval už na podzim. Snad mu forma vydrží," přál si trenér Vrba. „To je ošemetná věc. Jednou je člověk oslavován, podruhé zatracován," nechtěl se nechat strhnout euforií Kozáčik.

„V celé přípravě ukazoval obrovskou kvalitu, přestože měl v závěru první poloviny sezóny určité zdravotní problémy a v prosinci musel na lehčí operaci. Výkonnost si přesto drží," lebedil si Vrba. „Nešlo o nic, co by stálo za řeč," usmál se Kozáčik. Podrobil se menšímu zákroku v koleni. Přesto pozici jedničky mezi plzeňskými tyčemi neztratil. Duel v Neapoli mu byl odměnou za dřinu.

„Jde o nejhodnotnější vítězství v kariéře. Nestává se každý den porazit druhý tým italské ligy na jeho půdě o tři branky. Zápas v mém podání byl hodně povedený. Ale vážně, teprve s úspěšnou odvetou získá skutečnou hodnotu," držel se zpět Kozáčik.

Katapult do slovenské reprezentace?

Neřeší, zda jej skvostné výkony, které předváděl už v průběhu podzimní části Evropské ligy, mohou katapultovat až do slovenské reprezentace. „Ať jde o Plzeň nebo národní tým, hráče vždy vybírá trenér. Proto nechávám všemu volný průběh," krčil rameny Kozáčik.

Případná nominace do elitního výběru rodné země by jej mohla přiblížit hvězdě Neapole a krajanovi Marku Hamšíkovi, jehož pod Vesuvem opakovaně vychytal. „Potkali jsme se poprvé, vůbec se neznáme. Snad si mě všiml," usmíval se devětadvacetiletý brankář.

Byť má se spoluhráči osmifinále Evropské ligy nadosah, nehodlá se nechat ukolébat tříbrankovým náskokem. „Ve fotbale není nikdy nic rozhodnutého," pokrčil rameny. „Cítíme se nádherně, je potřeba si úspěch užít. Byla by věčná škoda, kdybychom odvetu nezvládli."

Hvězdné neapolské okamžiky Kozáčika
8. minuta - vyrazil dělovku Panděva střílejícího v pokutovém území: „Důležitý okamžik hlavně pro moje sebevědomí. První střela na branku a hned hodně těžká. Dostal jsem se do zápasu."
19. minuta - Kaddúrí hlavičkuje, plzeňský brankář vyráží míč na roh: „Prudký centr, on chtěl dávat balón rovnou do branky. Já jsem čekal centr, protože on byl prakticky na čáře. Byl jsem nakročený do hřiště, raději jsem balón sklepnul na roh."
52. minuta - Hamšík obešel tři hráče, ale míč pod brankářem do sítě neprotlačil: „Hodně těžká situace. Byl sám a zřejmě chtěl dávat balón kolem mě do branky. Ale podařilo se mi balón nohou zastavit. Šlo o zákrok, který nás udržel ve hře. Potěšil mě."
54. minuta - Džemaili pálí z pětadvaceti metrů k tyči, brankář plachtí vzduchem a míč vyráží: „Hodně těžká, nepříjemná rána. Při střelách z dálky s balóny pro Evropskou ligu člověk nikdy neví, co se stane. Balón v devadesáti procentech zaplave. Prakticky až těsně u mě změnil směr. Myslel jsem, že mám střelu na ruce, nebo ji rozhodně zasáhnu více. Nakonec jsem jen konečky prstů míč vytlačil vedle."
74. minuta - centr Panděva z pravé strany Kozáčik vyráží k Zunigovi, ten odkrytou branku vysoko přestřelí: „Věděli jsme, že Neapol je nebezpečná při situaci na první tyči a střílí z podobných situací hodně gólů. Nebyli jsme ideálně zformovaní, proto jsem se snažil míč vyboxovat. Tečoval jsem ho jen trochu, ale vše šťastně dopadlo."

Reklama