Hlavní obsah

Soupeři Plzeň stále podceňují. Je to naše obrovská výhoda, lebedí si Vrba

Praha

Malé jubileum, které se nejspíše zapíše do historie. Fotbalisté Plzně sehráli od července 2010 pod taktovkou trenéra Vrby v evropských pohárech 29 zápasů. Poslední vystoupení v Neapoli bylo skvostnou předehrou pro čtvrteční domácí třicátý duel na mezinárodní scéně. Nepodlehnou-li Západočeši uspokojení či panice, oslaví postup do osmifinále.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Úspěšní střelci Vladimír Darida (vlevo) a František Rajtoral (vpravo) oslavují s kapitánem Plzně Pavlem Horváthem výhru nad Neapolí.

Článek

Vše začalo bitvou proti Besiktasem Istanbul v červenci 2010. Tehdy Západočeši v evropském debutu pod Vrbou remizovali na Letné 1:1. Od té doby v devětadvaceti zápasech jen šestkrát prohráli a šestkrát remizovali. „Každé vystoupení se hodnotí jen podle úspěchu a neúspěchu. Několikrát jsme odehráli velice dobré utkání, ale když není výsledný efekt, je snaha k ničemu," říká plzeňský trenér Pavel Vrba.

Nijak netají, že účinkování v Lize mistrů na podzim 2011 bylo vrcholem jeho trenérské kariéry. „Champions League je jen jedna. Evropská liga je až druhá soutěž v řadě. Pokud budeme postupovat do dalších kol, půjde o ohromný úspěch. Ale vrcholem zůstává pořád Liga mistrů. Nic ji nemůže přebít," tvrdí šéf západočeské lavičky.

Pomyslný žebříček elitních představení na mezinárodní scéně s plzeňským týmem nikdy nesestavoval. „Zápasy o Ligu mistrů by tam asi patřily stejně jako duely přímo v soutěži. A nyní pochopitelně i vystoupení v Neapoli. I když lesku dostane až postupem," zůstává opatrný Vrba i přes tříbrankový triumf na půdě Italů.

„Využíváme, že nás soupeři podceňují. Neustále. To je naše obrovská výhoda. Kvalita mužstva si zaslouží, aby se o nás soupeři zajímali mnohem více," přemítá Vrba nejen s ohledem na vítězství pod Vesuvem. „Celkově se nám hrají lépe zápasy, kdy se soupeři snaží hrát fotbal a my můžeme vycházet ze zajištěné obrany, využívat naší silné přechodové fáze a mezihry ve středu hřiště, kde, pokud máme sílu a rychlost, dokážeme soupeře překonat."

Pět hvězdných zápasů Plzně v Evropě
FC Kodaň-Viktoria Plzeň 1:3, kvalifikace Ligy mistrů
Klíčové utkání o postup mezi klubovou smetánku zvládli Západočeši bravurně. Domácí totálně zaskočili, excelentní hrou získali rozhodující náskok pro odvetu. „Motivace všech hráčů byla obrovská. Využili jsme, že nás soupeř podcenil," vybavuje si Vrba.
Schalke 04- Viktoria Plzeň 3:1 po prodloužení, play off Evropské ligy
Po remíze 1:1 v Plzni se Němci viděli už v osmifinále. Byli šokovaní vzdorem Západočechů, kteří vydřeli po devadesáti minutách remízu i v odvetě. „Nechal se vyloučit Bakoš, zranil se Procházka a už jsme nemohli střídat. Prakticky jsme dohrávali v devíti, což rozhodlo. Ale i tak jsme byli aktivní. I přes vyřazení patřil zápas k našim nejzajímavějším, na naše poměry vydařeným," vzpomíná Vrba.
Viktoria Plzeň-AC Milán 2:2, Liga mistrů
„Do přestávky jsme hráli velice dobře. Ale nedokázali jsme vstřelit branku. Na startu druhé půle nás Milánští zkropili, když během tří minut dvakrát skórovali. Ukázali jsme sílu, oklepali se a bojovali do konce. Hnala nás touha po úspěchu a dostavila se odměna. Remíza proti AC Milán je obrovský úspěch," přemítá Vrba.
Atlético Madrid-Viktoria Plzeň 1:0, Evropská liga
Plzeň sehrála takticky skvělou partii, šlo o jedno z nejlepších vystoupení Západočechů v Evropě. Už měla bod v kapse, jenže ve třetí minutě nastavení druhého poločasu zaváhala při standardní situaci a Rodríguez pálil do šibenice. „Na tenhle zápas nerad vzpomínám. Byli jsme strašně blízko bodu na hřišti soupeře, který patří ke špičce španělské ligy, hraje o titul. Čelili jsme mužstvu, které má v Evropě zvuk a nemůže hazardovat se svým jménem. A my jsme s nimi odehráli kvalitní utkání."
SSC Neapol-Viktoria Plzeň 0:3, play off Evropské ligy
Zřejmě vrcholné představení Západočechů na mezinárodní scéně. Druhý tým italské ligy měl být nepřekonatelnou překážkou, ale taktická disciplína, nasazení a skvostná produktivita byly klíčem k vysoké výhře. „Nezalekli jsme se ani týmu, který je druhý v italské lize, což mě velmi těší. Hráči odvedli v Neapoli strop, úplné maximum. A někteří bych řekl, že i víc. Určité individuální výkony byly skvělé," rozplývá se Vrba.

Reklama

Související témata: