Hlavní obsah

V Evropské lize bude vedle Čecha hrát o postup dalších pět legionářů

Praha

Vedle Petra Čecha z Chelsea bude ve čtvrtek v odvetách 2. kola fotbalové Evropské ligy bojovat o postup další pětice českých legionářů. Obhájce titulu Atlético Madrid se na hřišti Kazaně pokusí odvrátit brzké vyřazení po nečekané domácí prohře 0:2 a české fanoušky bude zajímat i zápas v Istanbulu, kde se mezi domácím Fenerbahce a BATE Borisov rozhodne o případném dalším soupeři Plzně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech.

Článek

Nejlepší výchozí pozici do odvety má z krajánků Libor Kozák. Lazio Řím si díky jeho dvěma gólům v úvodním utkání odvezlo z německého Mönchengladbachu nadějnou remízu 3:3, i když dohrávalo o deseti a čelilo hned třem pokutovým kopům.

Pozor na karty!

"Do odvety máme slušnou výchozí pozici a doma to snad dotáhneme k dalšímu postupu," řekl po prvním zápase Kozák. Člen širšího kádru reprezentace dostává v Evropské lize mnohem víc šancí než v Serii A a s pěti góly se dělí o druhé místo ve střelecké tabulce. Pokud ale dostane další žlutou kartu, příští zápas by v případě postupu musel vynechat.

Hrozba trestu za karty visí také nad stoperem Ondřejem Mazuchem, který ale bude mít s Dněpropetrovskem více práce, aby postoupil. Ukrajinský klub v brance s Janem Laštůvkou musí doma dohánět manko 0:2 z Basileje.

Plašil v dobré pozici

Podobně je na tom Leverkusen s Michalem Kadlecem. Bayer doma podlehl Benfice a do Lisabonu odjel se ztrátou 0:1. Český zadák si před týdnem poprvé na jaře zahrál za Leverkusen, v bundeslize zatím po podzimním zranění ještě letos nenastoupil. Výhodnější pozici než Leverkusen bude mít Jaroslav Plašil z Bordeaux, které hrálo na půdě Dynama Kyjev 1:1.

Atlético před týdnem nečekaně podlehlo Kazani 0:2 a před cestou do Ruska je na pokraji vyřazení. Madridský klub, který v základní skupině skončil za Plzní, se ale ještě nevzdal. "Každý si teď myslí, že už jsme vyřazeni, ale my nemáme co ztratit. Věřím, že jsme schopni tam uhrát potřebný výsledek," řekl záložník Tiago.

Fenerbahce - Borisov bez diváků

Z duelu mezi Fenerbahce Istanbul a Borisovem vzejde soupeř pro Plzeň v případě jejího postupu přes Neapol. Turecký klub si přivezl remízu 0:0, i když hrál od čtvrté minuty o deseti, situaci mu ale trochu komplikuje to, že kvůli výtržnostem fanoušků bude hrát před prázdným hledištěm. Žádný běloruský celek v tomto tisíciletí ještě tureckého soupeře neporazil.

Pokud by se Spartě senzačně povedlo otočit dvojzápas s Chelsea, narazila by na lepšího z dua Ajax Amsterodam - Steaua Bukurešť.

Čtvrteční program odvet:
18:00:
Kazaň - Atlético Madrid (první zápas: 2:0)
19:00:
Kluž - Inter Milán (0:2), Charkov - Newcastle (0:0), Genk - Stuttgart (1:1), Dněpropetrovsk (Mazuch, Laštůvka) - Basilej (0:2), Lazio Řím (Kozák) - Mönchengladbach (3:3), Lyon - Tottenham (1:2)
21:05:
Fenerbahce Istanbul - BATE Borisov (0:0), Olympiakos Pireus - Levante (0:3), Liverpool - Zenit Petrohrad (0:2), Bordeaux (Plašil) - Dynamo Kyjev (1:1), Benfica Lisabon - Leverkusen (Kadlec, 1:0), Steaua Bukurešť - Ajax Amsterodam (0:2), Hannover - Machačkala (1:3)

Reklama