Hlavní obsah

Přemýšlím i o penaltách, přiznal Lavička

Londýn

O tom, že proti Chelsea nenastoupí Jiří Jarošík, věděl kouč Sparty Vítězslav Lavička dlouho. Vysoká teplota Josefa Hušbauera, kvůli níž ho nemohl vzít do Londýna k odvetě play-off Evropské ligy, mu ale udělala pořádnou čáru přes plány. Rozhodně si ale ví rady. „Přemýšlím i o variantě penaltového rozstřelu,“ přiznal trenér letenských fotbalistů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Článek

Jak velkou komplikací je pro vás ztráta Hušbauera, vlastně druhého hráče z podzimního základu?

Komplikace to určitě je, protože jsme se připravovali ve složení středové řady s Pepíkem Hušbaurem. Ale tyhle situace fotbal přináší. Přemýšlíme, jak ho nahradit. Máme několik variant. O té konečné se rozhodneme po čtvrtečním dopoledním rozcvičení, ale neprozradíme ji. Věřím, že bude optimální.

Figurují v jedné z variant i Lafata s Kweukem od začátku zápasu?

Ano, i tato variante je ve hře.

Lze předpokládat, že Chelsea bude chtít rozhodnout co nejdříve. O tom také uvažujete?

Samozřejmě, a z toho vychází ta, řekněme defenzivnější úvodní varianta. To znamená s jedním útočníkem.

Věříte, že se dá dvojzápas po úvodní prohře 0:1 doma ještě otočit a postoupit?

Naděje pořád žije, ale museli bychom hrát odpovědně, odvážně, disciplinovaně a efektivně. Právě ta efektivita nám na Letné chyběla. Nesmíme si také dovolit sebemenší ztrátu koncentrace. Na tu jsme doplatili pár minut před koncem. Přijet na Stamford Bridge s remízou, by bylo lepší, ale o kdyby fotbal není. My uděláme maximum, abychom uspěli, odehráli kvalitní zápas a potěšili ty tři tisíce fanoušků, kteří za námi vážili cestu.

Ve hře by mohl být i penaltový rozstřel?

Ano, i o této variantě přemýšlím a skládám si v hlavě typy, které by mohly jít kopat. Samozřejmě vše by se odvíjelo od momentální situace. Ale i tato varianta žije.

Chelsea bude prý šetřit některé hráče na ligový duel s Manchesterem United. Je to pro vás výhoda?

Není, oni mají velmi silný kádr a mnohdy hráči z lavičky mohou být nebezpečnější než opory, které máme přečtené. Chelsea se netají tím, že chce Evropskou ligu vyhrát, určitě nic nepodcení.

Čekal byste, že vítěz Ligy mistrů bude hrát Evropskou ligu?

Takový je fotbal...

Kolik ze svého potenciálu předvedla Chelsea v Praze?

Spekulativní otázka. Chelse uhrála, co potřebovala, přestože v zápase na Letné byly pasáže, kdy jsme byli aktivní a měli příležitosti. Ale nedali jsme gól a Chelsea nás potrestala. Do odvety má logicky lepší pozici, ale my boj o postup nevzdáváme, zkusíme zabojovat a uděláme všechno pro to, abychom jí cestu dál zkomplikovali.

Za posledních deset let na Stamford Bridge vyhráli v evropských pohárech jen Inter Milán, Manchester United a Barcelona...

Víme to, o tím větší před námi stojí výzva. Nic není nemožné.

Reklama