Hlavní obsah

Hvězda Chelsea Luiz: Barcelona je jako holka, která mě chce, a já už ji třikrát odmítl

Londýn

V kabině Chelsea patří David Luiz k největším šoumenům. Brazilský fotbalový reprezentant se střapatou hřívou se během dvou let v londýnském klubu vypracoval v jednoho z klíčových hráčů. Ne nadarmo mu nedávno hodila laso Barcelona.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

David Luiz z Chelsea (vlevo) bojuje v utkání Premier League s Jamesem McArthurem z Wiganu.

Článek
Fotogalerie

Kouč katalánského týmu Tito Vilanova ho chce získat jako dlouhodobou náhradu za Španěla Puyola, jemuž je 34. Pětadvacetiletý Luiz je prý první volbou katalánského klubu pro letní přestupní termín, ale on to takhle nevidí. Nakonec Barcelona ho nechce poprvé. „Je to jako s holkou, která mě chce a já ji už potřetí odmítl," říká k tomu věčně usměvavý Luiz.

Někdejší obránce Benfiky přišel do Chelsea v zimě 2011 za 21,3 miliónů liber. Na beka pořádná pálka. Ale majiteli Blues Abramovičovi se vyplácí měrou vrchovatou. Výhoda Luize je v tom, že je na defenzivního hráče technicky skvěle vybaven a může nastupovat na více postech. V obraně je schopen hrát kdekoliv, nakonec v Benfice hrával levého obránce, v Chelsea je poslední dobou jeho místo na postu defenzivního záložníka.

Tam ho v závěru roku postavil překvapivě kouč Benítez a on hraje jako z partesu. Nakonec z toho hodně profituje i Lampard. „Když je tam David, má Frank víc volnosti dopředu. Luiz ve středu vytváří takový správný balanc. Díky své technice dokáže dobře rozehrát, je spolehlivý v defenzivě a obránci jsou více chránění," přiznal Rafael Benítez, který by Luizovi vytkl snad jedinou věc: „Měl by zlepšit střelbu."

Luiz: Na ostrovech se musí hrát jinak

Brazilskou krev v sobě obránce Chelsea nezapře. Když v Chelsea začínal, Petr Čech a spol. byli několikrát v úžasu, když jako poslední vymýšlel před protihráči neskutečně riskantní kličky. „Měl jsem z Brazíle a Portugalska nějaké návyky, ale tady se to musí hrát jinak. Každou chybu tvrdě potrestají," ví dobře Luiz. Na hřišti to taky dokáže občas řádně mydlit, vždyť už má v sezóně na kontě 12 žlutých karet ve všech soutěžích.

Ale fanoušci ho milují. Určitě patří k nejoblíbenějším cizincům. Možná i proto, jak otevřený je. Když si loni hráči Chelsea užívali triumfální jízdu šampiónů po vítězství v Lize mistrů, Luiz si bral neustále megafon a jeho dokola opakující se pokřik k fanouškům Hello Geezers (v překladu něco jako čau, borci) byl nezapomenutelný. Luiz by si ho mohl pomalu nechat patentovat. Nakonec ho má vyšitý i na svých oranžových kopačkách, trička v brazilských národních barvách s nápisem Hello Geezers se prodávají i v megastoru Chelsea.

Luiz si neskutečně užívá kontakt s fanoušky prostřednictvím sociálních sítí. Jeho účet na twitteru sleduje přes 600 tisíc lidí, na facebooku má 370 tisíc fanoušků. Jednu chvíli tam byl tolik aktivní, že mu vedení Chelsea doporučilo, ale své aktivity mírnil.

Přesto se ani dnes neostýchá poslat fanouškům pohled na Londýn ze svého luxusního apartmá v centru či vyfotit se v něm s brazilským parťákem Oscarem, jak mastí hry. Jeho byt, to je jedna velká herna. Má tam několik automatů, na kterých tráví s přáteli spoustu času. Fotbal a závody aut jsou jeho doménou.

Života v metropoli si užívá

V den, kdy Chelsea hrála na Spartě a on zůstal v Londýně kvůli karetnímu trestu, udělal pro své obdivovatele fotku k Valentýnu. Fotbalový míč pomaloval srdíčky, dal na něj svou kopačku a pod fotku napsal: „Šťastného Valentýna všem. Ona (kopačka) je moje holka..."

Život v Londýně si Luiz neskutečně užívá. „Miluju tohle město pro jeho pestrost. Je tu úplně všechno, spousta kultur, restaurací. Je to úplně odlišné od toho, co známe z jižní Ameriky. Rád chodím na koncerty, třikrát už jsem byl v muzeu Madam Tussaud´s," líčí brazilský reprezentant.

Jako celebrita se rozhodně necítí, do města si může normálně vyjít. „Ale jen v čepici, když skryje moje vlasy," tvrdí s úsměvem. „Chodím ven často, a když někdo chce podpis nebo fotku, spíš z toho mám radost, než že by mě to obtěžovalo," dodá už vážně.

Zamiloval si i Premier League a nevypadá to, že by ji chtěl v nejbližší době opouštět. „Tady je každý zápas jako mistrovství světa. Vášeň, napětí, touha po bodech. V tomhle se Anglii žádná soutěž nevyrovná," má jasno Luiz a nepřímo vzkazuje do Barcelony, že má zase smůlu. Nakonec na podzim podepsal v Chelsea novou pětiletou smlouvu.

Reklama

Související témata: