Hlavní obsah

Liga mistrů zůstává pořád víc, nemíní plzeňský Vrba měnit hierarchii trenérských úspěchů

Hierarchii svých osobních úspěchů plzeňský kouč nezmění ani v případě, když s Plzní postoupí přes Neapol do osmifinále Evropské ligy. „Byl by to obrovský úspěch, ale účasti v základní skupině Ligy mistrů si cením pořád přece jen víc. Evropská liga je ovšem druhou nejvyšší soutěží, takže postup do osmifinále by figuroval hned na druhém místě,“ potvrzuje Pavel Vrba, aby jedním dechem dodal, že jeho tým musí nejprve zvládnout dnešní odvetu.

Foto: jan handrejch, Právo

Ani postup přes Neapol do osmifinále Evropské ligy by v očích plzeňského trenéra Pavla Vrby nezastínil účast v základní skupině Champions League.

Článek

Po výhře 3:0 v prvním zápase se vám ale přece postup doslova vnucuje. Zvláště, když Neapol bude postrádat svého nemocného dirigenta Hamšíka...

V Itálii jsme se sice přesvědčili, jak moc je Hamšík pro Neapol důležitý, ale zároveň také poznali, že tým soupeře nestojí jen na Hamšíkovi či Cavanim. Je v něm dvacet dalších kvalitních hráčů, kteří by mohli hrát kdekoli v Evropě, takže je dovedou nahradit.

Ovšem ani střelec Cavani by podle informací z italského tábora neměl nastoupit. Přál byste si, aby zůstal jen na lavičce?

Kdybych si mohl něco přát, pak aby hrál Cavani za nás. Zmiňovaným informacím ale moc nevěřím.

České pohárové úspěchy
Sparta Praha
Liga mistrů1999/2000osmifinále
Liga mistrů2001/2002osmifinále
Liga mistrů2003/2004osmifinále
Slavia Praha
Pohár UEFA1995/1996semifinále
Pohár vítězů pohárů1997/1998čtvrtfinále
Pohár UEFA1999/2000čtvrtfinále
Pohár UEFA2000/2001osmifinále
Slovan Liberec
Pohár UEFA2001/2002čtvrtfinále
Statistika za dobu samostatné české fotbalové ligy

Mělo by to ale svou logiku. Neapoli se v poslední době zrovna dvakrát nedaří, neboť už tři zápasy po sobě nevyhrála, takže se třeba vzhledem k momentální konstelaci míní zaměřit na to, aby uhájila druhé místo v italské Sérii A.

Prožívá si prostě období, které postihne každé mužstvo. Nezlobil bych se, kdyby se natáhlo ještě o jedno utkání.

Nejde ovšem jen o to, že Neapol nevyhrává, ona přestala i střílet góly. A přitom by měla v Plzni smazat tříbrankové manko!

Jenže v posledním ligovém duelu se Sampdorií Janov měla obrovskou smůlu. Hrála většinou na soupeřově polovině, ale ve finální fázi neměla štěstí a i proto skončil zápas bezgólovou remízou.

I to jste svým svěřencům v přípravě na dnešní odvetu zdůrazňoval?

Nic takového jsem dělat nemusel, protože i jim je jasné, že proti nim vyrukuje jedno z nejlepších italských mužstev. V prvním zápase uhráli výsledek, který dává šanci na postup, ale tím to také končí. Jsme teprve v poločase pohárové konfrontace a čeká nás velice těžká odveta.

K dobru máte ovšem třígólové aktivum, takže můžete být v klidu a postup si vlastně jen hlídat...

Nesmíme jít na hřiště s tím, abychom si výsledek hlídali. Měl by nám posloužit spíše jako vodítko, jak může odveta vypadat a jak bychom měli zareagovat.

To si opravdu myslíte, že Neapol odvetu nezabalí? Jakou vůbec máte představu o taktice, s níž proti vám vyrukuje?

Jsem přesvědčen, že nastoupí v nejsilnější sestavě a o postup  bude usilovat do poslední minuty. Bude hrát otevřeně a útočit ještě daleko víc, než ve druhé půli domácího střetnutí. Na to se musíme připravit. Musíme být důslednější, na vlastním polovině zodpovědnější, přitom ale i patřičně aktivní, abychom zabránili tomu, aby se zápas vyvíjel obdobně jako ve zmiňovaném druhém poločase v Itálii.

Takže žádná bezuzdná defenzíva? Deset mužů naskládaných před šestnáctkou a bránících náskok z Neapole?

Nic takového. Hrajeme už tři roky svým stylem a není proto důvod na něm něco měnit.

Reklama

Související témata: