Hlavní obsah

Zápasy s Chelsea, to je zatím můj vrchol, tvrdí sparťan Vácha

Londýn

Bývalý hráč Slavie, který loni v létě bojoval s Libercem o postup do Ligy mistrů, teď válčí za Spartu ve vyřazovací části Evropské ligy. Ve třiadvaceti letech bere defenzivní záložník Lukáš Vácha lednový přestup na Letnou jako vrchol a těší se na dnešní bitvu na Stamford Bridge s Chelsea.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Vácha ze Sparty (vlevo) vede míč před Ramiresem z Chelsea.

Článek

Na začátku této sezóny jste bojoval o postup do Ligy mistrů s Libercem. Teď hrajete se Spartou v play off Evropské ligy. Dá se to nějak srovnat?

Nedá, protože jsem nikdy nehrál základní část ať Ligy mistrů nebo Evropské ligy. Teď jsem si zahrál vyřazovací část Evropské ligy a ještě proti vítězi Ligy mistrů. Pro mne to je zatím vrchol kariéry.

Jaký to je pocit, prohlédnout si slavný Stamford Bridge?

Určitě příjemný, je to velký stadión, který jsem zatím znal jen z televize. Kolena se mi z něj neroztřásla.

Chelsea je jasný favorit, ale v Anglii už se píše o jejím nedělním duelu s Manchesterem City. Sparta je trochu mimo zájem. Není v tom šance na postup?

Chelsea si přivezla výhru z Prahy. Předpokládáme, že bude chtít dvojzápas rozhodnout během prvních pětadvaceti minut. Na to se musíme připravit. Naděje vždycky žije, ale my jí musíme jít naproti.

V čem konkrétně?

Od první do poslední minuty musíme hrát s maximálním nasazením, efektivně a bez chyb. Pak šanci máme. Z naší strany musí být všechno na sto procent.

Kouč Benítez bude šetřit Lamparda a další hvězdy. Bude to hrát velkou roli?

Podle mne ne. Oni mají velmi silný a dostatečně široký kádr. Naopak hráči z lavičky se vždycky chtějí ukázat.

Bude Spartě hodně chybět nemocný Josef Hušbauer?

Pepa je jedním z hráčů základní sestavy. On Spartě pomohl až do této fáze, takže chybět bude, o tom není sporu. Musíme si s tím poradit. Jestli to bude změnou systému nebo hráče, to je věc trenéra.

Už jste zapomněl na prohru z minulého čtvrtka?

Zapomenout se nedá. Škoda té prohry, měli jsme sami nějaké šance, inkasovali jsme až v závěru... Odveta bude něco jiného. Těším se na atmosféru. Věřím, že ostudu tu neuděláme.

Jak se chovají hvězdy Chelsea k soupeřům z pro ně malých klubů?

Velmi dobře. Třeba proti Matovi jsem nastoupil na Letné podruhé v životě. Potkali jsme se na mistrovství Evropy do jednadvaceti let. Poznal mě, přišel a podal mi ruku. Zajímavou věc ale dělají při zápase Mata, Hazard, nebo i Lampard. Když se zezadu blíží k soupeři, udělají takové rychlé „tss tss" a já vůbec nevím proč. Možná proto, aby soupeře rozrušili a znervózněli, nevím. Vzpomněl jsem si, že mi říkal Theo Gebre Selassie, že ve španělském nároďáku to dělají úplně všichni.

Kdo z hráčů Chelsea na vás udělal největší dojem?

Ramires, který hraje na skoro stejném postu jako já. Sám jsem na něj byl zvědavý. I když v té ofenzivní fázi nebyl tak moc vidět, pro tým je důležitou včelkou, která poctivě vybojuje spoustu míčů. Zaujali mě ale i další, jsou výborně technicky vybavení. Hrají míče na obsazené hráče, ale jsou na tom tak dobře technicky, že si s tím dokážou poradit.

Reklama

Související témata: