Hlavní obsah

Sparta na hřišti Chelsea sahala po senzaci, ale v pohárech končí. Plzeň převálcovala Neapol

Plzeň/Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty byli v odvetném utkání vyřazovací fáze Evropské ligy blízko senzaci, na hřišti Chelsea po gólu Davida Lafaty dlouho vedli a byli blízko prodloužení, jenže domácí tým poslal ve druhé minutě nastavení do osmifinále nechytatelnou střelou Hazard. Důvod k radosti naopak mají plzeňští fotbalisté. Vrbovi svěřenci doma porazili Neapol 2:0 a po tříbrankové výhře pod Vesuvem z úvodního duelu svého soupeře jednoznačně převálcovali. Západočeši slaví historický postup do osmifinále soutěže, v kterém změří síly s tureckým Fenerbahce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata (vlevo) slaví se svými spoluhráči gól proti Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští ani v odvetě nic nepodcenili a proti Neapoli, která posadila jen na lavičku svou největší hvězdu Cavaniho, si došli s přehledem pro postup. Viktoria se nesoustředila pouze na bránění náskoku z prvního duelu, ale aktivní hrou nutila soupeře k chybám. Skóre utkání se poprvé měnilo v 51. minutě. Řezník na pravé straně uvolnil Rajtorala, jehož centr propadl až nalevo k volnému Kovaříkovi, který tvrdou střelou protlačil míč přes rukavice gólmana De Sanctise až do branky.

A že se zimní posilování Plzni vyplatilo, ukázal čtvrt hodiny před koncem i střídající útočník Tecl. Po brejku si zasekl míč a technickou střelou na zadní tyč navázal na svůj zásah z Neapole. Posily tak daly tři z pěti plzeňských gólů a jen tento dvojzápas vynesl více než třetinu finančních prostředků, které Plzeň za oba hráče údajně zaplatila.

Plzeň se stala teprve čtvrtým českým klubem, který prošel do osmifinále jedné ze dvou hlavních pohárových soutěží v Evropě. Zároveň překonala tuzemský rekord v zisku bodů do koeficientu UEFA během jedné sezóny - 18 body pokořila dosavadní maximum Slavie (15,5) ze sezóny 1995/96. Na prémiích Západočeši vydělali už zhruba 87 miliónů korun.

Spartu skolil až střídající Hazard

Perfektní výkon odvedli na Stamford Bridge sparťanští fotbalisté. Soustředěným a bojovným stylem hry byli Chelsea rovnocenným soupeřem a dokonce sahali po nadějích na postup. Letenský tým poslal do vedení v 17. minutě kanonýr David Lafata, který zužitkoval perfektní pas od svého spoluhráče Kadlece.

Hráči Blues se poté vrhli do útoku a Spartu několikrát zatlačili, v rozhodující finální fázi se však domácím nedařilo. Buď naráželi na výborný výkon brankáře Tomáše Vaclíka, nebo své šance zakončili mimo tři tyče. Rozhodnutí tak padlo až v druhé minutě nastavení a jak se ukázalo, manažer Benítez měl znovu šťastnou ruku při střídání. Náhradník Hazard propálil vše, co mu stálo v cestě a jeho dělovka pod břevno znamenala konečný výsledek 1:1. Chelsea se raduje z osmifinálové účasti, které však dosáhla s hodně odřenýma ušima.

Evropská liga, odvety 1. kola vyřazovací části:
Plzeň - Neapol 2:0on-line
Branky: 51. Kovařík, 74. Tecl.
Chelsea - Sparta 1:1on-line
Branky: 90+2. Hazard - 17. Lafata.
Ostatní výsledky EL najdete ZDE.

Reklama

Související témata: