Hlavní obsah

Čech by spíš zmrznul, než odmítnul fanouška

Londýn
Aktualizováno

Čtvrtek, půl jedenácté dopoledne. V Londýně jsou dva stupně nad nulou a fičí nepříjemný studený vítr. Do podzemních garáží pod stadiónem Stamford Bridge zajíždí jedno auto za druhým. Oscar s Austinem, Mikel s BMW, Čech s Audi. Samé lepší značky. Hned vedle už řidič zahřívá velký černý autobus, do něhož si hráči odloží věci a většina z nich zamíří do hotelu Copthorne, sousedícího se stadiónem.

Foto: Karel Felt, Právo

Petr Čech se fotografuje s fanoušky.

Článek
Fotogalerie

Skupinka sparťanských fanoušků je u vytržení... „Hele Terry!". Zkušený stoper jen v lehké teplákové soupravě, ujde pár kroků a vyfotí se s jednou skupinkou, pak s druhou a třetí... Do hotelu jde těch dvacet metrů stejný počet minut. Stále s úsměvem, s mnohými si podá ruku. Totéž vzápětí čeká Ashleyho Colea. Tomu nevadí, že si dva fanoušci Letenských před něj natáhli sparťanskou šálu.

Těšil se na stovku

„Cech! Čech!" To už hlouček fanoušků čítá kolem čtyřicítky hochů a dívek obou táborů. Gólman Chelsea se pozdraví s novináři a zavolá na skupinky trochu nesmělých mladíků... „Tak se pojďte vyfotit, sparťani," a sám pořádně roztáhne šálu svého bývalého klubu. „Malíček je v pohodě, ale ten vítr je nepříjemný. Pořádná zima. Večer bude ještě hůř," říká, zatímco se kolem něj střídají fotografování chtiví fanoušci, někteří nezapřou asijský původ. O tom, že by mrznoucí gólman někoho odmítl, nemůže být ani řeč. Pro Čecha má čtvrteční utkání sváteční příchuť. Čekal ho stý zápas v evropských pohárech. A ještě proti Spartě. „O to víc se těším," přiznal.

Z hotelu mezi tím vycházejí Terry a Cole a všechno absolvují znovu. Někteří jejich spoluhráči bleskově mizí v autobuse. Nikde není vidět Franka Lamparda, který měl dostat volno. „Teď jedeme do naší předzápasové rezidence, kde máme přípravu na utkání," zavolá ještě Čech a dobíhá vrčící autobus. Člověk jen žasne, kde se před týdnem vzal nesmysl o tom, že hráči Chelsea se straní fanouškům. Spíš to vypadá, že je vyhledávají.

Chystal se i Vydra

S každou hodinou prostor kolem stadiónu houstne. Jako houby po dešti vyrůstají už od stanice metra Fulham Broadway stánky s občerstvením a suvenýry. Speciální šála k utkání stojí deset liber. Klubový Mega Store je narvaný, už čtyři hodiny před utkáním se stojí venku fronty. Kdo z fanoušků komu fandí, je naprosto zřetelné, ale oba tábory se k sobě chovají velmi přátelsky. Fandit se chystali i dva hráči Watfordu - Matěj Vydra a Daniel Pudil. Ten ale nakonec zůstal s virózou doma.

Tři hodiny před utkáním přijíždí autobus Chelsea. Hráči už mizí v útrobách stadiónu velmi rychle. Sparťané přijíždějí o víc než hodinu později. Také je zdraví fanoušci. Vždyť z Česka jich dorazily tři tisíce. Ty domácí ovšem příjezd sparťanů nijak nevzrušuje. Ti berou čtvrteční zápas jako povinný krok do osmifinále Evropské ligy. „Pro nás je v tuto chvíli důležitější nedělní zápas s Manchesterem City, ale Spartu rozhodně nepodceníme," pravil Čech.

Večer foukal hodně krutý severák, uši i ruce mrzly. Brány stadiónu se otevřely, mužstva se chystala na rozcvičení. Trenéři se chystali odtajnit sestavy.

Zahajovací sestavy:
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Terry, Cahill, Bertrand - Ramires, Mikel - Moses, Oscar, Mata - Torres.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Matějovský, Vácha - Přikryl. Kadlec, Krejčí - Lafata.

Reklama