Hlavní obsah

Plzeň - Neapol 2:0Plzeň si poradila s Neapolí i v odvetě. V osmifinále vyzve turecké Fenerbahce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Kovařík 1 : 0
74. Tecl 2 : 0
Záznam online reportáže

Plzeň
Aktualizováno

Zkušeně a s obrovským přehledem si zajistila Plzeň postup do osmifinále Evropské ligy. Rutinovaně zvládla i domácí odvetu s Neapolí, v níž nakonec góly zimních posil Kovaříka a Tecla 2:0 vyhrála, takže se po jedenácti letech jako první český tým probojovala na evropské pohárové scéně mezi šestnáct nejlepších. V dalším kole narazí na momentálně druhý celek turecké ligy Fenerbahce Istanbul, které vyřadilo běloruský Borisov. První zápas sehraje Plzeň už 7. března před vlastním publikem.

Foto: Petr Horník, Právo

Neapolský Lorenzo Insigne (vlevo) a Juan Zúňiga (vpravo) se snaží ubránit Františka Rajtorala.

Článek

Hostující trenér Mazzarri před utkáním pochopitelně blufoval. Dobře si byl vědom beznadějné situace, v níž se jeho mužstvo po domácí prohře ocitlo. Navzdory předzápasovým prohlášením tak poslal do mrazivé plzeňské odvety jen tři hráče, kteří figurovali v základní jedenáctce Neapole v posledním ligovém duelu proti Sampdorii Janov a s nimi pak tři další, které v neděli nasadil až v závěru. Střelec Cavani, ale třeba i Cannavaro či Inler zůstali jen na lavičce, přesto druhý tým italské Série A sílu měl.

Bakoš měl ke gólu blízko

Plzeň hrající v úplně stejné sestavě jako v Neapoli mohla skórovat hned v úvodu. Rajtoral parádním průnikem vnikl do šestnáctky, chyběla mu ale přesná přihrávka na některého spoluhráče. Italové však pohrozili rovněž, i když zpočátku jen pokusy z dálky. Postupně se ale dostávali do hry, takže před Kozáčikem se zrodilo pár závarů. Ale zůstalo jen u nich...

Akce domácích, kteří si počínali daleko nápaditěji a působili i mnohem fotbalovějším dojmem, byly mnohem nebezpečnější. Ve 27. minutě měl Bakoš po Horváthově povedeném centru hodně blízko k vedoucímu gólu, v pádu se však mezi tyče netrefil.

Kovařík vedení obstaral, Tecl ho zvýšil

Po přestávce přece jen kouč Neapole posílil ofenzívu a poslal na zmrzlý trávník kanonýra Cavaniho a spolu s ním i Inlera, jenže do první velké šanci se dostal opět Bakoš. Milimetrově přesný centr Horvátha však poslal hlavou mimo.

Vzápětí nepochodil v hodně slibné příležitosti Darida, jehož střelu gólman Neapole zlikvidoval, do třetice už ale De Sanctis kapituloval. Kovařík ho nechytatelnou dělovkou doslova prostřelil a dal tak na plzeňský postup definitivní pečeť.

Hodně nervózní a podráždění Italové sice usilovali alespoň o vyrovnání, když však neuspěl ani Panděv, museli i v odvetě spolknout prohru. A hodně hořkou, neboť střídající Tecl s chladnokrevností překonal patnáct minut před koncem De Sanctise podruhé, což už bylo pro hosty příliš. Zvláště, když nakonec nebyli daleko stejné potupy jako před týdnem. Po velké šanci Cavaniho, který střílel jen těsně vedle Kozáčikovy brány, totiž Řezník trefil břevno.

Repríza výsledku prvního zápasu se tak nekonala, ale i tak zažila Plzeň velkou euforii, neboť zamířila s přehledem do osmifinále.

FC Viktoria Plzeň - SSC Neapol 2:0 (0:0)
Branky: 51. Kovařík, 74. Tecl. Rozhodčí: Kassai - Bognar, Fabian (všichni Maďarsko). ŽK: Limberský, Bakoš, Darida - Behrami, Donadel, Gamberini, Cavani, Maggio. Diváci: 11 607.
První zápas 3:0, do osmifinále EL postupuje Plzeň.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Rajtoral (83. Fillo), Kolář (89. Štípek), Kovařík - Bakoš (57. Tecl). Trenér Vrba.
Neapol: De Sanctis - Maggio, Gamberini (66. Cannavaro), Rolando, Zúniga - Donadel (46. Cavani), Džemaili, Behrami (46. Inler) - Panděv, Insigne, Calaio. Trenér Mazzarri.

Reklama

Související témata: