Hlavní obsah

Hlavou i srdcem jsme toužili po postupu víc než Neapol, glosoval postup do osmifinále plzeňský kouč

Ten vzkaz musela registrovat celá fotbalová Evropa. Aby ne, když Plzeň vyprovodila z Evropské ligy druhý celek italské Série A Neapol. A dokonce se suverenitou, z níž se až tají dech, neboť nejenže vyhrála oba zápasy, ale dokonce Italům nastřílela pět gólů, aniž by sama inkasovala. „Odveta nebyla možná tak atraktivní, jako první zápas v Neapoli, kde se hrálo nahoru dolů, ale podstatné bylo, že jsme zápas takticky zvládli,“ liboval se kouč Západočechů Pavel Vrba poté, co jeho tým zamířil mezi posledních šestnáct v Evropě.

Foto: Petr Horník, Právo

Radost plzeňských fotbalistů po gólu Jana Kovaříka.

Článek
Fotogalerie

Po prosincovém losu byla Neapol v konfrontaci s Plzní favoritem na druhou, ve čtvrteční noci ale opouštěla evropskou pohárovou scénu hodně splihlá. Dva kolapsy byly na sebevědomé Italy příliš.

Tekly jim nervy, pobavilo Limberského

„Fakt jim tekly nervy a nechávali se vytočit," pobaveně se usmíval David Limberský nad tím, jak se hráči soupeře rozčilovali, hádali, plivali kolem sebe. „Věděli jsme, že Neapol ani druhý duel nepodcení a oni byli skutečně hodně nepříjemní," glosoval odvetu, v níž vyfasoval žlutou kartu, takže v osmifinále proti Fenerbahce bude v plzeňské sestavě chybět.

S Turky plzeňští fotbalisté na evropské pohárové scéně pod Vrbovým vedením začínali, teď proti nim vyrukují v jedenatřicátém pohárovém duelu zase. Nikoli ovšem proti Besiktasi, ale proti druhému celku turecké ligy Fenerbahce.

„Nachystáme se stejně, jako na každého soupeře v pohárech," přísahal hned po závěrečném hvizdu František Rajtoral.  „Už teď je to zážitek. Předvedli jsme výborný fotbal v Neapoli, stejně jako v odvetě, takže jsme postoupili zaslouženě."

Vrba měl pro hráče slova chvály

I plzeňský kouč Pavel Vrba se pochopitelně spokojeně usmíval. „Nebylo to vůbec jednoduché střetnutí, neboť Neapol dokazovala svou sílu, ale my ho takticky zvládli. Mohli jsme si dovolit přepych, že jsme soupeře nechali hrát do plné obrany. Dobře jsme vykrývali prostory a trpělivě čekali na příležitosti, které skutečně přišly. A my je využili a protivníka potrestali," chválil svůj  tým za disciplinovaný výkon, který předvedl.

„Italové se snažili ještě něco s naší vzájemnou konfrontací udělat, ale my hráli disciplinovaně a v obraně neudělali chybu. Kozáčik k tomu přispěl," kvitoval i spolehlivé počínání v defenzívě.

Pochopitelně že i zimní akvizice Stanislav Tecl mu udělala radost. Dvakrát ho poslal proti Neapoli na hřiště v závěru zápasu, dvakrát se nová plzeňská posila trefila. „Přišel jako střelec a jsem rád, že roli potvrzuje," glosoval Teclovo vystoupení i jeho trefy Vrba.

„Jasně, že jsem rád za výsledky, jichž jsme dosáhli, protože po dvou výhrách nad Neapolí naroste zase hráčům sebevědomí. Ale buďme upřímní - narazili jsme na velice těžkého soupeře a v této konfrontaci jsme měli i kus štěstí. Italové měli hlavně doma velké šance, které neproměnili, nebo je zlikvidoval Kozáčik. Rozhodlo to, že jsme srdcem i hlavou toužili po postupu víc," nechal se slyšet plzeňský trenér.

Po půli jsme byli psychicky na dně, přiznal Mazzarri

"Snad by se dalo s odvetou a postupem ještě něco udělat, kdybychom vstřelili v prvních deseti, patnácti minutách gól. Jenže když první půle branku nepřinesla, ocitli jsme se po přestávce psychicky dole. Nevzdali jsme se, ale byli jsme na tom velice špatně," překousával kouč Neapole Walter Mazzarri vyřazení.

"Už po tříbrankové prohře v domácím střetnutí ale byly naše šance velice malé,  navíc jsme v plzeňské odvetě začali pořádně hrát teprve v momentě, kdy jsme o dva góly prohrávali. A to je pak těžké," přiznával roztrpčeně.

Reklama