Hlavní obsah

Sebedůvěra Plzně musí dýchnout na každého, míní po skalpu Neapole bombarďák Tecl

Plzeň

Skvostná bilance zdobí Stanislava Tecla, zimní posilu fotbalové Viktorie Plzeň. Dvaadvacetiletý útočník přišel z Jihlavy, aby vyšperkoval ofenzivu Západočechů. Debut absolvoval v Neapoli při utkání Evropské ligy, za jednatřicet minut na hřišti stačil skórovat. Ve čtvrteční domácí odvetě, kdy aktuálně nejlepší český tým domácí soutěže dokonal zkázu týmu zpod Vesuvu, odehrál jen o dvě minuty více, přesto si připsal další zářez do gólové statistiky. „Kéž by mi bilance trefa na zápas vydržela," klepe si na zuby dvaadvacetiletý střelec.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Tecl slaví svůj gól do sítě Neapole.

Článek

Pochybovali jste po vítězství 3:0 v Neapoli o postupu do osmifinále? Strachovali jste se případného krachu nebo jste si nejčernější myšlenky vůbec nepřipouštěli?

Neřekl bych, že jsme měli pochybnosti, ale rozhodně jsme do zápasu vstupovali s pokorou, protože jsme si uvědomovali sílu Neapole. Devadesát minut je pro druhý tým italské ligy dost času na zvrat. Proto jsem rád, jak jsme zápas zvládli.

Popravu Neapole na domácím stadiónu jste dokonal druhou brankou, kdy jste si po přihrávce od Koláře přehodil míč z levačky na pravačku a nádherně obstřelil gólmana.

Povedlo se mi situaci vyřešit přesně, jak jsem chtěl. Měl jsem záměr poslat míč ke vzdálenější tyči kolem gólmana, což vyšlo dokonale.

Jaký byl vlastně po vítězství v Neapoli týden příprav na odvetu, v níž jste si mohli dovolit i prohru o dvě branky, ale nakonec Italy i podruhé pokořili?

Atmosféra byla dobrá. Vítězstvím v prvním duelu jsme si zadělali na dobrý zápas. Věděli jsme, že není třeba se nikam hnát. Domácí odveta vypadala podle faktu, že máme v kapse tříbrankový náskok z prvního zápasu. A když se podařilo Kovaříkovi skórovat, vážně jsme si utkání hodně užili.

Když jste se v úvodu ledna stěhoval z Jihlavy do Plzně, napadlo vás, že si na jaře zahrajete z velké části i díky vlastnímu přičinění osmifinále Evropské ligy?

Nepřemýšlel jsem nad přestupem z pohledu evropských pohárů. Myslím, že když se v dnešní době řekne Plzeň, žádný fotbalista by neváhal a na západ Čech by šel. Jsem rád, že se můj přesun povedl realizovat. A že jsem oba zápasy okořenil gólem, je parádní nadstavba.

Vážně jste o Neapoli vůbec nepřemýšlel? Neříkal jste si tehdy, jestli máte šance italský tým vyřadit?

Spíše jsem se obecně těšil na poháry. Beru start v zápasech Evropské ligy jako nové zkušenosti, které mě mohou v kariéře posunout dál.

Na podzim Plzeň vyhrála skupinu Evropské ligy, když porazila doma i Atlético Madrid, nyní dvakrát přemohla druhý tým italské ligy. Kam lze podle vás západočeský tým řadit v Evropě?

Vzhledem k tomu, jak dlouho jsem v Plzni, mi nepřísluší hodnotit postavení Viktorie z mezinárodního pohledu. Je jasné, že týmu výhrami roste sebevědomí. Na hřišti každému narostou křídla. Když porazíte Atlético, nebo Neapol, sebedůvěra mužstva musí nepochybně dýchnout na každého.

V osmifinále Evropské ligy na vás čeká Fenerbahce Istanbul, které vyřadilo gólem z penalty Borisov. Řešili jste se spoluhráči ještě před duelem s Neapolí, kdo by byl lepší soupeř pro další kolo?

Vůbec. Ani trošku! Nikdy se nevyplácí říkat hop, dokud nepřeskočíte.

Cítíte, že ve srovnání s Neapolí je Fenerbahce Istanbul relativně přijatelnější soupeř a tudíž existuje reálná šance projít do dalšího kola Evropské ligy?

Myslím, že naše pozice bude určitě těžší, když jsme vyřadili Neapol bez inkasovaného gólu a pět jich vstřelili. Fanoušci asi budou očekávat, že Fenerbahce zvládneme stejně. Bude to zrádné. Fenerbahce je dalším top klubem v Evropě.

Změní se po dvou výhrách nad Neapolí pozice Plzně, nebo pořád budete za outsidera?

Myslím, že mírným favoritem bude Fenerbahce, ale po našich vítězstvích nad Neapolí s námi budou počítat asi trošku jinak než Italové v prvním zápase.

Už v pondělí vás čeká ligové utkání v Brně. Bude hodně složité zkoncentrovat se po soubojích s hvězdnou Neapolí na domácí scénu?

Nemám žádné zkušenosti s podobnou situací, ale doufám, že se nám to povede. Byl bych moc rád, kdyby se mě držela střelecká forma a bilanci gól na zápas jsem si držel i po úvodním jarním kole.

Reklama

Související témata: