Hlavní obsah

Čech: Sparta se nemá za co stydět, ale postoupil zkušenější tým

Londýn

Po závěrečném hvizdu spadl Petru Čechovi kámen ze srdce. Gólem Edena Hazarda ze druhé minuty nastavení odvrátila Chelsea hrozbu prodloužení zápasu se Spartou a postoupila do osmifinále, kde se může těšit na Steauu Bukurešť. „Ve finále rozhodly naše větší zkušenosti, ale Sparta tu předvedla hodně sympatický výkon,“ řekl Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech vykopává míč.

Článek

Představoval jste si scénář svého jubilejního stého zápasu v evropských pohárech jinak?

Podle scénáře to nebylo vůbec. Před zápasem skoro všichni Spartu odepisovali, ale já říkal, že pokud se jim podaří dát gól, může to být zajímavé. To se vyplnilo. Oni přestáli náš úvodní tlak, pak dali gól. Čas běžel, my ve druhé půli nakládali s našimi šancemi lajdácky a Spartě rostla šance, že to půjde do prodloužení. Nakonec jim chybělo dvacet vteřin.

A štěstí se přiklonilo na vaši stranu.

Ve druhé půli jsme měli opravdu hodně šancí a myslím, že ten gól byl ve finále asi zasloužený. Ale chápu sparťany, že je to hodně mrzí, když dostanou gól z poslední střely v normální hrací době.

Chystal jste se už v hlavě na prodloužení?

Já moc neměl přehled o čase. Jakmile vyprší 90. minuta, čas na tabuli se zastaví a člověk ani pořádně neví, kolik zbývá do konce. Dali jsme gól a myslel jsem si, že se ještě dvě nebo tři minuty bude hrát. Roman Bednář šel na hřiště, myslel jsem, že ještě udělají nějaký dlouhý nákop na něj nebo Kweukeho, ale byl hned konec.

Spadl vám po trefě Hazarda kámen ze srdce?

Spíš mě překvapilo, že jsme nebyli schopni dát ten gól dřív, protože šancí bylo dost. Ale je skvělé, že to ještě takhle dopadlo, protože hrát prodloužení by nám v tom nabitém programu moc nepomohlo. Gól jsme dali v pravou chvíli.

Postoupil spíš šťastnější tým, než lepší?

Šancí jsme měli dost. Postoupil zkušenější tým. Když spočítáme zápasy v evropských pohárech Chelsea a Sparty, tak to asi převážilo misku vah na naši stranu.

Co jste říkal na výkon Sparty?

Hrála velmi dobře. Rozhodně se nemá za co stydět. V takovém zápase potřebuje i pomoc od gólmana a Tomáš Spartu hodně držel. Chytal výborně. Hráli dobře v defenzivě i dopředu, ale v závěru zápasu rozhodly zkušenosti. Oni měli dva nebo tři nebezpečné brejky a mohli zápas klidně rozhodnout.

Trnulo vám hodně při šanci Kadlece v samém závěru?

Ono to není moc vidět, ale to naše hřiště je docela špatný. Kadlecovi balón trošku nadskočil a špatně ho trefil. Když člověk hraje proti favoritovi, musí využít šance. V tom je ten rozdíl. První využili a další dvě ne.

Dá se říct, že Sparta udělala dobrou reklamu českému fotbalu v Anglii?

Lidi si určitě budou pamatovat, že tu dostali gól až v poslední vteřině, že odehráli velice dobrý zápas po sympatickém výkonu. Pro český fotbal je to jen dobře, bod ze Stamford Bridge se bude počítat do koeficientu. Stejně jako vítězství Plzně.

Chelsea stejně jako v Praze rozhodla střídajícím hráčem. Po Oscarovi se teď prosadil Hazard. Je tohle výhoda širšího kádru?

Když můžete poslat z lavičky hráče, který má kvalitu typu Edena, je to fajn. Tým se střídáním neoslabuje, ale posiluje. Dnes se to ukázalo jako rozhodující.

Trenér šetřil některé klíčové hráče a mohlo se vám to vymstít.

Jenže ono to jinak nejde. Tohle je šestadvacátý týden v kuse, kdy hrajeme středa - víkend nebo čtvrtek - víkend. A není možné to hrát v jedenácti lidech. Sestava se musí protočit, jiná možnost není.

Velkým tématem pro Chelsea je trápící se útočník Torres. Zvedne se zase?

Má smůlu, že mu to tam nepadá. Ale pracuje pro tým, běhá, snaží se ze všech sil. Někdy člověk má smůlu, ale jsou před ním další zápasy, ve kterých se může chytit.

Reklama

Související témata: