Hlavní obsah

VIDEO: Plzeň čeká u Bosporu peklo. Fanoušci Fenerbahce na Borisov nesměli, i tak ale řádili a zasypali stadión světlicemi

Istanbul/Praha

Plzeňské fotbalisty čeká v osmifinále Evropské ligy peklo na zemi. A možná i peklo je slabé slovo, protože fanoušci istanbulského Fenerbahce řádí při každém zápase jako utržení ze řetězu. V padesátitisícových ochozech stadiónu Sükrüho Saracoglua, který stojí v asijské části Istanbulu, stejně jako před ním. Na čtvrteční odvetu vyřazovací části Evropské ligy s běloruským Borisovem sice diváci na tribuny nesměli, neboť disciplinární komise UEFA potrestala turecký klub uzavřením stadiónu za podzimní výtržnosti s Olympique Marseille, ale ani to fanouškům nezabránilo, aby trávník nebombardovali světlicemi.

Pyrotechnický experiment fanoušků Fenerbahce

 
Článek
Fotogalerie

Nic je nezastaví. UEFA je nepustila na stadión, tak se fanoušci Fenerbahce utábořili před ním. Pochopitelně v plné zbroji a s nezbytnými světlicemi a bengálskými ohni po ruce. Co na tom, že právě za odpalování světlic a vniknutí na hřiště ve vzpomínaném střetnutí v Marseille je stihl trest? Pokuta 40 tisíc eur a stadión uzavřený zatím na jeden zápas.

Světlice vyděsila domácí lavičku

Během odvety s Borisovem řádili zase. Na velkoplošných obrazovkách sledovali ultras utkání a na hřiště přitom posílali vzduchem přes tribuny stadiónu své pozdravy. A vynalézavě, neboť prskající světlice se snášely na trávník na padáčcích. Jedna dokonce dopadla na stříšku lavičky s domácími náhradníky a vyvolala mezi nimi paniku.

Nebylo to poprvé, co mělo Fenerbahce uzavřený stadión. V září před půldruhým rokem muselo hrát rovněž bez diváků, protože pro změnu zasáhl turecký fotbalový svaz.  Za násilnosti v přípravném střetnutí se Šachatarem Doněck potrestal klub tím, že měl hrát ligový duel s Manisasporem před prázdnými tribunami.

Nakonec ovšem trest změnil a povolil, aby do ochozů směly jen ženy a děti do dvanácti let. Přišlo jich jedenačtyřicet tisíc a vytvořily stejně bouřlivou atmosféru, jako chlapi.

Postarali se i o světový rekord

Jen mimochodem, ti se společně s příznivci konkurenčního Galatasaraye postarali o primát, který tureckému fotbalu patří dodnes. Při derby v nové aréně Galatasaraye totiž naměřili odborníci nejvyšší hladinu hluku, jaká kdy byla při sportovním klání zaznamenána. Vystoupala až ke 131,76 decibelu, čímž padl předchozí rekord naměřený v USA při americkém fotbale.

„Jasně že víme, že turečtí fanoušci dovedou vytvořit na stadiónu pořádné peklo. Ale i tak se na zápasy s Fenerbahce strašně těším. Pokud se nám podaří podat podobný výkon jako s Neapolí, máme určitě i proti Turkům šanci," má pro strach uděláno plzeňský Jan Kovařík, který nechytatelnou bombou ve čtvrtečním večeru položil základ k vítězství nad Italy i ve druhém zápase a k postupu do osmifinále Evropské ligy právě proti Fenerbahce Istanbul.

Reklama

Související témata: