Hlavní obsah

Nedvěda uchvátila senzační jízda Plzně v EL. Ve Viktorii už vyhlíží talenty pro Juventus

Senzační jízda fotbalistů plzeňské Viktorie v play off Evropské ligy, a především nečekaně hladké vyřazení špičkového italského týmu z Neapole nadchly i slavného západočeského odchovance Pavla Nedvěda. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy z roku 2003 prorokuje svým následovníkům ze západočeského týmu velkolepou jarní část sezóny, v níž se prý mohou dostat až do samotného finále EL. Nedvěda zaujala i Sparta. Ve vyrovnaném duelu s Chelsea jí podle něj k postupu chybělo jen více zkušeností.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňská radost po postupu do osmifinále Evropské ligy.

Článek

Plzeňané však Nedvěda okouzlili. Jeden z členů vedení Juventusu Turín totiž z italské ligy dobře zná sílu Neapole, která však s Plzní tvrdě narazila a vypadla po dvou porážkách a s výrazně pasivním skóre 0:5. "Neapol možná první zápas doma trochu podcenila, ale Plzeň i tak absolutně zaslouženě postoupila a jen doufám, že jí to vydrží. Zaslouží obrovské uznání a může dojít hodně daleko. Když to tak půjde dál, může se dostat až do finále," řekl Nedvěd v Praze, kde jako reklamní tvář firmy Adidas pokřtil běžeckou obuv z nové kolekce Boost.

Pro čtyřicetiletého Nedvěda je euforická jízda Plzně srdeční záležitostí, sám v západočeském klubu vyrostl pro velký fotbal. O to větší radost teď má, když vidí současné úspěchy. Plzeň podle něj může jít ve šlépějích pražské Slavie, jež v roce 1996 prošla až do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

"Plzeň to rozhodně může zopakovat, i když teď už ji nikdo nemůže brát na lehkou váhu. Dostali ale hratelný turecký celek (Fenerbahce Istanbul) a jsem přesvědčený, že přes něj zase postoupí. Oni si to v současnosti svojí otevřenou hrou mohou rozdat s kýmkoli. To je jejich velká přednost, nebojí se hrát," uvedl Nedvěd. "Sleduju Plzeň trochu déle, má fantastického trenéra, který dobře složil tým a kluci ho poslouchají. Můžeme mu (trenérovi Vrbovi) jen složit kompliment. Mě jejich fotbal baví," prohlásil Nedvěd.

Horváth už Nedvěda hecoval

Rád by, aby se jeho Juventus nechal Plzní inspirovat před pátečním šlágrem italské ligy, v němž vyzve právě Neapol. Půjde o přímý souboj prvního a druhého týmu Serie A a Juventus by v případě výhry odskočil už na devět bodů a výrazně se přiblížil obhajobě. "Je to jeden z rozhodujících duelů o titul. Plzeň dala Neapoli ve dvojzápase 5:0 a nevím, jestli se tohle povede i nám. Pavel Horváth (kapitán Plzně) mě už samozřejmě hecoval," líčil Nedvěd s úsměvem.

Plzeň je pro něj zajímavá i svým hráčským materiálem. Byť Nedvěd odmítl hovořit konkrétně, i lidé z vedení Juventusu registrují formu současných plzeňských hvězd v čele s talentovaným záložníkem Vladimírem Daridou. "Bavili jsme se o tom se sportovním ředitelem Juventusu, někteří plzeňští hráči mají velkou budoucnost. Třeba i pro Juventus," prohlásil Nedvěd. "Teď už dokázali, že můžou hrát na špičkové evropské úrovni. Je možné, že někoho doporučím. Ale jména neřeknu, protože pak jejich cena stoupne a my je nebudeme schopni zaplatit," žertoval Nedvěd.

Sparta neměla dostatek zkušeností

Jeho pochvalu však sklidila i pražská Sparta, velký rival Plzně, která v souboji s Chelsea měla v odvetě na Stamford Bridge na dosah prodloužení, ale inkasovaná branka z poslední minuty její sny utnula. I tak Nedvěd sparťany chválil.

"Velká škoda, kdyby v odvetě na Chelsea zúročili pár rychlých brejků, mohli jsme mít dva týmy v osmifinále Evropské ligy. I tak se ve Spartě začíná projevovat dobrá práce (trenéra) Víti Lavičky. S Chelsea doplatili na to, že neměli tolik zkušeností," přemítal Nedvěd. Letošní vystoupení Plzně a Sparty mu však dalo naději, že český klubový fotbal po předchozích hubených letech je na vzestupu. "Jenom tomu fandím. Kluci poznali, že se není čeho bát," řekl Nedvěd.

Podle Nedvěda české lize pomůžou i velké zimní návraty krajánků ze zahraničí v čele s Milanem Barošem, Radoslavem Kováčem a Davidem Jarolímem. "Tihle kluci prošli velkými evropskými týmy, teď můžou poradit těm mladším, jak trénovat, co dělat pro fotbal navíc... Mladí to musí uvítat," dodal Nedvěd.

Reklama

Související témata: