Hlavní obsah

Tvrdý trest pro Fenerbahce! UEFA zavřela klubu hřiště na odvetu Evropské ligy s Plzní

Nyon
Aktualizováno

Fotbalisté Plzně si mohou zhluboka oddechnout. V osmifinálové odvetě Evropské ligy u Bosporu se žádného pekla na zemi obávat nemusejí. Fenerbahce Istanbul musí totiž odehrát domácí odvetu na uzavřeném stadiónu bez diváků. Evropská fotbalová unie UEFA turecký tým potrestala za výtržnosti fanoušků ve 2. kole soutěže a současně pohrozila, že při dalším prohřešku ho může vyloučit z evropských pohárů.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Světlice dopadla na trávník přímo před lavičku týmu.

Článek
Fotogalerie

Pyrotechnický experiment fanoušků Fenerbahce

Fenerbahce muselo kvůli předchozím výtržnostem hrát bez fanoušků už minulý čtvrtek odvetu proti BATE Borisov. Pykalo za výtržnosti, jichž se jeho příznivci dopustili na podzim na stadiónu Olympique Marseille. Disciplinární komise UEFA udělila tureckému klubu pokutu 40 tisíc eur, uzavřela mu stadión Sükrüho Saracoglua a dala mu navíc podmínku.

I tak se podařilo domácím příznivcům, kteří se shromáždili před branami stadiónu, kde sledovali zápas s Borisovem na velkoplošných obrazovkách, utkání narušit. Pomocí balónků a dalších pomůcek dostali pyrotechniku přes zdi stadiónu tak, že dopadla až mezi hráče. Jedna světlice spadla dokonce přímo na lavičku domácího týmu.

Istanbulský klub dostal pokutu 60.000 eur (asi 1,53 miliónu korun) a dvouletou podmínku. Pokud by se problémy s fanoušky během tohoto období opakovaly, bude automaticky následovat vyloučení z Ligy mistrů či Evropské ligy.

Portugalec Meireles bude Turkům chybět

Viktorii navíc neohrozí bývalý záložník Chelsea Raul Meireles. Portugalský reprezentant byl vyloučen už ve čtvrté minutě úvodního zápasu proti Borisovu a disciplinární komise UEFA mu k automatickému jednozápasovému trestu přidala stopku na další dvě utkání.

Plzeň začíná dvojzápas s aktuálně druhým týmem turecké ligy na domácím hřišti 7. března, odvetu před prázdnými tribunami sehraje 14. března.

Ani plzeňští fanoušci na odvetu nesmí

Pro hráče Viktorie bude nesporně výhodou, že se vyhnou peklu na zemi, které by je v padesátitisícovém kotli stadiónu Sükrüho Saracoglua čekalo, pro fanoušky Plzně je to ovšem rána.  Spousta z nich si už zakoupila zájezd do Istanbulu, ale ani oni na pohárovou odvetu nesmějí...

„Je to pro nás nová informace, kterou se nyní intenzivně zabýváme. Sportovní stránku zatím neřešíme, ale situací našich fanoušků a obchodních partnerů se intenzivně zabýváme. Mají totiž už vesměs zakoupeny letenky či zájezdy. Budeme se snažit  zjistit veškeré informace, které se k tomuto opatření disciplinární komise UEFA váží," komentuje nastalou situaci generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Podobně jako do Neapole nebo Madridu se totiž  za Viktorií chystala početná skupina věrných příznivců. „Opatření se bude s největší pravděpodobností týkat také našich fanoušků , i když na konečné stanovisko oficiálních míst zatím čekáme. Pokud se předpoklad ale potvrdí, zajistíme příznivcům Viktorie samozřejmě možnost sledovat utkání přímo v Plzni. Nicméně prioritou pro nás nyní bude řešení organizace výjezdu a situace těch, kteří již podnikli kroky k cestě do Istanbulu," vypočítává úkoly spojené s rozhodnutím UEFA Šádek.

Reklama

Související témata: