Hlavní obsah

Policie se bojí tureckých fanoušků, duel Plzně s Fenerbahce je nejrizikovější

Jako dosud zřejmě nejrizikovější vnímá policie čtvrteční utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy mezi Viktorií Plzeň a Fenerbahce Istanbul. Policie proto nasadí kvůli zajištění pořádku více sil než při dosavadních zápasech, bude také spolupracovat s německými kolegy, neboť předpokládá, že i odtud by do Plzně mohli mířit fanoušci tureckého týmu. Informoval o tom krajský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Fanoušci Fenerbahce během zápasu s BATE Borisov jako tradičně řádili.

Článek

"Víme, že tento zápas může být více rizikový než ty, které jsme doposud zabezpečovali, takže i to naše opatření tomu bude přizpůsobeno," uvedl.

Sice přesně nespecifikoval počty policistů, kteří budou na pořádek v den zápasu dohlížet, nasazeno bude ale větší počet sil i prostředků. Počítá se s přítomností policejního vrtulníku, další technikou, policisty na koních, příslušníky pořádkové, cizinecké a dopravní policie i s členy antikonfliktního týmu.

Podle tiskového mluvčího Viktorie Pavla Pillára zaplní ve čtvrtek stadión ve Štruncových sadech přes 11 700 fanoušků. "Dle zpráv z Istanbulu bude zcela naplněn také sektor hostujících příznivců," uvedl Pillár.

Stadión v Turecku bude při odvetě uzavřen

Fanoušci Fenerbahce totiž využijí toho, že v domácím utkání nebudou moci podporovat svůj tým. Jejich stadión bude kvůli trestu od UEFA uzavřen. A tak přijedou alespoň v hojném počtu do Plzně. V sektoru pro hosty by mělo být podle Pillára až 620 příznivců istanbulského mužstva.

"Jsme si vědomi toho, že pokud se nemůže v Turecku hrát za plných tribun, že ta situace může být v Plzni horší, a to nejenom kvůli divákům z Turecka, ale předpokládáme, že zde bude i vyšší účast původem tureckých občanů, kteří dnes žijí v Německu," řekl Kníže.

Čeští policisté proto spoléhají i na spolupráci s německými kolegy, s nimiž si budou předávat informace. Němečtí policisté budou také podle Knížete při běžných kontrolách kontrolovat i dopravní prostředky, v nichž pojedou z Německa fanoušci tureckého týmu. Případné zjištěné problémy tak mohou zachytit a vyřešit už v Německu. "Ty rváče a diváky, kteří jsou problematičtí nebo mají u sebe věci, které na fotbalové utkání do hlediště nepatří, eliminují už na svém území," dodal Kníže.

Až dosud se utkání Evropské ligy obešla v Plzni z pohledu policie vzhledem k velkému počtu lidí bez vážnějších incidentů. "Dá se říci, že zásadní problém není, pokud jsme řešili jeden přestupek a jeden trestný čin, není to nic, co by se vymykalo. Jsou to věci, které se stávají i bez toho, že by se konala taková utkání," dodal policejní ředitel.

Reklama

Související témata: