Hlavní obsah

Vyrukuje Horváth na Turky? Určitě, ujišťuje trenér, zatímco kapitán krčí rameny

Plzeň

Obličej měl po odeznívající viróze ještě trochu opuchlý, hlas přece jen nakřáplý, takže žádný div, že Pavel Horváth před čtvrteční první osmifinálovou partií Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul krčí rameny. „Je mi lépe než v neděli, i vidina zápasu mě trošku žene vpřed. Proto doufám, že do čtvrtka se můj stav zlepší,“ přiznává plzeňský kapitán, že v optimálním rozpoložení ještě není. „Horvy bude,“ ujišťuje přitom kouč Viktorie Pavel Vrba tak přesvědčivě, že se o jeho slovech nedá pochybovat. Takže si račte vybrat...

Foto: Petr Eret, ČTK

Záložník Pavel Horváth (třetí zprava) na středečním tréninku Plzně před osmifinálovým utkáním Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul.

Článek
Fotogalerie

Pro západočeský tým je klíčovým hráčem, o čemž se trenér, spoluhráči i fanoušci opětovně přesvědčili v nedělním ligovém duelu s Baníkem. Proto žádný div, že Horváthův start ve čtvrtečním souboji proti Fenerbahce je otázkou takřka klíčovou. Pro posledního českého zástupce na evropské pohárové scéně tedy určitě.

Varianta bez Horvátha se nechystá

„Jeho zkušenosti potřebujeme, jeho přítomnost je v každém zápase znát," přitakává Daniel Kolář, jak moc on i všichni plzeňští hráči vyhlížejí návrat dirigenta. Horváth se mezi nimi ve středu vpodvečer objevil a poslední trénink před čtvrteční konfrontací s Turky absolvoval. A dokonce bez zjevných problémů či nějakých úlev.

„Vůbec se nechystáme na variantu s Horváthem a bez Horvátha. Už proto, že jeho start je víc pravděpodobný než v úterý. Horvy hrát bude," tvrdil trenér Vrba.

Pravděpodobná sestava Plzně
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Kovařík - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Ďuriš - Bakoš.

Dilema, jak nahradit distancovaného Limberského, jemuž vystavily stop nasbírané žluté karty, už vyřešil také. „Představu mám, několik variant také. Odvíjí se od toho, co nám vycházelo v minulých letech," pravil mnohoznačně, aniž by prozradil, že Kovaříka přesune na kraj obrany a do středové řady pošle Ďuriše.

Exekutor držený v tajnosti

Pochopitelně že s podobnou otevřeností by daleko nedošel, takže si dával pozor i na to, aby vyřkl případného exekutora pokutového kopu. Zvlášt poté, co Limberský v neděli v zápase s Baníkem tak trestuhodně selhal.

„David to nebude. Rozhodl o tom už v utkání s Neapolí, kdy se vykartoval," bral s odstupem tří dnů Limberského ledabylost už s nadhledem.

Na Turky se pochopitelně s nadhledem nedívá, ba naopak svým svěřencům opakuje, že Fenerbahce patří k top mužstvům starého kontinetu, stejně jako madridské Atlético či Neapol, tedy kluby, s nimiž se Plzeňští potkali při letošním pohárovém putování.

Vrba: Ofenzíva, to je síla

„Má obrovskou sílu v ofenzívě, protože stejně jako naši předchozí soupeři hledá především špičkové hráče do útoku. Logicky, neboť chce bavit diváky útočným fotbalem," připomíná hráčům, ale přitom netají, že by chtěl přes Fenerbahce postoupit do čtvrtfinále.

„Všichni jsme přece ješitní a chceme proto uspět na všech frontách. Uděláme vše, abychom se dostali dál, což ale předpokládá důsledně bránit, neinkasovat a naopak nějaký gól dát," přiznává trenér Vrba, co se mu honí hlavou a po čem touží.

„Byl bych spokojen, kdybychom se prezentovali podobnou hrou a výsledkem jako proti Atlétiku či Neapoli. A nemusím přitom nahlas vyslovovat čtvrtfinále. Už dnes patříme k mužstvům, která si vybudovala v Evropě určité postavení, takže není důležité, zda budeme mezi posledními osmi. Naším cílem musí být letos i v budoucnu opakovat výsledky, které jsme měli během uplynulých dvou let."

Turecké poklony skládané Plzni

Fenerbahce výsledky opakuje pravidelně, na čemž nic nemění fakt, že se mezi posledních šestnáct mužstev Evropské ligy probojovalo vůbec poprvé v klubové historii. I proto chce teď ještě dál.

„Ale bude to nesmírně těžké. Přesně před měsícem se utkaly národní týmy našich zemí a Češi prokázali výhrou svou sílu. A Plzeň přece patří k předním českým týmům," nechal se slyšet kouč Fenerbahce Kocaman Aykut. „Ovládá týmové pojetí, má ve svém středu hráče s velkými individuálními schopnostmi. A po dvou výhrách nad Neapolí získala veliké sebevědomí, takže jsme ji začali brát mnohem vážněji a její fotbalový potenciál v našich očích stoupl."

Turci ale i tak věří, že jsou schopni ve čtvrtek večer uspět. „Máme výhodu, že se první zápas hraje venku, takže chceme uhrát výsledek, jímž si vytvoříme dobrou pozici pro odvetu. Zvlášt, když pořád ještě existuje jistá naděje, že by UEFA mohla změnit verdikt a my bychom mohli přece jen hrát před vlastními fanoušky," dodal.

Reklama

Související témata: