Hlavní obsah

Každý z nás je ješitný, já samozřejmě také, přiznává plzeňský Vrba, jak rád by Turky vyřadil

Plzeň

Jasně že i on na účast ve čtvrtfinále myslí, pochopitelně že i plzeňský trenér Pavel Vrba chce se svým týmem přes Fenerbahce Istanbul mezi posledních osm klubů v Evropské lize postoupit. „Každý z nás je trochu ješitný, takže chce uspět na všech frontách,“ přiznává před dnešním večerním duelem s Turky, byť vzápětí dodává: „Nám ale musí jít hlavně o to opakovat i v budoucnu výsledky, jichž jsme dosahovali během posledních dvou let.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba pochopitelně na postup přes Fenerbahce myslí.

Článek

Jak moc vám lichotí, že po úspěšném tažení pohárovou Evropou je váš tým před konfrontací s Fenerbahce stavěn do role favorita a aspiranta na postup?

Přehnané tvrzení. Lepší a realitě odpovídající by bylo mluvit a psát o tom, že jsme rovnocennými soupeři. Možnosti tureckého klubu a kvalita jeho hráčského kádru je totiž mimořádná, takže bych byl rád, kdybychom se prezentovali podobně, jako v předchozích zápasech proti madridskému Atlétiku či Neapoli. Pokud by se to povedlo, budu spokojen.

Vktoria Plzeň - Fenerbahce Istanbul
První osmifinále EL dnes v 19 h,
vysílá ČT Sport, on line reportáž můžete ledovat na www.sport.cz

Nechcete snad tvrdit, že na postup do čtvrtfinále a účast mezi posledními osmi týmy nemyslíte?

Každý z nás je trochu ješitný, takže chce uspět na všech frontách. I my proto uděláme vše pro to, abychom v nastávajících duelech Evropské ligy uhráli dobrý výsledek. Postup do čtvrtfinále by představoval mimořádný úspěch, kterého bych si velice vážil.

Pokud by se vám podařilo překonat i Fenerbahce, dali byste postupem pečeť na příslušnost Plzně k elitě evropské klubové elitě. To je určitě hodně motivující stimul...

My už dnes patříme k mužstvům, která si vybudovala v pohárové Evropě určité postavení, takže není zase až tak důležité, zda budeme figurovat mezi posledními osmi. Naším cílem musí být opakovat i v budoucnu výsledky, jichž jsme dosahovali během posledních dvou let.

Výsledek je ovšem hodně odvislý od přítomnosti kapitána Horvátha, jenž v posledním domácím ligovém zápase chyběl a jeho absence byla víc než citelná. Připravovali jste se na variantu, že v prvním zápase budete muset proti Fenerbahce vyrukovat bez něho?

Nechystali, protože Horváth hrát bude.

Vaši svěřenci přiznávali, že tentokrát proseděli u videa půldruhé hodiny, neboť jste chtěl, aby byli na Turky stejně důkladně připraveni, jako na předchozí zápasy s Neapolí. Co jste jim přitom  zdůrazňoval? Na co jste apeloval?

Sledovali sestřih předchozího zápasu Evropské ligy mezi Fenerbahce a běloruským Borisovem, viděli i sekvence z utkání turecké ligy. Brazilec Cristian operující ve středu hřiště tvoří hru, tři hráči vpředu jeho přihrávek a nápadů využívají. Pravdou sice je, že někteří z fotbalistů Fenerbahce proti nám nastoupit nemohou, takže ke změnám v sestavě Turků dojde, ale ani to nic nemění na jejich obrovské ofenzivní síle založené na dynamice, technice, schopnostech prosadit se ve hře jednoho proti jednomu.

Dají se porovnat ofenzivní kvality Fenerbahce a Neapole, s níž jste hráli v předchozím kole?

Evropská top mužstva jsou si podobná v tom, že hledají špičkové hráče do ofenzívy, neboť chtějí bavit diváky útočným fotbalem. V tom jsou na tom Fenerbahce, Neapol či třeba Atlétiko Madrid stejně.

Takže jaký recept jste na zmiňovanou ofenzivní sílu Turků svému týmu naordinoval?

Důsledně bránit, abychom neinkasovali, neboť soupeři půjde o to, aby alespoň jednu branku dal a vytvořil si tak dobrou pozici pro odvetu. Sami se naopak musíme snažit být střelecky úspěšní a gólově se prosadit.

Reklama

Související témata: