Hlavní obsah

Turci volali do Plzně a prosili i o dvě stovky vstupenek, že Fenerbahce nikdy neviděli naživo

Plzeň
Aktualizováno

Ač je turecký fotbal v Česku mnohdy přehlížen, není pochyb, že fotbalisté Viktorie Plzeň narazí ve čtvrtek v úvodním osmifinále Evropské ligy při střetu s Fenerbahce Istanbul na klubového giganta. Ať už z pohledu kádru, rozpočtu či počtu fanoušků.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Pavel Horváth (uprostřed) byl středem zájmu tureckých žurnalistů.

Článek

„Žádostí o vstupenky ze strany tureckých příznivců jsme dostali tolik, že by ani naše celková kapacita jejich zájem nepokryla," přiznává s úsměvem tiskový mluvčí Plzně Pavel Pillár.

Fenerbahce dostalo na čtvrteční duel ve Štruncových sadech oficiální cestou 620 vstupenek do sektoru hostí, dalších 200 lístků pak pro partnery na hlavní tribunu. A sekretariát Viktorie byl zavalen žádostmi od tureckých občanů žijících v Česku, na Slovensku a zejména pak v Německu a Rakousku.

„Do Plzně mají mnohdy blíže než do Istanbulu. Psali nám lidé, že fandí Fenerbahce celý život, ale nikdy je neviděli hrát živě, protože se nenarodili v Turecku, a Plzeň pro ně představuje jednu z mála šancí," vykládá Pillár. „Jeden pán nás dokonce žádal o dvě stě vstupenek, aby mohl vzít rodinu a své přátele," popisuje dění dní minulých Pillár.

V Plzni lze v den zápasu očekávat policejní manévry. „Zápas byl ze strany UEFA zařazen do kategorie rizikových kvůli pověsti fanoušků Fenerbahce. Nejde pro nás o nic nového, protože jsme stejnou situaci zažili už v předkole s Chorzówem a v minulém kole s Neapolí," vykládá Pillár.

Turci mají na Facebooku přes šest miliónů fanoušků

Háček spočívá ve skutečnosti, že odvetné utkání v Turecku se bude hrát z nařízení UEFA kvůli výtržnostem fanoušků Fenerbahce v předešlých kolech před prázdným hledištěm stadiónu Sükrüho Saracoglua.

„Očekáváme, že dorazí mnoho příznivců soupeře a pokusí se získat vstupenku přímo na místě. Apelujeme proto na všechny fanoušky, aby lístky neprodávali. Případné skupinky tureckých příznivců v sektorech Plzeňáků by představovaly vážný bezpečnostní problém," přiznává Pillár s ohledem na skutečnost, že přívrženci Fenerbahce jsou vyhlášení i za hranicemi. „Podle zpráv, které máme od zástupců istanbulského klubu, nelze vyloučit ani příjezd nejtvrdšího jádra ultras Fenerbahce. Fakt, že nemohou podpořit své miláčky doma, je může přivést do Plzně."

Soupeř Západočechů se těší ve své zemi obrovské podpoře. Zatímco kupříkladu profil Viktorie na facebooku má mezi oblíbenými zařazeno 31 279 uživatelů sociální sítě, účet Fenerbahce Istanbul 6 361 467.

„Jak je soupeř v Turecku sledovaný dokazuje i skutečnost, že jsme dostali 64 žádostí o akreditaci od tamních žurnalistů, což je přibližně naše celková kapacita," usmívá se Pillár a potvrzuje, že už dva dny po postupu Plzně přes Neapol dorazila do západočeské metropole skupina tureckých novinářů, kteří si vymohli důkladnou prohlídku stadiónu i města, rovněž chtěli vědět sebemenší detaily o plzeňském kádru, který pro ně byl neznámou s výjimkou kapitána Pavla Horvátha, jenž krátce působil v Galatasarayi Istanbul.

Sedmatřicetiletý matador klub v autobiografii Můj příběh nekončí vydané na podzim řádně znectil. „Turci byli u vytržení, že někdo jako Pavel Horváth napsal knihu. Kapitolu o úhlavním sokovi Fenerbahce si nechali přeložit, slova našeho kapitána je dost zaujala," líčí Pillár s úsměvem v očekávání večerní osmifinálové bitvy.

Reklama

Související témata: