Hlavní obsah

Nezbývá než věřit, že v odvetě překvapíme. Už jsme to v minulosti svedli, burcuje kouč Vrba

Obavy vyslovované plzeňským koučem Pavlem Vrbou před prvním dílem pohárového osmifinále se naplnily. Fenerbahce Istanbul prokázalo své fotbalové kvality a posledního českého zástupce v Evropské lize přehrálo způsobem, jakým to nesvedla v předchozím kole Neapol, ba ani před rokem německé Schalke. „Navíc jsme si situaci zkomplikovali gólem inkasovaným ve chvíli, kdy už jsme doufali v přijatelný výsledek. Čeká nás ale ještě odveta a musíme proto věřit,“ živil v sobě i hráčích naději trenér Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba během úvodního osmifinálového utkání Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Při předchozích vystoupeních na evropské pohárové scéně jste narazili na soupeře silnější a věhlasnější než Fenerbahce, přesto jste s nimi dokázali hrát jiné partie. Otevřené, ofenzivní, kdy se hra přelévala od jedné brány k druhé a při nichž si váš tým připravoval šance. Turci ale jako by vás měli dokonale přečtené a nic vám nedovolovali...

Připraveni byli opravdu velice dobře, zatímco my nezvládli spoustu situací, v nichž jsme si v minulosti věděli rady a řešili je daleko lépe. Pro soupeře byl zápas snazší i proto, že jsme si nepočínali tak aktivně jako jindy. Nezapojovali jsme se v dostatečném počtu do útočné fáze a necpali se do jeho šestnáctky, v naší hře se objevovala spousta nevynucených chyb a ztracených míčů.

Čím to bylo? Přílišná nervozita plynoucí z možnosti vykročit ke čtvrtfinále?

To bych neřekl. Spíše nás limitovaly chyby, o nichž jsem mluvil. A také spousta nepřesností v přechodové fázi, míče odevzdávané zadarmo bez soubojů, hra po křídlech, kdy jsme necentrovali do soupeřova pokutového území, ale naopak o balóny přicházeli, z čehož se rodily brejky hostů. Hra soupeře na tom měla samozřejmě podíl také... Fenerbahce kombinovalo na malém prostoru a přitom jeho fotbalisté přistupovali dynamicky a razantně k našim hráčům, kteří si s tím neuměli poradit.

O Fenerbahce jste věděl své a opakovaně před jeho fotbalovými kvalitami varoval, ale přesto - čekal jste, že na vás vyrukuje se zmiňovaným stylem hry?

Předvedlo svou obrovskou sílu. Ukázalo, že patří mezi evropské top týmy.

Takže vaše šance pro odvetu za týden v Istanbulu jsou hodně mizivé?

Na soupeřových hřištích se nám podařilo už mnohokrát překvapit. Takže musím věřit, že se to povede i tentokrát. Přitom jsme k ní mohli jet s přijatelnějším výsledkem, ale Turci nás v závěru čtvrtečního střetnutí nakonec potrestali.

Doufáte v možný zvrat v odvetě, ale přitom sám přiznáváte, že Fenerbahce bylo i na vašem hřišti lepším mužstvem. Kde se ve vás podobná víra bere?

Třeba i v tom, že se odveta bude hrát bez diváků. Atmosféra tudíž nebude tak fotbalová a ani domácí hráči možná nebudou tolik disciplinovaní, jako když by je hnalo pětapadesát tisíc diváků do útoku. Což ale nic nemění na tom, že v Istanbulu musíme sehrát daleko lepší utkání než doma a podat výkon na hranici možností, což se v prvním střetnutí nepodařilo.

Budete ale také muset překonat defenzívu Fenerbahce, s níž jste si prakticky nevěděli rady...

Pravdou je, že hosté hráli v obraně bezchybně. My jsme až na dvě situace, jež přišly po dobrém presinku a které jsme neproměnili, gólové příležitosti skutečně neměli. S návratem distancovaného Limberského, který nám doma chyběl, a přesunem Řezníka na pravou stranu obrany však může být naše útočná síla větší. Uznávám, že jsme si situaci zkomplikovali, ale máme před sebou pořád ještě odvetu a musíme věřit.

Dokáže Plzeň zvládnout odvetu a postoupit přes Fenerbahce do čtvrtfinále EL?
Ano
67,8 %
Ne
32,2 %
Celkem hlasovalo 5233 čtenářů.

Reklama

Související témata: