Hlavní obsah

Plzeň je v poločase ve stejné situaci jako Sparta s Chelsea. Trumfne v Istanbulu rivala?

Praha

Zpropadené minutky ke konci zápasu ničí snahu českých klubů o útok na dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů. Sparta nedávno inkasovala od Brazilce Oscara gól v 82. minutě a k odvetě jela na Chelsea s porážkou 0:1. Plzeň zrovna tak. Kamerunec Webó ji ve čtvrtek šoupl gól v 81. minutě, takže i Viktoria nastoupí za týden v Istanbulu k odvetě osmifinále Evropské ligy ve stejné situaci. Sparta vypadla, dokáže ji Plzeň trumfnout?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Stanislav Tecl (vlevo) a Bekir Irtegün z Fenerbahce během utkání osmifinále Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Příklad Sparty může Viktorii posilovat i srážet. Lavičkův tým odjížděl k odvetě na Stamford Bridge v roli ještě většího outsidera, než jakým byl před prvním utkáním doma. Brzy se však ujal vedení a alespoň k prodloužení měl blízko. To je pozitivní část sparťanského poselství. Letenští však na druhou stranu v nastavení dostali gól od Hazarda, tak jako tak vypadli a zázrak nezvládli.

Ani pohled do historie prestižnější Ligy mistrů není vůbec povzbudivý. Pouze dvěma týmům se za 21 let existence vyřazovací fáze povedlo postoupit do dalšího kola, pokud prohrály úvodní zápas doma.

Před dvěma lety to svedl Inter Milán, když po prohře 0:1 s Bayernem Mnichov na San Siru zvítězil v bavorské metropoli 3:2. A pak už jen Ajax Amsterdam proti Panathinaikosu Atény před sedmnácti lety (v semifinále prohrál doma 0:1, ale venku triumfoval 3:0). Jinak nikdo!

Istanbulské peklo může Turkům chybět

„Dokud jsme hráli náš fotbal, tak jsme šanci na dobrý výsledek měli. Do odvety musíme znovu jít s tímto stylem," zdůraznil František Rajtoral, že se Viktoria ještě šance nevzdává.

„Na soupeřových hřištích se nám podařilo už mnohokrát překvapit. Takže musím věřit, že se to povede i tentokrát," přidal se trenér Pavel Vrba.

Víru neztrácí také vzhledem k tomu, že odveta se bude hrát na prázdném stadiónu bez horkokrevných tureckých fanoušků. „Atmosféra tudíž nebude tak fotbalová a ani domácí hráči možná nebudou tolik disciplinovaní, jako když by je hnalo pětapadesát tisíc diváků do útoku. Což ale nic nemění na tom, že v Istanbulu musíme sehrát daleko lepší utkání než doma a podat výkon na hranici možností, což se v prvním střetnutí nepodařilo," uznává Vrba.

Stav 0:1 se ale samozřejmě otočit dá. Z českých klubů to dokázala třeba Sparta v 1. kole Poháru UEFA na podzim 1995. V dánském Silkeborgu vyhrála odvetu 2:1 a šla dál.

Příklady českých klubů ve stejné situaci
Evropská liga 2012/13
Sparta - Chelsea 0:1, Chelsea - Sparta 1:1
Únorový dvojzápas je ještě v živé paměti. Sparťané si mohou drbat hlavu, že doma neudrželi bezbrankovou plichtu. V Londýně totiž Lafatovým gólem dlouho vedli a měli i další šance. Až Hazardova bomba je v nastaveném čase vyřadila.
Pohár UEFA 1995/96
Slavia - Bordeaux 0:1, Bordeaux - Slavia 1:0
Spanilá jízda sešívaných skončila až v semifinále. Zidane a spol. už byli nad jejich síly. Na Strahově se trefil Dugarry, postup Girondins v odvetě jistil Tholot.
Pohár UEFA 1995/96
Sparta - Silkeborg 0:1, Silkeborg - Sparta 1:2
Podceňovaní Dánové udeřili na Letné hned v 6. minutě a senzačně vyhráli. Tým s Nedvědem, Koubou či Řepkou ale nezpanikařil a v hektické odvetě si postup zajistil. V Dánsku se trefil kanonýr Lokvenc a postupový gól zaznamenal současný televizní spolukomentátor Josef Němec. Silkeborg stačil už jen snížit.
Dokáže Plzeň zvládnout odvetu a postoupit přes Fenerbahce do čtvrtfinále EL?
Ano
67,8 %
Ne
32,2 %
Celkem hlasovalo 5233 čtenářů.

Reklama

Související témata: