Hlavní obsah

Plzeň odletěla s touhou překvapit. Nečeká, že Fenerbahce podlehne uspokojení

Radek MalinaSport.czPrávo

Smazat jednobrankové manko! Tak zní cíl mise fotbalistů Viktorie Plzeň, kteří ve středu ráno odletěli do Turecka k odvetě osmifinále Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul. Po domácí prohře 0:1 potřebují Západočeši k postupu do čtvrtfinále vyhrát o dvě branky nebo o jednu při minimálně dvou vstřelených.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radost plzeňských fotbalistů - zleva Marián Čišovský, David Limberský, Jan Kovařík a Václav Procházka.

Článek

Svěřenci Pavla Vrby si po čtvrtečním nezdaru, který byl první domácí ztrátou v probíhajícím ročníku Evropské ligy, zvedli v neděli náladu výhrou 2:0 v Mladé Boleslavi. „Naše vítězství bylo upracované, doma jsme rovněž nehráli s Fenerbahce ideálně. Ale snad se lehkost vrátí a vytvoříme si šance. Hlavní je, abychom hráli lépe než doma," přál si před odletem obránce David Limberský, který do prvního zápasu nemohl kvůli trestu za žluté karty zasáhnout.

K odvetě odletěla Plzeň kompletní. Nikdo z klíčových hráčů není zraněný, Horváth už doléčil virózu, a tak může trenér Pavel Vrba použít nejsilnější možnou sestavu. Svěřence posadil před televizi k rozboru zápasu s Fenerbahce v pondělí i v úterý. „Ukázali jsme si věci, které nám nešly, abychom byli na odvetu lépe nachystaní a dobře ji zvládli," říkal devětačtyřicetiletý kouč Západočechů.

Plzeň chce napodobit Spartu a Boleslav

Pouze dva české týmy dokázaly v historii českého fotbalu po domácí prohře 0:1 postoupit do dalšího kola evropských pohárů. Sparta Praha na podzim 1995 vyřadila v 1. kole Poháru UEFA outsidera ze Silkeborgu, když v Dánsku zvítězila 2:1. Mladá Boleslav senzačně vyřadila na podzim 2007 Palermo, když zápas na italské půdě dospěl k penaltovému rozstřelu se šťastným koncem pro český tým. Dalších osm pokusů českých zástupců však končilo nezdarem. Přepíše Plzeň jako teprve třetí v pořadí historii? „Na soupeřových hřištích se nám podařilo už mnohokrát překvapit. Nezbývá než doufat, že stejný kousek zvládneme i nyní," přál si Vrba.

Jeho svěřenci si ve středu v 19 hodin středoevropského času zatrénují na stadiónu Fenerbahce, který zůstane při čtvrtečním duelu se začátkem ve 21.05 hodin (ČT Sport) zavřený pro fanoušky z nařízení disciplinární komise UEFA. Diváci nesmí do ochozů kvůli výtržnostem v minulých kolech Evropské ligy. „Z pohledu atmosféry nás absence fanoušků netěší, jediná výhoda bude v komunikaci, protože se dobře uslyšíme," shodovali se fotbalisté Viktorie.

Kéž by Turky první zápas ukolébal

V předešlých kolech si její trenér Vrba lebedil nad skutečností, že soupeři na Plzeň stále hledí přes prsty. Jenže Fenerbahce už bylo připravené precizně a jen těžko lze kalkulovat, že domácí utkání pojme bez přímého dozoru fandů méně zodpovědně. „Byli bychom rádi, kdyby hráče Fenerbahce triumf z Plzně ukolébal. Ale mají moc evropských fotbalistů, nejde jen o samé Turky. Bylo vidět, že k nám mají respekt a těžko budou hrát jinak," mínil Limberský.

Právě on byl prvním pohárovým střelcem Západočechů v novodobé éře, když v červenci 2010 skóroval proti Besiktasi v play off Evropské ligy. Plzeň však odvetu nezvládla a vypadla. Když podruhé začínala vyřazovací dvojzápas doma minulý rok na jaře se Schalke, znovu padla. Je reálné, aby po domácí prohře změnila na třetí pokus nepříznivou statistiku? „Jde spíše o shodu okolností, že jsme vypadli právě v kolech, která jsme začínali zápasem v Plzni. S Besiktasem nás o domácí výhru okradl rozhodčí nesmyslnou penaltou, zápas se nám povedl. Výborně jsme hráli i se Schalke," nedělal si Limberský těžkou hlavu, když spěchal do letadla.

Podaří se Plzni i přes úvodní porážku přejít přes Fenerbahce?
Ano
65,9 %
Ne
34,1 %
Celkem hlasovalo 28172 čtenářů.

Reklama

Související témata: