Hlavní obsah

Ideální scénář? Pět gólů do půle, pak to jen šolíchat, směje se Rajtoral před řeží v Istanbulu

Istanbul

Měl jedinou šanci plzeňský fotbalistů v domácím osmifinálovém duelu Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul. Z hranice velkého vápna však František Rajtoral mířil jen do břevna. Kromě nepovedené dorážky Ďuriše se už do žádné šance Západočeši nedostali, a protože v závěru inkasovali, potřebují ve čtvrteční odvetě k postupu mezi nejlepších osm týmů soutěže zvítězit o dva góly nebo o jeden při minimálně dvou vstřelených.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Plzeňský František Rajtoral slaví gól. Bude se radovat i po čtvrtečním klání s Fenerbahce?

Článek

S čím po domácím nezdaru půjdete do odvetného utkání v Istanbulu?

S vědomím, že doma jsme nepředvedli hru, kterou umíme. Věřím, že se poučíme z chyb a ukážeme naši hru a styl, jenž je nám vlastní. Až příliš jsme kazili přihrávky, ztráceli jsme úplně zbytečně míč. Pochopitelně je třeba vidět sílu protivníka, Fenerbahce je nesmírně kvalitní. Ale my jsme neukázali pravé schopnosti Plzně.

Jenže tureckého soupeře jste až na jedinou situaci neohrozili. Vážně věříte, že je možné při vzpomínce na obraz domácího duelu postoupit do dalšího kola?

Rozhodně. Ani Fenerbahce nebylo v útoku nebezpečnější než my. Měli jednu vyloženou šanci, kterou nevyužili. A skórovali po centrovaném míči, jinak hrozili jen střelami ze střední vzdálenosti. Pořád máme dost času, abychom vývoj zvrátili.

Jak moc s odstupem štve neproměněná příležitost z prvního duelu, kdy jste za bezbrankového stavu pálil do břevna?

Hodně mě mrzí. Střela neměla mít takovou razanci. Zakončoval jsem bodlem, balón měl letět v jedné linii, ale bohužel stoupal a šel do břevna. Někdy se odrazí do branky, v daném okamžiku šel bohužel do hřiště.

Vyčítáte si řešení akce? Neříkáte si, že jste mohl volit jinou variantu zakončení?

Vše se seběhlo hodně rychle. Vypíchl jsem míč obránci po špatné rozehrávce a rovnou si balón posunul na střelu, z levé strany na mě už tlačil stoper. Nebyl čas na dlouhé přemýšlení. Snažil jsem se jen balón kopnout na branku.

Během víkendu jste porazili Mladou Boleslav po předešlém ligovém zaváhání s Baníkem. Vstoupíte do odvety v Istanbulu v lepším psychickém rozpoložení?

Myslím, že jsme dostatečně silní. Ostravu jsme v druhé půli tlačili, ale gólově jsme se prosadili jen jednou. Pak jsme střelecky neuspěli s Fenerbahce a někdo si mohl myslet, že nejsme v psychické pohodě. Ale já si nemyslím, že bychom se měli nějak zvedat, protože mi rozpoložení týmu přijde pořád stejné.

Může se stát, že by vás Turci v odvetě po triumfu v Plzni a hladkém vítězství v jejich ligovém duelu s Bursasporem podcenili?

Bylo by to fajn, ale v osmifinále Evropské ligy nelze s něčím podobným kalkulovat.

Jaký je ideální scénář duelu v Istanbulu?

Vstřelit do poločasu pět gólů, pak to jen šolíchat (směje se). Ale vážně, ideální by bylo přečkat jejich očekávaný úvodní tlak a vstřelit branku, abychom do druhého poločasu šli vlastně za situace, kdy bude pětačtyřicet minut na rozhodnutí.

Může být pro plzeňský tým výhodou, že zápas se bude hrát před prázdnými tribunami a Fenerbahce nemůže spoléhat na pomoc fanoušků?

Příznivci určitě v každém zápase našemu soupeři hodně pomáhají, ale nevidím žádnou zásadní výhodu. I já bych raději hrál před plným stadiónem. Když jsem se o trestu našeho soupeře dozvěděl, zamrzelo mě, že utkání bude bez atmosféry. Fanoušci dodají zápasu velikost. Vybavuji si, jak jsme při naší premiéře v Evropské lize před dvěma a půl lety hráli proti Besiktasi. Lidé tehdy dali zápasu mimořádný náboj. Snad budeme mít ještě letos příležitost poznat jiné prostředí.

Reklama

Související témata: