Hlavní obsah

Vysmátý Horváth: Ještě jsem v Turecku nic hezkého nezažil, snad bude čtvrtek přívětivý

Istanbul

S knírkem pod nosem rozdával úsměvy a padaly z něj vtípky. Kapitán fotbalistů Viktorie Plzeň Pavel Horváth byl před čtvrteční odvetou osmifinále Evropské ligy na hřišti Fenerbahce Istanbul dobře naladěný, což jen potvrzovalo, že je po nemoci už fit. „Strašnější výkon než v prvním utkání nepředvedu," dělal si sedmatřicetiletý matador legraci z vlastního výkonu v duelu před týdnem, kdy Plzeň prohrála 0:1. V odvetě proto potřebuje k postupu vyhrát při minimálně dvou vstřelených gólech.

Foto: www.fcviktoria.cz

Pavel Horváth při tréninku na hřišti Fenerbahce s knírkem pod nosem, který nosí v důsledku sázky.

Článek

Minulý týden jste zápolil s chřipkou, v neděli při utkání v Mladé Boleslavi si lehce poranil kotník. Jak se před odvetou v Istanbulu cítíte?

Mohlo by to být lepší, ale fyzicky se cítím mnohem lépe než před týdnem. Trošku mě ještě pobolívá kotník od nedělního utkání, ale je to každou hodinou lepší.

Byl pro vás domácí zápas, do něhož jste nastoupil i přes zdravotní potíže, velkým utrpením?

V jistém slova smyslu. V určitém tempu jsem zápas odehrál, ale neměl jsem sílu provést s míčem něco pořádného. Situace, které bych za normální situace řešil jinak, jsem řešil vlastně z nouze a podle toho vypadal výsledek.

Trenér Vrba prohlásil, že jej před odvetou uklidňuje výkon z domácího duelu, protože horší fotbal už Plzeň hrát nemůže. Souhlasíte?

My jsme spolu na dané téma mluvili. A hůře skutečně s největší pravděpodobností hrát nelze. Pokud budu hodnotit sebe, strašnější výkon vážně předvést nemohu. I když můj výkon ovlivnil zdravotní stav. Ale ve čtvrtek večer se snad budu cítit lépe, tudíž kvalita půjde nahoru.

Podlehli jste v úvodním utkání osmifinále uspokojení? Nepovažovali jste Fenerbahce za protivníka, přes něhož se snadno můžete dostat dál?

Byli jsme zaskočení, když jsme na začátku zápasu zkazili pár snadných balónů. A Fenerbahce následně hrálo výborně, k ničemu nás nepustilo a my jsme se už do zápasu nedostali. Ale vše jsme si během hodinového rozboru rozebrali a viděli jsme chyby, které dělají hráči tureckého týmu při obranném postavení, čehož bychom mohli využít.

V Plzni předvedlo Fenerbahce skvělý výkon, který vůbec nekorespondoval s naturelem tureckých týmů. Jsou podle vás schopni hrát stejně i v domácí odvetě?

Je fakt, že u nás hráli bezchybně. Musíme je k chybám donutit, protože jedině tak si můžeme vytvořit šance. Doma jsme měli jedinou, po jejich nepřesnosti v rozehrávce. Byli jsme příliš zakřiknutí v rozehrávce. Pustíme se do částečně bezhlavého napadání a snad je dostaneme pod nějaký tlak.

Může se stát, že vás Fenerbahce pod dojmem prvního zápasu podcení?

Byli jsme vážně špatní, vyloučené to rozhodně není. Pokud hrají vždy jako v Plzni, určitě z nás ve čtvrtek nebudou mít strach. Ale mají spoustu velmi dobrých hráčů, kteří v osmifinále Evropské ligy nepodcení žádnou situaci.

Ale pro vás bude hrát fakt, že tribuny zůstanou prázdné kvůli trestu UEFA za řádění fanoušků Fenerbahce v předešlých kolech Evropské ligy. Z jedné strany hřiště lemuje gigantická turecká vlajka, další tribunu zakrývá obří znak Fenerbahce. Jak se bude v takovém prostředí hrát?

Uvidíme, komu bude zápas bez atmosféry vyhovovat. Pro domácí hráče půjde o nezvyk, přestože už hráli bez fanoušků minulé kolo s Borsivoem. Z našeho pohledu určitě nehrozí podcenění. Vtáhne nás dění kolem. Jednak jsme v cizí zemí, fanoušci Fenerbahce určitě budou před stadiónem. Atmosféra provázející utkání mimo stadión nás nenechá chladnými. Rozhodně půjde o výhodu z pohledu komunikace.

Do zápasu vstoupíte stejně jako mnozí další spoluhráči s knírkem. Co vás vedlo ke změně vizáže?

Už před dvojzápasem s Neapolí v minulém kole Evropské ligy jsme v šatně nadhodili, že bychom si mohli nechat narůst kníry dokud budeme v soutěži. Jenže pak jsme si říkali: Když náhodou postupíme, budeme vypadat strašně. Nakonec jsme Italy vyřadili, takže od domácího duelu s Neapolí jsme se neholili. Jde o srandu, nic zásadního. Připojilo se deset lidí, nešlo o nic povinného. Uvidíme, zda se budeme na víkend holit.

Díky losu letošní Evropské ligy jste se vrátil už do Portugalska, kde jste působil, a nyní došlo na návrat do Turecka, v němž jste prožil tři měsíce při angažmá v Galatasarayi. S čím jste se do Istanbulu vrátil?

Že bych se ještě chtěl vrátit do Japonska, kde jsem rovněž působil, což ovšem znamená vyhrát Ligu mistrů a jet na mistrovství světa klubů (směje se). Ale vážně! Já v Turecku nic hezkého nezažil, takže snad se historie ve čtvrtek změní.

Reklama

Související témata: