Hlavní obsah

Super Kozák! oslavují v Itálii po hattricku českého snajpra. Kouče Bílka přinutil k rychlé akci

Řím

Jak naskočí do zápasu Evropské ligy, pro obranu soupeře se blíží pohroma. Útočník Lazia Libor Kozák ve čtvrtek hattrickem sestřelil Stuttgart a s osmi góly se vyšvihl na čelo žebříčku kanonýrů celé Evropské ligy. V Itálii opavského rodáka po skvělém večeru oslavují. K rychlé reakci na dálku „donutil“ i reprezentačního kouče Michala Bílka, který ho dodatečně povolal na dvojzápas s Dánskem a Arménií.

Foto: Marco Rosi, ČTK/AP

Útočník Lazia Libor Kozák se raduje z gólu v utkání Evropské ligy proti Stuttgartu, v němž nasázel hattrick.

Článek

„Super Kozák zařídil historické čtvrtfinále pro Lazio," píše například list Gazzetta dello sport a připomíná, že český forvard poslal vůbec poprvé v historii této soutěže italský tým mezi nejlepších osm. „Kozákova show, Lazio letí do čtvrtfinále," hlásí zase konkurenční Corriere dello sport.

Sám třiadvacetiletý fotbalista byl ze skvělého vystoupení pochopitelně nadšený. „Je to vůbec můj první hattrick za Lazio. Samozřejmě jsem hrozně šťastný, tenhle večer si pořádně užiju. Mám velkou radost kvůli sobě i celému týmu," jásal Kozák, jehož mrzel pouze fakt, že excelentní výkon předvedl na uzavřeném stadiónu bez diváku, protože Lazio bylo podobně jako Fenerbahce potrestáno za výtržnosti fanoušků.

Sám prakticky rozhodl o vítězství i postupu Lazia během úvodních osmi minut, kdy stihl dát dva góly. Stuttgart si z domácího zápasu přivezl do Říma manko 0:2 a hned na úvod odvety tak prakticky ztratil jakékoliv postupové naděje.

Máme i na finále

Hattrick završil Kozák tři minuty před koncem zápasu. „Do čtvrtfinále se dostanou jen špičkové týmy. Bude to pro Lazio obrovská výzva, jak pro nás, tak naše fanoušky. Uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom postoupili dál," pokračoval úspěšný střelec.

Římský celek prodloužil neporazitelnost v Evropské lize už na dvanáct zápasů a po úspěšné sérii začíná pomýšlet na absolutní vrchol. V cestě do semifinále mu stojí přemožitel Plzně, turecký Fenerbahce Istanbul.

„Myslím, že každý už mohl zaznamenat, jak dobří jsme a že jsme schopni to dotáhnout až do konce.  Pokud si uchováme mentalitu, jakou jsme předvedli, myslím, že se můžeme probojovat až do finále," věří bez sedmi centimetrů dvoumetrový útočník.

Zatímco v Evropské lize exceluje, v Serii A mnoho příležitostí od trenéra nedostává a tudíž vázne i přísun gólů z jeho strany v ligové soutěži.

„Určitě to ale neznamená, že se v lize snažím méně. V každém zápase se ze sebe snažím vydat maximum, i když se může zdát, že tomu v Serii A z mé strany něco chybí. Každou minutu, co hraji, se ale snažím dělat stále stejné věci," vysvětloval fotbalista, jenž do Lazia přišel před pěti lety z Opavy za 1 200 000 eur.

Nyní možná dostane šanci využít svoji výtečnou aktuální formu v boji o postup české reprezentace na MS do Brazílie.

Reklama