Hlavní obsah

Čech zabránil potyčce mezi Lampardem a Luizem. Teď už se těší na velký boj ve Wembley

Moskva

Hodně divoký večer zažil s fotbalovou Chelsea v Moskvě brankář Petr Čech v duelu s Kazaní. Zdánlivě jasná partie se pro hosty trochu zvrtla, i když nakonec si Blues i přes porážku 2:3 pohodlně zajistili účast v semifinále Evropské ligy. Český gólman měl kromě chytání střel soupeře nečekaně i jinou práci.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Brankář Petr Čech z Chelsea zasahuje před nabíhajícím Vladimírem Djadjunem z Kazaně.

Článek
Fotogalerie

Nejprve bravurním zákrokem těsně před koncem první půle udržel Chelsea vedení 1:0, po cestě do kabin pak musel zakročit, když si hodně emotivně vyříkávali chyby při bránění jeho spoluhráči Frank Lampard a David Luiz.

Druhý jmenovaný Brazilec si nechtěl nechat verbální útoky zkušenějšího kolegy líbit a fyzickému střetu obou kohoutů zabránil jen včasný zásah Petra Čecha a Yossiho Benayouna, kteří oba borce od sebe odtrhli.

Kouč Blues ale nad incidentem mávl rukou. „Je vždy dobře, když se hráči hádají o věcech, které se staly na hřišti, můžete je pak o poločasové přestávce napravit. O držení pozic jsme se hodně bavili, takže to je celé v pohodě," reagoval na incident Rafael Benítez.

Důležitý je postup

Brankář Čech si cenil hlavně postupu. Nedělal vědu z toho, že jeho tým prohrál, i když dvakrát vedl, a i on sám měl zřejmě svým obráncům co říct poté, co dvakrát inkasoval kvůli špatně pokrytému centru a hlavičkujícímu hráči.

„Důležitý je hlavně postup. Sice jsme chtěli zápas končit lepším výsledkem, ale na to se nikdo ptát nebude. Dali jsme rychlý gól a vypadalo to, že máme zápas pod kontrolou. Až na tu šanci těsně před odchodem do kabin, kterou jsem chytil, jsme hráli relativně v klidu. Jenže soupeř pak rychle vyrovnal, ale i my jsme zareagovali druhým gólem. V tu chvíli jsem si myslel, že to v pohodě dotáhneme k postupu bez komplikace, což se úplně nepodařilo," vracel se k průběhu duelu plzeňský rodák na svých stránkách.

Vítězný gól vstřelil čtvrt hodiny před koncem z penalty Natcho a ruskému celku ještě svitla naděje na postup. „Do toho závěru dali úplně všechno. My jsme udělali pár chyb, což bych přičetl i tomu, že nám trochu chyběla energie. I kvůli náročnému programu, cestování nebo časovému posunu," vysvětloval Čech.

„Někdy se to všechno nakumuluje. Oni měli ve druhé půli víc sil, zápas trochu zdramatizovali, i když je to možná relativní, protože by nám na postup stačila i prohra 4:2," pokračoval.

Teď hurá do Wembley

Kromě náročného cestování čekala na hráče také záludná umělá tráva na stadiónu v Lužnikách. „Míč na tom suchém hřišti trochu víc drhnul, ale bylo to pro oba týmy stejné," uznal český gólman, který si pro jistotu oblékl pod trenýrky dlouhé elasťáky. „Nechtěl jsem se na té umělce spálit, to byl jediný důvod," vysvětlil.

Chelsea se tak může těšit na semifinále Evropské ligy a dál živit naději na zisk dvou evropských trofejí dva roky po sobě. Teď však musí rychle přepnout na nedělní prestižní souboj v Anglickém poháru proti Manchesteru City, kvůli němuž kouč pošetřil v Moskvě některé hráče.

„Moc se na ten zápas těším. Hrajeme proti úřadujícím mistrům ligy, my jsme zase obhájce trofeje v FA Cupu a rádi bychom si udrželi šanci, že ji získáme znovu. Je to asi takové mini finále, ale když chceme vyhrát, musíme si poradit s každým," připomněl Čech.

A zároveň dodal, že by si v neděli nerad pokazil svoji skvostnou bilanci z FA Cupu: „Zatím jsem v normální hrací době ani prodloužení nikdy neprohrál, jen jednou jsem vypadl v penaltovém rozstřelu. Byl bych rád, aby to pokračovalo dál."

Reklama

Související témata: