Hlavní obsah

Královec nařídil proti Čechovi nepochopitelnou penaltu. Co tam viděl? nechápou v Anglii

Basilej

Český fotbalový sudí Pavel Královec se poslední dobou rozhodně neřadí u dlouholetých tahounů české reprezentace mezi oblíbence. Po osmifinálové odvetě Ligy mistrů s Bayernem si na výkony nejlepšího domácího arbitra stěžovala opora Arsenalu Tomáš Rosický. Po nepochopitelném verdiktu ze čtvrtečního semifinále Evropské Ligy má jistě důvod ke zlobě i brankář Chelsea Petr Čech.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Český sudí Pavel Královec byl přehnaně nemilosrdný.

Článek

Královec razantně vstoupil do historie zápasu Basileje s Chelsea v 86. minutě, kdy Londýňané kontrolovali pro odvetu nadějné vedení 1:0. Po kontaktu obránce Azpilicuety se Stockerem v šestnáctce odpískal k překvapení všech pokutový kop.

K jeho exekuci se postavil Schär, jenž překonal bezmocného Čecha. Zloba Chelsea nakonec nebyla tak velká, protože výhru hostům vystřelil v nastavení David Luiz. Přesto anglický tým po zápase křivdu cítil.

"Ta penalta byla pro všechny překvapením. Jednoznačně nebyla. Aby sudí mohl pokutový kop odpískat, musí být naprosto zřejmý. Nikdo kolem mě si ale nemyslel, že to měl být pokutový kop, protože míč byl ve vzduchu. Bylo to divné rozhodnutí," cituje vyjádření kouče Chelsea Rafaela Beníteze k verdiktu Královce britská BBC.

Poll byl kritický

Mnohem ostřeji se k výkonu českého arbitra vyjádřil jeho bývalý anglický kolega Graham Poll.

„Cesar Azpilicueta byl potrestán za blokování či podražení Valentina Stockera, ale to rozhodnutí bylo naprosto nepochopitelné. Bylo to tak špatné, že nebylo vůbec možné říct, co rozhodčí Pavel Královec vlastně viděl, aby se takhle rozhodl," kritizoval v britském listu Daily Mail bývalý mezinárodní sudí Poll.

Chelsea má podle něj na nešťastné výroky sudích na mezinárodní scéně v poslední době smůlu.

„Chelsea už musí být opravdu naštvaná, že se opět stala obětí omylu rozhodčího. Azpilicuetovi byl odpískán podobně pochybný penaltový zákrok už v předchozím kole v Kazani. Blues nezbývá, než věřit, že v příštích zápasech bude mít na rozhodčí větší štěstí," dodal Poll.

Reklama

Související témata: