Hlavní obsah

Finále je blízko, tuší Čech. Dočkají se ho fanoušci v Edenu v bitvě o Superpohár?

Londýn

Fotbalisté londýnské Chelsea jsou po čtvrteční výhře 2:1 v Basileji v úvodním semifinálovém souboji jednou nohou ve finále Evropské ligy. Ví to i jejich brankář Petr Čech, který věří, že Blues příští týden ve čtvrtek v odvetě na Stamford Bridge potvrdí postup.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Fabian Schär z Basileje překonává z penalty Petra Čecha.

Článek

„Jsme sice jen v polovině, ale dva góly venku, to je v pohárech hodně dobré. Navíc jsme vyhráli a vytvořili jsme si slušnou pozici do odvety. Věřím, že doma se projeví naše zkušenosti a dotáhneme to do vítězného konce," uvedl na svých internetových stránkách vítěz loňské Ligy mistrů, který by si tak s Chelsea zahrál druhé evropské finále za sebou.

Švýcarský celek, který ve čtvrtfinále soutěže překvapivě vyřadil londýnský Tottenham, si  brousil zuby na dalšího anglického favorita a podle Čecha také začal velmi odvážně. „Náš rychlý gól je (domácí) ale trošku zbrzdil," ocenil brankář Chelsea důležitost Mosesovy úvodní trefy z 12. minuty utkání. „Museli to víc otevřít a my jsme si vytvořili řadu dalších šancí. Škoda, že jsme je nevyužili."

Čech kapituloval až v 87. minutě po penaltě, kterou nařídil po sporném souboji Azpilicuety se Stockerem k úžasu všech český sudí Pavel Královec. „Je dobře, že nás inkasovaný gól nepoložil. Ještě jsme zabrali a dokázali jsme vstřelit vítěznou branku. Výhru jsme si zasloužili, šancí jsme měli víc než soupeř," tvrdí brankářská jednička české reprezentace.

V Evropské lize, jejíž finále je na programu 15. května v Amsterdamu, má Chelsea poslední šanci k zisku některé trofeje v této sezóně. Čech osobně po ní nesmírně touží. „Mohli bychom se stát prvním týmem v historii, který by po triumfu v Lize mistrů vyhrál v následujícím roce Evropskou ligu," připomněl ve středečním rozhovoru pro list The Sun. „Byl by to mimořádný úspěch a byli bychom na něj patřičně pyšní."

Za předpokladu, že Chelsea skutečně do finále postoupí a následně jej také vyhraje, mohli by v létě Petra Čecha vidět v akci také čeští fanoušci. Pražský Eden bude totiž 30. srpna dějištěm Superpoháru, o který změří síly šampión Ligy mistrů s vítězem Evropské ligy.

Reklama

Související témata: