Hlavní obsah

Čech: Vyhrát Evropskou ligu je dobrá náplast na neúspěch v Lize mistrů

Londýn

Potřetí v kariéře si brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech zachytá finále evropského poháru. Zatímco v Lize mistrů má bilanci 1:1, zítra v Amsterdamu ho čeká první finále v Evropské lize a věří, že po zápase s Benfikou zvedne po roce opět pohár nad hlavu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech

Článek

Nezevšední vám trochu finále, když ho po roce hrajete znovu?

Finále je pořád finále. Po vyřazení z Ligy mistrů jsme se v této soutěži ocitli poprvé a jsme rádi, že jsme došli až takhle daleko. V minulosti se několikrát ukázalo, že to pro týmy, co byly vyřazené z Ligy mistrů, nebylo jednoduché.

Můžete být teprve čtvrtým klubem, který by vyhrál všechny tři pohárové soutěže. Je to motivace?

Je, a velká. Navíc bychom byli historicky prvním týmem, který by dokázal vyhrát Ligu mistrů a Evropskou ligu po sobě. Zase bychom se zapsali do historie, takže by to bylo zajímavé. Navíc Chelsea chce hrát každý rok Ligu mistrů, takže se může taky stát, že je to na dlouhou dobu naposledy, co hrajeme Evropskou ligu.

Vyřazení z Ligy mistrů bylo Chelsea velkým zklamáním. Je Evropská liga dostatečnou náplastí?

Vyhrát Evropskou ligu je dostatečná náplast. Chtěli jsme v Lize mistrů dojít daleko, ale je strašně těžké se opakovaně dostat do finále. To, že máme šanci vyhrát Evropskou ligu, je obrovské plus. Věřím, že se nám to podaří.

Vyměnil byste trofej v Evropské lize za šanci pokračovat v Lize mistrů, přestože byste neměl ani jistotu, že se dostanete do finále?

Člověk musí brát v životě všechno tak, jak to přichází. Já bych nic neměnil. I ten neúspěšný boj v Lize mistrů nám přinesl hodně zkušeností a je to pro nás velké ponaučení do budoucnosti. Máme šanci vyhrát trofej, za kterou by tisíce klubů po celé Evropě daly cokoliv, a to už je dostatečná motivace.

Jak moc je vám líto, když sledujete v Londýně přípravy na finále Ligy mistrů?

Mám to do Wembley kousek, ale tak to prostě je. Největší zklamání to stejně bylo hned po vyřazení. Postupem času víte, že už s tím nic neuděláte. Přiznám se, že jsem další zápasy v Lize mistrů sledoval už jen tak po očku.

Čechova finále evropských pohárů
Liga mistrů
21. 5. 2008 (Moskva): Manchester United-Chelsea 1:1, 6:5 na penalty
19. 5. 2012 (Mnichov): Bayern¬-Chelsea 1:1, 3:4 na penalty
Evropská liga
15. 5. 2013 (Amsterdam): Benfica Lisabon-Chelsea. Začátek 20.45 hod., zápas řídí Nizozemec Kuipers

Myslíte si, že Chelsea zvýšila prestiž Evropské ligy? V minulých ročnících řada lidí ani nevěděla, kdo hraje finále.

Může to tak být. V loňské sezóně týmy, které vypadly z Ligy mistrů, řekly, že Evropská liga je pro ně spíš komplikace a nebraly to moc vážně. My jsme od začátku řekli, že je to velká šance a že bychom ji chtěli využít. Takže jsme tu soutěž respektovali. A změnil se i přístup ostatních anglických klubů.

Do zápasu jdete jako velký favorit. Přijímáte tuhle roli?

V každém kole vyřazovací části Evropské ligy jsme šli do zápasů jako favorit, takže se pro nás nic moc nezměnilo. Jsme loňský vítěz Ligy mistrů, proto jsme byli favority. Na tuhle roli jsme si zvykli. Ve finále to ale nehraje takovou roli. Vždycky nejvíc záleží na tom, jak se hráči vypořádají s tlakem a ustojí atmosféru zápasu.

V kariéře si zahrajete třetí finále evropského poháru. Jak vzpomínáte na ty dvě předchozí?

Byl to vždycky boj až do konce. Zažil jsem zklamání i obrovskou radost. Uvidíme, co přijde teď. Dvakrát to bylo na penalty, do třetice už by přijít nemusely. Ale hlavně, ať vyhrajeme.

Váš trenér Benítez je v pohárech hodně úspěšný. Věříte, že to potvrdí i ve středu?

Bylo by dobré, kdyby ta jeho úspěšná cesta pokračovala. Má hodně zkušeností s takovými zápasy, snad to také pomůže. Když převzal tým, neměl to jednoduché kvůli reakci okolí a přijetí, i pro něj má tohle finále speciální náboj. Kdyby své angažmá u nás zakončil ziskem trofeje, bylo by to dobré pro všechny.

Čekáte oboustranně opatrný zápas?

To se nedá předpovídat, finále je specifický zápas. Vloni jsme s nimi hráli dva zápasy v Lize mistrů. Jejich tým se moc nezměnil, spíš zlepšil, i když teď dostali takovou facku v podobě gólu v poslední minutě zápasu v Portu, čímž si zkomplikovali šance na titul. Loňské dva zápasy s Benfikou byly oba poměrně vyrovnané a přinesly hodně šancí. Uvidíme, co bude teď.

Chelsea zatím nezískala v této sezóně žádnou trofej. Může ji úspěch v Evropské lize zachránit?

Určitě by na ní hodil jiný pohled. Skončit s nulou by bylo velké zklamání, když je tohle naše čtvrtá možnost přímé bitvy o trofej (Chelsea prohrála Superpohár, Community Shield i finále MS klubů - pozn. aut.). Pokud trofej získáme, sezóna se bude brát za úspěšnou.

Reklama

Související témata: