Hlavní obsah

Benfica - Chelsea 1:2Chelsea mistrem strhujících závěrů - znovu v něm rozhodla. Evropskou ligu vyhrála a zachránila tak sezónu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
60. Torres 0 : 1
68. Cardozo 1 : 1
90. Ivanovič 1 : 2
Záznam online reportáže

Amsterodam/Praha

Londýnská Chelsea nakonec přece jen zachránila zpackanou sezónu, neboť i v Amsterodamu dokázala, že je mistrem strhujících závěrů. Loni díky němu a následnému prodloužení a penaltovému rozstřelu vyhrála Ligu mistrů, letos zásluhou trefy Ivanoviče ve druhé minutě nastavení triumfovala v Evropské lize. Porazila totiž 2:1 Benfiku Lisabon, které ani sedmý finálový pokus o zisk některého z evropských pohárů nevyšel.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Fotbalisté Chelsea i s brankářem Petrem Čechem (v dolní řadě třetí zprava) oslavují triumf v Evropské lize.

Článek
Fotogalerie

Benfica nečekala, s čím její favorizovaný soupeř přijde. Začala aktivně a na finále hlavně až nezvykle ofenzivně, díky pohybu, měnění míst, nápadité a chvílemi až biliárově přesné kombinaci a také vitalitě legionářů Rodriga a Cardozy připravila v Čechově blízkosti hned několik závarů. Jenže paraguayský snajpr Cardozo pálil jen do obranného valu ostrovanů, zatímco Rodrigo svou možnost neustál a bránu vůbec neohrozil.

Až Lampard gólmana vystrašil

Chelsea myslela v první řadě na defenzivu a poctivé bránění. Defenzivu povýšila nade vše, dopředu se nikam nehrnula a bránu Benfiky tak ohrozila až po 26 minutách Oscarovým pokusem mířícím ovšem přímo na Artura. Žádný div, když Torres byl vpředu až příliš osamocen a podpory spoluhráčů se nedočkal.

Čeští vítězové EL, resp. Poháru UEFA
1997Jiří Němec, Radoslav LátalSchalke 04
2001Patrik Berger, Vladimír ŠmicerLiverpool
2008Radek ŠírlZenit Petrohrad
2009Tomáš HübschmanŠachtar Doněck
2010Tomáš UjfalušiAtlético Madrid
2013Petr ČechChelsea

Finálová partie se tak nesla ve znamení převahy a v některých fázích i tlaku portugalského celku, jenž ovšem marně a dost bezradně hledal cestu bránící modrou houštinou. Nakonec tak měla paradoxně blíž k vedoucím gólu Chelsea, protože její nejlepší střelec Lampard vyděsil v 38. min. tvrdou ránou gólmana Benfiky natolik, že Artur dostával míč nad břevno žonglérským zákrokem.

Penaltová odpověď na Torresův gól

Ani po půli to nebylo se servírovaným fotbalem a obrazem hry jiné. Benfica byla dál aktivnější, jenže když se už Gaitán cpal do šance, ukopl mu míč Azpilicueta. A když v 51. min. Cardozo Čecha přece jen překonal, odmával mu sudí milimetrový ofsajd.

A protože ani hlavičkující Salvio proti Čechovi neuspěl, přišel vzápětí trest. Dlouhý Čechův výkop totiž přiklepl Mata Torresovi, ten sólem obešel i brankáře a s přehledem skóroval.

Chelsea se ale z vedení neradovala dlouho. Kouč Jorge Jesus zareagoval dvojnásobným střídáním, které mu dokonale vyšlo. Už po osmi minutách si totiž na hlavičku Limy sáhl rukou Azpilicueta a nemohlo následovat nic jiného než penalta. Z ní nedal Cardozo nekompromisní bombou Čechovi sebemenší šanci a skóre srovnal.

Čech zachránil, Ivanovič rozhodl

A Chelsea mohlo být ještě hůř, kdyby neměla v bráně právě Čecha. Ten totiž osm minut před koncem bravurně vytáhl bombu Cardoza mířící pod břevno a jeho tým tak měl možnost dokázat, že je mistrem strhujících závěrů.

Lampard se o to pokusil další dalekonosnou, ta ale dvě minuty před koncem orazítkovala jen břevno. Jenže rozřešení nakonec přece jen přišlo. Už v nastaveném čase totiž zužitkovala Chelsea standardní situaci, neboť centr Maty poslal do brány Benfiky hlavičkující Ivanovič. A protože těsně před závěrečným hvizdem zabránil Cahill průniku Cardoza, který už už cpal míč podruhé do sítě a sahal tak po prodloužení, zachránili Blues zpackanou sezónu ziskem trofeje určené pro vítěze Evropské ligy.

Jak jinak než strhujícím závěrem. Loni v Mnichově dvě minuty před koncem v duelu s Bayernem Drogba vyrovnal, aby Chelsea nakonec Ligu mistrů po prodloužení a penaltovém rozstřelu vyhrála, letos v Amsterodamu pro změnu po dvou minutách nastavení finále Evropské ligy rozhodla.

Petr Čech, jenž se stal osmým českým hráčem, který zažil triumf v Evropské lize či v předešlém Poháru UEFA a po Šmicrovi druhým naším fotbalistou, jenž vyhrál obě evropské klubové trofeje, si tak splnil sen - přijede si do Prahy zahrát 30. srpna o evropský Superpohár s letošním vítězem Ligy mistrů. Může tak dojít k tomu, že se v Edenu odehraje repríza loňského finále Champions League mezi Chelsea a Bayernem.

Finále Evropské ligy
Benfica Lisabon - Chelsea 1:2
Branky: 68. Cardozo z pen. - 60. Torres, 90.+2 Ivanovič. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Garay, Luisao - Oscar. Diváci: 46.163. Poločas 0:0.
Benfica: Artur - Almeida, Luisao, Garay (78. Jardel), Melgarejo (66. John) - Pérez, Matič, Rodrigo (66. Lima) - Salvio, Cardozo, Gaitán. Trenér: Jesus.
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Cahill, Ivanovič, Cole - Luiz, Lampard - Ramires, Mata, Oscar - Torres. Trenér: Benítez. .

Reklama

Související témata: