Hlavní obsah

Ani Torres, ani Cardozo. Králem střelců Evropské ligy je český kanón Kozák

Praha

Jeden Čech se radoval přímo na hřišti, druhý u televize. Petr Čech vychytal fotbalistům Chelsea po Lize mistrů také trofej v Evropské lize. Jejich vítězství 2:1 nad Benfikou Lisabon v amsterdamském finále zároveň rozhodlo o konečném pořadí v tabulce střelců. A nejlepším kanonýrem Evropské ligy se v této sezóně stal Libor Kozák z Lazia Řím! Český reprezentant osmi trefami všechny trumfl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Lazia Řím Libor Kozák na tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Dobře to pro něj dopadlo. Před finále byli reálně ve hře o korunu kanonýra ještě Fernando Torres z Chelsea a Oscar Cardozo z Benfiky. Oba se také jednou trefili, ale nestačilo jim to. Nejlepším střelcem je Kozák s osmi góly, sedm branek si připsal Cardozo a neapolský Cavani, šest zásahů mají Torres a Palacio z Interu Milán.

Kozák je vůbec prvním českým fotbalistou, který v Poháru UEFA či pozdější Evropské lize tabulku střelců ovládl. Napodobil Petra Nováka - útočník Sparty dal v bývalém Poháru mistrů (předchůdce Ligy mistrů) v sezóně 1987/88 čtyři góly a dělil se o prvenství s dalšími šesti hráči. Těmi byli Hagi (Steaua), Ferreri (Bordeaux), Madjer (Porto), McCoist (Rangers), Míchel (Real Madrid) a Rui Aguas (Benfica).

Nejlepší střelci Evropské ligy 2012/13
8Libor KozákLazio Řím
7Oscar CardozoBenfica Lisabon
7Edinson CavaniSSC Napoli
6Rodrigo PalacioInter Milán
6Fernando TorresChelsea
5Raúl BobadillaYoung Boys Bern
5José RondónRubin Kazaň

V italské lize se přitom netrefil...

Kozák se na rozdíl od současného lékaře sparťanských fotbalistů s nikým dělit nemusí. Jeho počin je o to pozoruhodnější, že v italské lize byl v této sezóně jen náhradníkem a ani jednou se netrefil... Naopak na evropské scéně řádil, o svém primátu rozhodl především hattrickem proti Stuttgartu.

„Každý gól mi pomůže, abych byl blíže základní sestavě. A je jedno, jestli je z ligy, anebo z poháru. Pro mě je to zvlášť cenný počin, protože v tomto ročníku Serie A jsem gól ještě nedal. To mě štve. Pořád si říkám, musíš přidat, góly dělají útočníka. Přece musíš ukázat, že máš i na Serii A," řekl Kozák v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Kromě bývalého hráče Opavy figurují v tabulce střelců také zástupci českých klubů. Tři góly si připsali Horváth a Rajtoral z Viktorie Plzeň, dva jejich spoluhráči Darida, Kolář, Tecl a sparťani Hušbauer a Krejčí.

Reklama

Související témata: