Hlavní obsah

UEFA chystá revoluční krok. Vítěz Evropské ligy získá vstupenku do Champions League

Londýn

Vedení Evropské fotbalové unie (UEFA) připravuje revoluční krok, který by měl přispět k zvýšení prestiže Evropské ligy. Její vítěz by totiž měl automaticky získat vstupenku do milionářské Ligy mistrů. Informoval o tom ve čtvrtek server britského deníku Daily Mail.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Fotbalisté Chelsea i s brankářem Petrem Čechem (v dolní řadě třetí zprava) oslavují triumf v Evropské lize.

Článek

UEFA se snaží motivovat kluby, které neproniknou do prestižní Ligy mistrů a musí se tudíž spokojit pouze s účastí v druhé nejlepší klubové soutěži v Evropě. Nabízí proto vítězi Evropské ligy od ročníku 2014/2015 účast v Champions League, píše na svém webu další britský list The Guardian.

Představitelé UEFA by měli zásadní novinku schválit a oznámit během pátečního kongresu v Londýně.

Vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy, kteří v ligových soutěžích skončí mimo kvalifikační pozice zajišťující účast v pohárové Evropě v nadcházející sezóně, už by napříště v případě schválení návrhů nebyly preferovány. Nemohla by se tak opakovat situace z loňského roku, kdy Tottenham obsadil v Premier League čtvrtou příčku, ale o účast v Champions League ho později obrala Chelsea triumfem v Lize mistrů, ačkoli v lize skončila až šestá, připomíná Guardian. Místo toho by v elitní evropské soutěži hrálo pět anglických týmů.

V případě - nepříliš pravděpodobného scénáře - vítězství celků z jedné země v Lize mistrů i Evropské lize při jejich postavení mimo kvalifikační pozice by např. v Anglii od roku 2015 hrály  další ročník Champions League tři nejlepší celky z Premier League. K nim by přibyli oba evropští šampióni.

Reklama

Související témata: