Hlavní obsah

Sparta to bude mít hodně těžké, ale postoupí, věří švédský expert Zavadil

Brno

Ve Švédsku působil v týmech Mjällby, Östers a Örgryte dlouhých sedm let a tamní poměry dobře zná. „Sparta to bude mít s BK Häcken hodně těžké,“ mínil po losu druhého předkola fotbalové Evropské ligy současný špílmachr Brna Pavel Zavadil, který se před rokem z angažmá ve skandinávské zemi vrátil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brněnský záložník Pavel Zavadil (vlevo) bojuje o míč s útočníkem pražské Sparty Václavem Kadlecem.

Článek

„Häcken je jedním ze dvou prvoligových klubů v Göteborgu, který sice nedosahuje takového věhlasu jako městský rival IFK, ale je nesmírně promyšleně ekonomicky vedený. Co vím, takřka každý rok si vylepšuje svoji finanční situaci prodejem některého z talentovaných borců do zahraničí. Hraje na menším stadiónu na okraji Göteborgu ve čtvrti, kde bydlí především cizinci. Ten ovšem podle mého názoru nebude pro pohárový duel vyhovovat. Předpokládám tudíž, že se zápas odehraje v nové dvacetitisícové aréně v Göteborgu, kterou kromě IFK využívají pro domácí mistrovská střetnutí také další dvě místní druholigová mužstva," říká Zavadil.

Netroufá si ovšem odhadnout, jak velký kotel sparťany na soupeřově půdě čeká. „Na IFK by bylo asi úplně plno, Häcken ovšem tak velké divácké zázemí zdaleka nemá," pamatuje si.

Šedesát procent pro Spartu

Podle Zavadila narazí Sparta na důrazný celek plný šikovných cizinců. „Häcken má v kádru řadu rychlých, avšak zároveň i výtečně technicky vybavených hráčů. Švédská nejvyšší soutěž je navíc v plném proudu, soupeř bude tudíž rozehranější. A fotbalovostí se Spartě možná vyrovná," očekává.

Když si má ovšem tipnout, který tým projde do třetího předkola Evropské ligy, Zavadil mírně favorizuje Spartu. „Pražané hrávají evropské poháry pravidelně, mají s nimi přece jen víc zkušeností. Jejich šance na postup proto vidím jako zhruba šedesátiprocentní. Určitě se ale s Häckenem pořádně zapotí," předpověděl Zavadil, který sám sparťanský dres na začátku tisíciletí zhruba rok oblékal.

Reklama

Související témata: